avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Activitate DarXyde

Activitate DarXyde

In instiintare era specificată data la care incepe suspendarea (8 Feb) si faptul ca va fi suspendat pe 90 de zile. Faptul ca nu-l pot preda, adauga alte 30 de zile.

Am primit si un raspuns de la europa.eu

Dear Mr Boros,

Thank you for this enquiry. As you will already know, the EU comprises an area in which the free movement of EU nationals is ensured. This freedom of movement is supported by rules which provide for the mutual recognition of driving licences. These rules are set out in Directive 2006/126/EC. You can find out more about this Directive at the following website:

[ link extern ]

In outline, the rules provide that you are entitled to exchange you Romanian driving licence to a UK licence provided that you are "normally resident" in the UK.

Your case falls in a strange gap, as your disqualification only occurred after you had exchanged your licence. As a result, the disqualification appears to have affected your old licence. The UK authorities, DVLA, should have checked the validity of your licence (at the time of its exchange) and returned your old licence to the authorities of Romania.

On the other hand, the rules require that the UK should not recognise the validity of a Romanian driving licence which is restricted in Romania. You cannot return your old licence if you do not have it, and you should not return your UK licence to Romania.

There is a system of information exchange between the authorities of the member states. You should contact the DVLA in order to confirm your position. The DVLA can then liaise with the Romanian authorities in order to ensure that you are not further penalised the next time that you drive in Romania.
Multumesc de clarificare, ma simt ceva mai linistit acum. Nu intentionez sa ma întorc curand in tara, in concluzie, nici sa conduc prin Romania.
Aparent UK are momentan intelegere mutuală in privinta sanctiunilor rutiere doar cu Irlanda.
cioan a scris:

Vi s-a suspendat dreptul de conducere indiferent unde va aflati. Informatia este introdusa intr-o baza de date la care au acces politiile din tarile Uniunii Europene. Legal nu aveti dreptul sa conduceti in marea britanie.

DVLA are cu totul alta parere in legatura cu asta...

"I can confirm, we do not have mutual recognition with regards to disqualifications imposed in Romania."

Totusi, inca astept raspuns la prima intrebare... Cele 30 de zile extra, e singura sanctiune pentru nepredarea permisului?

Am uitat sa mentionez ca de cand sunt in UK am permisul schimbat cu cel englezesc, asta fiind si principalul motiv pentru care nu vreau sa-l predau... ca sa nu mai punem la socoteală toata bătaia de cap cu Dute vino...
Acesta este raspuns la una din intrebari si multumesc, dar as fi recunoscator daca ma puteti ajuta si cu cealalta.
Pe scurt, sunt plecat din tara de ceva mai bine de un an in UK. Mai ieri tocmai am primit o instiintare acasa in Romania, prin care sunt anuntat sa predau permisul in 5 zile, etc. in urma unui proces din 2011, definitivat irevocabil in oct 2013 (fara sa am la cunostiinta desigur, adaugand alte 30 de zile la cele 60 initial, ajungand la un total de 120 cu nepredarea in 5 zile...

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- In afara de aceea majorare de 30 zile pentru nepredare la timp, se mai aplica vreo sanctiune? (nu ma refer daca as fi prins conducand, ci pur si simplu nepredat)
- Pot sa conduc in UK in continuare sau suspendarea e in vigoare si aici?

Precizez ca am trecut peste multe cazuri, dar nu am reusit sa gasesc un raspuns clar la cele 2 intrebari, de aceea sper ca cineva sa ma poata lamuri.

Multumesc!
Nu-mi permit sa fac expertize ca sa dovedesc eu adevarul si nici sa angajez avocati care sa-mi sustina cauza. O sa citez ca si martori pe colegii care ii aveam in masina, vecinii care au iesit imediat dupa accident si agentul care a facut constatarea.

Fapte:

1. El blocheaza sensul meu de mers, mai mult chiar se deplaseaza spre mine, fortandu-ma sa aleg o cale de siguranta pentru a ocoli pericolul.

2. Am 3 martori care au vazut tot ce s-a intamplat. Nu dormea niciunul, tocmai oprisem la benzinaria din localitate pentru un repaus cu nici 3 minute inainte, fapt care la nevoie cred ca se poate dovedi de pe inregistrarile de la benzinarie sau prin faptul ca mi-am folosit cardul acolo.

3. Am inca 1 vecin martor (+ fiul minor) care a vazut ca celalt sofer a parasit locul accidentului imediat (legea ii permite sa plece, dar nu dupa ce verifica daca sunt victime?)

4. S-a prezentat in stare de ebrietate pana si dupa 12 ore... nu spune nimic asta?! Nu am cum sa dovedesc pentru ca agentul a considerat ca fiind nerelevant, dar a fost martor la discutia care am avut-o cu dansul in privinta alcoolului.

5. S-a oferit sa-mi plateasca amenda doar ca sa nu fac contestatie, dar l-am refuzat pentru ca mai mult decat amenda raman cu permisul suspendat (si am nevoie de el), dar si cu daunele masinii.

6. Toata logica umana imi zice ca am facut o alegere buna si care era foarte in regula daca nu se trezea in ultima secunda sa piarda controlul masinii, vreau sa stiu dumneata ce alegeai din cele 3 variante?

PS:
Multumesc inca o data pentru raspuns, dar sincer astept si alte pareri.
Daca castig eu si sunt scos nevinovat, va trebui sa fie el vinovat 100%.
Agentul a spus ca dupa lege singurul fel in care putea fi el vinovat 100% in situatia prezentata era numai daca se afla sub influenta alcoolului, caz in care asigurarea lui nu m-ar mai despagubi si ar trebui sa-l dau pe el in judecata pentru recuperarea daunelor.
Nu stiu daca mai poate dovedi cineva in vreun fel daca era sau nu sub influenta alcoolului, dar simplul fapt ca "circula" pe contrasens si am fost obligat de situatie sa-l ocolesc, nu-l face pe el vinovat?
Multumesc pentru raspuns, dar sper sa se ajunga la dreptate fara sa trebuiasca sa platesc mai mult decat m-ar fi costat fara sa fac contestatia. Nu cunosc costurile unei expertize, nici macar a unui avocat, dar imi pot doar imagina ca nu poate fi prea ieftin si eu nu-mi permit prea mult.

Si pana la urma, daca am castig de cauza ce se va intampla? (spun asta cu incredere ca am dreptate, nu neaparat cu incredere in justitie...)

ps: poate isi face timp si altcineva cu o parere in gen daca am fost indreptatit in aceste conditii sa fac contestatia si daca am sanse de izbanda, fara avocat?

cu respect, Dx.
Imi cer scuze de pe acum pentru textul destul de lung, incerc doar sa explic cat mai clar ce s-a intamplat, in speranta unui raspuns cat mai apropiat de realitate.

In data de 24.06.2011 ma deplasam pe directia Bucuresti-Baia Mare cu alti 3 colegi de munca, in masina de servici VW Transporter. Toate bune pana in dreptul localitatii Ileanda, in jurul orei 23:30 am observat un autoturism se deplasa pe aceeasi directie de mers ca si mine (eu circulam regulamentar, pe partea dreapta si cu viteza legala, ca urmare a faptului ca in localitatea respectiva radarul sta foarte des, dar in general reduc viteza in localitati, nu merg de nebun). Nu avea banda ocupata si din momentul in care l-am vazut si pana s-a produs evenimentul sunt sigur ca nu a fost nici un alt automobil (in miscare) sau persoana/animal in raza vizuala (aprox 300-500m fata/spate), desi el sustinea ca a fost coloana de masini (!?).
Am incercat sa-l avertizez cu farurile, claxon si am incetinit in acelasi timp, dar nu a avut nici o reactie, continuand sa vina inspre mine. Am avut de ales intre:
A) sa trag mult dreapta, pe un loc foarte ingust intre carosabil si santul de alaturi, sa risc pierderea controlului masinii, el sa treaca linistit si toata lumea sa traga concluzia ca eu am adormit la volan (eu asa vad lucrurile...)
B) sa astept sa dea in mine, doar ca sa fie el vinovat
C) sa trag pe contrasens unde era absolut liber

Am avut putine secunde de gandire si cel mai logic in acel moment mi s-a parut sa-l ocolesc prin stanga si totul era bine... doar ca in ultimul moment cand aproape eram in dreptul lui, s-a trezit probabil, s-a speriat si a inceput sa faca manevre ca si cum ar fi pierdut controlul masinii. Rezultatul a fost ca m-a acrosat in partea dreapta destul de urat, a oprit dupa cativa metri si a plecat din nou la un interval foarte mic fara sa se asigure daca sunt victime sau nu. Abia am apucat sa-i iau numarul de inmatriculare si culoarea masinii...
Am ramas pe loc, cu gandul ca traiesc in Romania si daca plec si eu, cine stie ce marlanii se vor invarti. Am sunat la 112, mi-au trimis agentul de serviciu din localitate, l-a cunoscut pe individ dupa numarul de la masina. Am dat declaratie, mi-a facut etilo-testul (0.0), urmand sa ma prezint a doua zi pentru constatarea comuna. Intre timp (dimineata a doua zi) s-a prezentat si el la politie, motivand ca i s-a parut ca eu as fi plecat, mai tarziu ca de fapt a plecat de teama sa nu-l bat. A recunoscut ca nu era pe sensul lui de mers ("n-a vazut de ploaie", desi in acel moment nu ploua) si a incercat sa revina abia cand m-a vazut pe mine acolo (nu stia de ce merg eu pe acolo, ca el nu stia sa fie drum acolo..??) Mai mult, la ora 13:00 cand ne-am intalnit impreuna la politie era in stare de ebrietate. Declarase la agent ca nu era sub influenta bauturilor alcoolice in momentul accidentului si cand l-am intrebat si eu a zis "ca nu bea cu anii, doamne fereste", dar totusi dimineata s-a intalnit cu niste prieteni si l-au servit cu "ceva" (are logica sa bei ceva dupa un accident, inainte sa te prezinti la politie!?)
Agentul a fost foarte amabil sa constate culpa comuna, datorita faptului ca amandoi circulam pe contrasens (el dormea la volan si eu incercam sa-l evit, asta se numeste circulat), ne-a dat amenda egal si ne-a retinut permisele. Am refuzat sa-l despagubesc cu RCA-ul meu (al firmei de fapt), el a aprobat. De altfel la mentiuni am specificat clar ca nu sunt de acord cu culpa comuna stabilita.
Am depus si contestatie deja, fiindca acolo unde legea si cei care o aplica dau gres, sper ca macar dreptatea sa se faca auzita. Poate pentru el nu-i mare lucru, dar pentru mine amenda+permisul suspendat pe 60 de zile (30 cu examen...) si plata daunelor masinii este prea mult (chiar si 50%).

In speranta ca nu v-am plictisit cu cazul meu si aveti vreo informatie utila, vreun caz foarte similar sau orice altceva mi-ar putea fi de ajutor, va raman indatorat.

cu respect, Dx
Multumesc pentru raspuns, e cat se poate de complet si pe asteptari (mai putin cu termenul de 3 ani #-o )

Problema de asteptare nu ar fi asa de mare, daca cineva ar putea sa zica DA, o sa primesti suma X, in timpul Y. Nu mi se pare normal pentru o firma de nivel national sa fie chiar asa mare deficienta in a vorbi deschis cu angajatii.

Nu vreau sa ajung sa par milog umbland dupa ceva ce mi se cuvine de drept si nici sa ma cert cu colegi care chiar daca ar vrea, se tem sa-mi spuna mai mult decat li se permite.

Multumesc inca o data pentru raspuns, am sa revin daca situatia se schimba in vreun fel (bine sau rau)...

cu acelasi respect, DarXyde.