avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Activitate Nexus11

Activitate Nexus11latka a scris:
Daca ati adoptat o hotarire AG care nu incalca nici o lege, de ce sa nu plateasca ? Ce lege sa va opreasca ? Prin reducere la absurd, daca proprietarii nu ar declara vreun index, cum s-ar face repartizarea ? Daca nu le place asa, le aratati urmatorul document:
[ link extern ]
Art. 6. (1) Citirea indecşilor repartitoarelor de costuri pentru apă se face de către
persoana desemnată de asociaţia de proprietari/locatari, sefi scara sau de reprezentanti ai
operatorului serviciului de alimentare cu apa si canalizare, împreună cu proprietarul spaţiului
cu destinaţie de locuinţă
sau cu altă destinaţie, în aceeaşi zi în care se citesc contoarele
montate la branşamente, citindu-se şi indecşii repartitoarelor de costuri pentru apă montate în
instalaţiile de utilizare comune.Deci poți obliga pe cei care nu dau indexul în datele cerute în AG pot fi obligați sa plătească pierderile? Oamenii dau dar nu dau cum trebuie.


latka a scris:

Folositi o alta metoda, sa trimita indexul cu fotografie, in fiecare luna, pe un grup de Whatsapp, de exemplu. In lege nu esteprecizata vreo metoda pe care s-o utilizeze asociatia pentru a "disciplina" cumva citirea corecta a indecsilor, asa ca fiti creativi. Hotariti legal asta, in AG (cei 6 oameni care se implica) si cine nu trimite in intervalul lunar ales acea poza (faceti o baza de date cu pozele initiale) va trebui sa suporte impartirea neinchiderii de bilant pe apa.

Si poti obliga sa plătească cei ce nu dau citirea în intervalul de timp sa plătească diferențele de apa? Cum putem proceda? Ma refer nu ne blochează vreo lege? Cu whatssap s-ar putea sa fie mai greu ca avem și vreo 2-3 pensionari dar sa zicem ca ii rezolvam cumva.


latka a scris:

Singura posibilitate e prin convingere, e o chestiune optionala. Stringeti banii in rate si apoi va montati toti odata. Si noi suntem pe scara cam tot atitea apartamente, cu apometre fara transmisie si nu am avut probleme niciodata. E cam mult 10-15 mc. Puteti face altceva, sa faceti o AG si sa propuneti ceea ce legea va permite, sa verificati periodic indecsii apometrelor. Puteti face si o verificare tehnica, cu un vas de capacitate cunoscuta (10 litri sa zicem) si vedeti ce indicatii obtineti la fiecare apometru, facind macar 3 incercari (si apoi mediere).

Când s-au făcut citiri asa cum ați recomandat în acele luni a fost cam cum trebuie. Ideea ca după un timp anumite persoane nu mai vor sa răspundă la ușa. Adunările când le facem nu reușesc sa unească decât vreo 6 oameni. Aceeași 6 care vin tot timpul. Mai sunt persoane care nu sunt trecute la întreținere sau care îți arată că 4 persoane(2 adulți + 2 copii mici deși stau destul pe acasă ei consuma doar 5-6 metri de apa.Cumva la unii le convine sa pună 1-2 metri (avem și persoane din astea) de apa și sa plătească acele pierderi plus metrii declarați.
Știu ca poate este prea urata ideea de a obliga, dar nu știu ce se mai poate face. Asa ca aștept și alte idei dacă mai sunt.


latka a scris:

Nu se poate, adunarea generala poate hotari doar in cazul proprietatii comune, apometrul este proprietate individuala.
Legea 196/2018 obliga proprietarii sa-si monteze apometru, nu apometru cu transmisie radio (art. 32).
Toate apometrele au aceeasi precizie, conform NML 003-05, indiferent ca au sau nu transmisie radio, 2% din valoarea instantanee, pe domeniul principal de lucru, Q2 - Q3.

Bun atunci ce se poate face pentru a se da citirea apei cum trebuie?Suntem 18 apartamente cu pierderi lunare de 10-15 MC de apa. Au mai fost facute citiri și lumea a fost prinsa cu minciuni. Chiar și un om pensionar și liniștit despre care credeam ca da corect citirea după ce a murit și fiica lui a preluat apartamentul, l-a reparat și dat spre închiriere a transmis la întreținere fix în prima luna după preluarea apartamentului 20 de MC cu toate ca atunci nu a făcut nimic (ma refer la reparații) in acel apartament. Cativa dintre noi am spus de acest apometru dar administratorul a spus ca tot vor fi pierderi dacă nu vor pune toți apometre din acestea. Știu ca poate și asa vor mai fi pierderi dar poate vor fi acele pierderi care nu sunt reprezentate de rea voința.
Apometre cu citire radio

Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce apar la noi la asociatie.Sunt sigur ca vor fi si persoane ce nu vor dori sa isi puna asa ceva(nu neaparat din cauza costului unui apometru) .Daca nu isi pun si pierderile raman aceleasi cum putem face pentru a putea obliga si restul de oameni sa isi monteze apometre cu citire de la distanta?Nu e nevoie decat de un apometru pe apa rece deoarece teava este comuna pentru baie si bucatarie,iar apa calda in bloc nu mai este demult fiecare foloseste boiler electric sau centrala pentru incalzire.

Se poate face vreo adunare generala prin care majoritatea sa poata hotara ca de exemplu cei ce nu vor sa isi monteze apometre cu citire radio sa suporte pierderile de apa?
Răspuns la discuția Fond rulment si fond reparatii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce se mai adaugă lucrarea care a fost facuta pe lista de plata, împărțită la toți oamenii și tot atunci este trecut și fond de reparatii la plata tot în aceeași luna? Dacă exista bani în cont prin fondul de reparații nu ar fi normal ca lucrarea sa fie reparata din acei bani, iar pe afișier sa fie trecuta doar suma lucrării cu un deviz de lucrări, iar la plata întreținerii sa plătim în continuare doar acel fond de reparatii. Nu și lucrarea încă odată.
Răspuns la discuția Teava de gaz aviz eon
Teava noua de gaz a fost trasa mai demult de asociatie .Intre timp la ea s-au legat mai multe persoane ce au dorit sa isi puna centrala.Nu asta ar fi problema ci faptul ca au chemat ei pe "cineva de la eon" care a vazut ca teava de la comun ar fi foarte stricata si cica nu se mai da drumul la gaz pe teava veche ,iar administratia obliga lumea sa se mute pe teava noua.
Mai pe scurt de la aceasta smecherie, parintii mei stau de vreo saptamana fara gaz.

Ai mei ce pot sa ceara de la administrator ca sa se poata convinge ca ce au spus cei de la EON e asa cum a fost scris pe afisier?Ma gandesc ca o teava de gaz nu se poate strica asa de tare incat sa fie inutilizabila (iesita din garantie) cum li s-a spus de la administratie.
Asta era de fapt intrabarea principala.
La parintii mei in bloc o persoana ce detine mai multe apartamente isi doreste sa scape de teava de gaz din interior.Pe casa scarii exista trasa teava de gaz la toate etajele(cine vrea renunta la gazul de la comun si isi pune contor).La inceput persoana in cazua a intrebat lumea care mai este prin zona si este proprietara pentru ca multi din zona sunt chiriasi,daca doresc sa isi traga contor de la teava de afara.Ai mei au refuzat de mai multe ori.Recent acea persoana si cu alti oameni au discutat despre aceasta tema si brusc a aparut o avarie la teava de gaz de la un apartament din bloc.Rezultatul avariei arata ca teava este grav avariata si nu se mai da drumul la gaz,iar lumea trebuie sa isi puna contor si sa se lege la teava noua trasa la intrare.Intrebarea mea ar fi :Ce ar trebui sa vada/solicite parintii mei de la administrator ca sa vada ca acea lucrare chiar e asa cum se spune sau a fost doar vreo invarteala de-a lor pentru a forta lumea sa se mute pe teava noua.
Răspuns la discuția Ore suplimentare obligatie
Sa inteleg ca prin semnarea acordului poti fi obligat la prestarea de ore suplimentare chiar daca doresc sau nu?
La noi la firma se fac ore suplimentare cand este nevoie si vine cine poate la aceste ore.Persoanele care participa la aceste ore suplimentare sunt platite pentru aceste ore conform legii.Recent ne-a fost adusa o hartie in care era scris ca ne solicita sa facem ore suplimentare mai ales intr-un interval de 4 luni deoarece ar exista mult de munca. Dupa aceasta informare ne-a dat o hartie pe care sa o semnam cu ca am fi de acord cu aceasta rugaminte a angajatorului.(motivand apoi ca aceasta hartie ii este necesara pentru ITM recomandand chiar sa o semnam)
Stiu ca in codul muncii spune ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Totusi aceasta miscare care a fost facuta mi se pare cam trasa de par si cumva semnarea acelei hartii te-ar obliga sa vii la munca ori de cate ori e nevoie?
Ore suplimentare in firma s-au mai facut,acea semnatura nu ar transforma optionalul in obligatoriu? Daca nu se semneaza de catre oameni ce se poate intampla ceva?
Pana acum astfel hartie nu a mai existat.Nu a fost necesara sau ITM-ul cere si astfel de hartii ?