Am citit mai multe intrebari si raspunsuri asemenatoare inainte sa postez aici, dar sper ca intrebarile mele sa aduca ceva nou. Nu am sa mentionez numele firmei (nu stiu daca are neaparat relevanta) decat la cerere.
Situatie:
- In data de 10.sept.2009 am primit preaviz 20 de zile (in baza prevederilor art. 65, 66, 68, 70, 73 si urmatoarele din codul muncii) impreuna cu multi alti colegi din aceeasi unitate, dar si din toate unitatile din tara.
- Pana ieri i-au amagit pe toti cu posibilitatea ca unii (putini) sa mai ramana sau sa fie mutati la o alta firma care sa execute lucrari pentru "noi" (nimic concret, decat "zvonuri")
- Nimeni nu a indraznit sa-si ia liber cele 4h zilnice din aceasta cauza (eu am preferat sa-mi iau concediul legal de odihna, pe care il mai aveam)
- Astazi (06.10.2009) mi-am facut nota de lichidare "in alb" (la motivul incheierii notei de lichidare mi s-a cerut sa nu trec nimic)
- Conform art. 65 din codul muncii ar trebui sa primesc 1 plata compensatorie (asta am inteles din ce-am citit anterior in alte posturi)
- Nimeni din personal nu stie nimic de asa ceva, mai mult mi-au dat un numar de telefon de la personal din Bucuresti (sediul central), la care am fost redirectionat la departamentul juridic unde mi s-au inchis toate usile (nimeni nu stie nimic).
Inainte sa va plictisesc cu mai multe detalii (la cerere pot sa mai ofer), cam acestea ar fi intrebarile:
- Am gresit semnand aceea nota de lichidare, inainte sa-mi primesc platile compensatorii cuvenite?
- Cam in cat timp se dau in mod normal aceste plati?
- Din moment ce aparent nimeni "nu stie" despre asa ceva, ma pot astepta sa mi le mai dea?
- Odata ce-am predat nota de lichidare, mai pot face contestatie in caz ca nu primesc aceea compensatie?
Cam asta ar fi, sper ca cineva sa-mi poata oferi un raspuns concret. Probabil pentru unii inca un salar (o plata compensatorie) nu inseamna cine stie ce, dar daca exista posibilitatea, de ce sa nu primesc ce mi se cuvine.
- Nota sau fisa de lichidare nu este un document reglementat de vreun act juridic (dupa cunostintele mele) ci mai degraba unul de HR in care se consemneaza daca angajatul are debite sau nu fata de societate, la momentul incheierii contractului.
- Faptul ca ati semnat aceasta nota, nu va influenteaza in primirea salariului compensator. Acesta, asa cum ati citit probabil in alte topicuri se acorda in baza CCMUNN 2007-2010 (Contractul colectiv de munca unic lanivel national).
- cei de la personal si de la juridic sigur stiu despre acest salariu compensator dar se fac "ca ploua" (intr-o exprimare mai neacademica).
- nu este stipulat in cat timp se poate acorda aceasta plata compensatorie, insa termenul de prescriptie al drepturilor salariale este de 3 ani de la data nasterii dreptului, respectiv incetarea contractului de munca.
- exista si posibilitatea sa fiti ignorat cu acest salariu compensator, dupa cum reiese din cele povestite iar atunci va puteti indrepta catre instanta pentru a va primi banii.
Multumesc pentru raspuns, e cat se poate de complet si pe asteptari (mai putin cu termenul de 3 ani #-o )
Problema de asteptare nu ar fi asa de mare, daca cineva ar putea sa zica DA, o sa primesti suma X, in timpul Y. Nu mi se pare normal pentru o firma de nivel national sa fie chiar asa mare deficienta in a vorbi deschis cu angajatii.
Nu vreau sa ajung sa par milog umbland dupa ceva ce mi se cuvine de drept si nici sa ma cert cu colegi care chiar daca ar vrea, se tem sa-mi spuna mai mult decat li se permite.
Multumesc inca o data pentru raspuns, am sa revin daca situatia se schimba in vreun fel (bine sau rau)...
Din pacate legea mai are si scapari iar termenul in cat timp poate fi platit acest salariu compensator e una din ele.
V-as sfatui sa faceti o cerere in scris in atentia conducerii si sa solicitati acest salariu compensatior conform CCMUNN, iar in caz de refuz sa vi se specifice in scris temeiul legal. Sa luati un numar de inregistrare pe cerere. Macar asa aveti o dovada in cazul in care va fi nevoie sa va adresati instantei si cine stie, poate se intimideaza cand vad ca va cunoasteti drepturile si rezolvati problema mai repede.