din pacate nu am avut casco iar masina a trebuit sa o fac pe banii mei. Despre celalalt sofer ...cat stie politia despre el probabil atata va stii si fondul. Daca ceri vinovatia in procente intr-un proces cred ca se poate da si in instanta pe baza unei expertize si a ceea ce spune expertul. In cazut meu 50% vina eu ?? in ideea ca el depaseste pe linie continua coloana de masini in localitate cu 90 km/h in intersectie nedirijata fara asigurare rca si fara itp , singurul lucru in regula la el era carnetul. Pentru anumite cazuri cred ca ar trebui sa se stabileasca vinovatul in procente.
Ceea ce nu stiu este daca vinovatia asta in procente o poate stabili si politia?!
ei au dat o declaratie ca nu au nici o pretentie din partea noastra , sunt bucurosi ca a iesit o culpa comuna , asta au si incercat si au reusit. Noi nu am continuat deocamdata pe parte civila, incarcam sa gasim o cale sa ne despagubeasca fondul ( macar jumatate din paguba). O sa ma duc si o sa vb. la parchet desi am intrebat si mi-au spus ca trebuie sa il dau in judecata.
In urma cu un an si jumatate am avut un accident in care am fost implicat eu cu masina mea si o alta masina care nu avea RCA. S-a intocmit dosar penal pe numele ambilor soferi implicati in accident ( o persoana a fost ranita ...30 de zile spitalizare) . Mi-am reparat singur masina cu banii mei. Dupa ce s-a facut expertiza, expertul a spus ca ambii soferi se fac vinovati de accident ( eu ca nu m-am asigurat corespunzator cand am facut manevra la stanga , el ca a depasit pe linie continua cu viteza peste limita admisa). Dupa un an vine rezolutia de la parchet : incetarea urmariri penale fata de invinuitii cutare si cutare si atat.
Eu acum trebuie sa incerc sa-mi recuperez paguba sau o parte din ea.
Am fost la fondul victimelor strazii si au spus ca despagubesc in functie de vinovatie si ca imi trebuie o "hotarare judecatoreasca din care sa reiasa, in procente, cat este vinovat unul si cat este vinovat celalalt".
Ma intereseaza cum sa fac sa obtin o hotarare judecatoreasca si sa se stabileasca vinovatia in procente. Mentionez ca nu vreau sa ma judec cu celalalt sofer pentru ca nu are nici casa ,nici masina (avariata in accident - dauna totala) , si nici venituri.
Este multa lume care nu stie de existenta acestui fond si nici cum sa obtina despagubiri de la el.
Astept cu interes variante sau intrebari pentru ca nu stiu cum sa procedez mai departe .
Multumesc!
Buna ziua,
am sa va citez decat partea finala, scurtata putin de mine ,si anume "cauzele producerii accidentului".
Cauza principala a producerii accidentului o constituie comportarea lui X care a efectuat o manevra de depasire pe un sector de drum pe care era interzis acest lucru, la o viteza de deplasare de 92 km/h desi viteza maxima admisa era de 50km/h ( art.48 si art49 alin1 din oug195/2002, si art120 alin1 lit. h) si i) ) .
O alta cauza a producerii accidentului o constituie conducatorul Y care a efectuat manevra viraj stanga fara o asigurare corepunzatoare contribuind la amplificarea starii de pericol ( art 54 alin1 din oug nr195/2002 )
Se poate spune cine va fi vinovatul dupa aceste concluzii?
Poate fi culpa comuna?
Daca este vorba despre aceeasi cauza, s-ar putea, ca sa aveti surpriza, ca dosarul civil sa se suspende, potrivit principiului "penalul tine in loc civilul"...
Si lucrurile sunt putin neclare din ceea ce sustineti dvs., cum adica, dvs. "teoretic sunteti faptuitorul" si tot dvs. doriti sa solicitati si despagubiri materiale, deoarece va considerati "nevinovat"?
Nu eu sunt faptuitorul ( dosarul penal a fost intocmit pe numele soferului care m-a lovit, iar eu circul cu dovada prelungita de 1 luna jumatate de cand s-a intamplat accidentul). O persoana de la el din masina a necesitat spitalizare ( nu a fost ceva grav ) dar nu a adus pana acum certificat medico-legal. Cred ca va urma sa ne judecam pe cale civila.
Aveti idee cam cat timp politia va tine dosarul pana va fi trimis la procuratura?
In urma cu ceva timp am avut un accident in urma caruia ma consider nevinovat si ca sa urgentez intr'un fel treaba as vrea sa stiu daca pot incepe un proces civil in care sa cer celui care m-a accidentat despagubirile materiale care consider ca mi se cuvin.
Multumesc!
daca as mai fi trecut prin asa ceva cu siguranta luam un numar de la o masina din spatele nostru ... din socul respectiv nu mi-am dat seama pe moment.
Pt a va face o idee mai exacta cum s-a intamplat am gasit pe net un accident aproape identic. deosebirile sunt ca la mine intersectia era mult mai mare si mai vizibila , trecere de pietoni nu era in zona iar noi am fost loviti in roata din fata de la sofer, in rest exact la fel. [ link extern ]
Martori nu au fost in afara de noi si ei , ei spuneau ca sunt martori dar acolo in momentul accidentului nu era nimeni ( nu ca as fi rasist dar soferul este de etnie rrom asa ca ma astept sa apara si martori) . S-au facut poze la masini si pozitia lor dupa accident si masuratori de catre politie la locul accidentului si se vede destul de clar urmele de frana ale masinii lui. Multumesc pentru raspuns!
m-am interesat si de acest fond si din ce am citit ei despagubesc numai dupa stabilirea vinovatiei. Eu m-am apucat sa-mi fac masina cu banii mei si sumele sunt deja uriase ( 17 000 ron) asta in afara de cutia de viteza .Mi-am pus una secound pentru care nu am nici un fel de garantie si nu se regaseste in aceasta suma ,( una nou costa in jur de 9000 ron) . Credeti ca daca iese vinovat acest fond ma va despagubi si pt. o cutie de viteza noua? pentru ca pana la urma daca el avea asigurare eu imi puneam cutie noua.
Nu am avut CASCO.
Buna ziua,
In urma cu 1 luna si ceva sotia mea si cu mine am avut un accident de masina. Mergeam pe un drum judetean cu 2 sensuri de mers , am vrut sa facem la stanga catre o comuna .Eram intr-o coloana de masini iar din sens opus nu venea nimeni. Sotia mea , ea era la volan, s-a asigurat in oglinzi,in spatele nostru mai erau cel putin o masina, a semnalizat din timp, a redus viteza si am asteptat pana sa ajungem in dreptul intersectiei dupa care a virat la stanga catre acea comuna-- in momentul acela am fost acrosati de o masina care se afla in depasire. In zona aceea este linie continua de 100 m si este intersectie. In dreptul intersectiei este linie discontinua si nu este nici un semn prin care noi nu am fi avut voie sa facem la stanga. El practic a incalcat toate regulile de circulatie din zona ( depasire de coloana pe linie continua in intersectie si cu viteza peste limita admisa). Obligatia noastra d.p.d.v. legal era sa semnalizam din timp , sa reducem viteza si sa ne asiguram din fata, nu??
La noi in masina eram eu cu sotia si un prieten( noi nu am patit nimic), la ei era soferul, sotia lui si un copil al lor (copilul are o fractura si a necesitat spitalizare). Politia a intocmint dosar penal soferului.
Masina respectiva avea asigurarea expirata (RCA ) si nu avea nici ITP-ul facut, era o masina pe o firma de taxi. Cu soferul nu stiu daca o sa am treaba pt. ca nu ma intereseaza decat sa-mi fac masina (firma era obligata sa aibe asigurare si cred ca ei vor fi cei cu care o sa ma judec ).
Proprietarul firmei a zis ca nu vrea sa ne intelegem ,ca el crede ca va fi culpa comuna.
Si acum intrebarile mele :
1. Este posibil din asa ceva sa iasa culpa comuna???
2. Nu cred ca soferul va aduce certificat medico-legal pt. copil , drept urmare se va da neincepere de urmarire penala ?? ( era masina pe taxi fara nici o asigurare si fara ITP , nu ar trebui cineva sa-l traga la raspundere? )
3. Cum se va stabili vinovatia ? (pt. ca indiferent ca iese vinovat sau culpa comuna, noi va trebui sa ne judecam )--- Am citit mai multe pe internet si din ce am inteles in caz de culpa comuna eu ii dau asigurarea mea (si isi face jumatate din masina ) iar el va trebui sa-mi plateasca jumatate din costul masinii mele. Altii spun ca fiecare isi repara propria masina ( asta mie nu-mi convine pt. ca eu am asigurare valabila).
4. In caz ca se da neincepere de urmarire penala nu se stabileste si vinovatia tot atunci?
Nu am avut niciodata probleme cu legea si nu cunosc nici un avocat. Incerc sa aflu cat mai multe detalii dupa care sa apelez la un avocat.
Va multumesc anticipat!