Parintii mei au un teren cu casa modesta in mediu rural, mostenire de la parinti. O detin impreuna cu o sora a tatalui meu. Vor sa o vanda si nu mai gasesc titlul de proprietate initial. In baza acestui titlu de proprietate au fost la proces si au impartit proprietatea, avand acum hotararea judecatoreasca. Au fost sa faca intabularea si nu le-a trebuit actul de proprietate initial (al defunctului), ci doar hotararea judecatoreasca. Pentru vanzare este sufiecienta aceasta hotararea si intabularea, sau mai trebuie si actul initial.
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Va multumesc foarte mult.
Cu riscul ca ma repet va intreb din no unde este publicata completarea la Ordinul 50 (cu completarile 100 si 125/1990), de fapt completarea anexei II pana la punctul 184, pentru ca pe Legis si in Monitorul oficial am gasit numai completarea pana la punctul 142, iar referirea in cartea de munca se face la articolul 184. Intrucat perioada lucrata de sotul meu este mult mai mare fata de cea pentru care s-a dat adeverinta si competarea din Cartea de munca, sotul vrea sa faca cerere pentru completarea perioadei si nu are temeiul legal (de fapt nu gasim acest temei legal intr-un act normativ, asa cum este el prevazut in adeverinta).
Va rog spuneti-mi de unde pot face rost de aceste completari, sau unde se gasesc ele si unde poz fi accesate, in cazul in care angajatorul are ceva de comentat.
Cu stima,
Cornelia Manescu
Sotul meu are scris pe cartea de munca : "pentru activitatea CTC conform ordin 50 art. 3 care au lucrat in locuri de munca din intreprindere prevazute in anexa 2 / 1994 articol 184". iar pe adeverinta mai scrie si art 3-14-15-anexa 2 (1994) art. 184 - 70% aviz 124/1994, pozitia 3. Nu gasesc in legislatie documentul carr face referire la punctul 184. Doresc lamuriri asupra actului normativ, pentru ca sotul a lucrat pana in anul 1993 in aceleasi condilii de munca, iar adeverinta este doar pentru 7 ani si 10 luni, adica intre anii 1975-1983, dci lipsesc anii 1983 - 1993, ceea ce ar insemna ca mai are pentru pensie o reducere de un an.
Mentionez ca sotul meu este in pensie de boala de 5 ani, implineste 59 ani in septembrie 2010, iar daca ar avea acesti ani de grupa ar putea iesi mai repede cu 2 ani in pensie de varsta, care ar fi mai atractiva fata d pensia de boala.
Sotul meu a lucrat 7 ani, 5 luni si 24 zile in grupa a doua de munca in proportie de 70% inainte de 1990. Intre anii 2000 si 2001 a lucrat inca 1 an in grupa a doua de munca, in proportie de 75%.
Intrebare:
1. Este un procent fix, sau acest procent de munca este variabil functie de contractul de munca?
2. In aceasta situatie sotul meu beneficieaza de reducerea varstei de pensionare, si daca da, cu cat?
Mentionez ca sotul implinescte anul acesta 59 ani si este de 4 ani in pensie de invaliditate de gradul II, avand 2 operatii pe coloana, osteoporoza severa, disfunctionalitate a glandei paratiroide, semipareza pe piciorul drept.
Astept raspuns.
Multumesc mult.
Stimati domni,
Am un salariu de 1480 lei, la care se adauga salariul de merit (15%), iar la aceasta suma se adauga spor de solicitare neuropsihica (28%) si spor de vechime (25%).
Netul la acest salariu este de 1825 lei lunar.
Intrebarea mea este daca de la 1 ianuarie voi avea acelasi net sau se va diminua.
Mentionez ca sunt incadrata in invatamantul superior, pe post de inginee 1A, cu contract ca si cadru didactic auxiliar.
Alta intrebare se refera la OUG 114 / 2009 referitoare la tichetele de masa. se refera si la institutiile de invatamant ? Ce inseamna institutii publice centrale si locale (se refera si la universitati care au finantare de la buget dar au si venituri proprii)?
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti cat mai repede, pentru ca la noi in universitate legile se aplica in general mai strict decat sunt ele.
Cu stima,
Cornelia Manescu
Multumesc foarte mult.
Cu stima,
Cornelia Manescu
Mai am o intrebare:
El este in pensie de invaliditate de gradul II începand cu iulie 2006. Perioada aceasta se ia in calcul la calcularea valorii pensiei in cazul iesirii la pensie pentru limita de varsta?
Am inteles ca perioadele asimilate sunt facultatea si armata. Intra in aceste perioade si pensia de boala?
Daca da, in perioada pensiei de boala se considera vechimea, dar nu se adauga nimic la pensie pentru anuu din facultate si armata?
Nu stiu daca sunt foarte coerenta, dar cam asa ar trebui sa sune:
- in pensie de boala nu se da nici un coficient pentru anii de armata si facultate, ci doar se considera ca si ani vechime;
- in pensie de boala anii anteriori de pensie de boala nu aduc un cuantum mai mare al pensiei;
- la implinirea varstei standard de pensionare (in cazul sotului meu este vorba de 64 ani) se recalculeaza pensia, se renunta la pensia de boala, iar cunatumul pensiei va tine cont de anii de facultate, armata, si pensie de boala, pentru fiecare din ei socotindu-se un anumit procent: 25% din valoare punctului pentreu armata si facultate, si cat anume pentru pensia de boala. Se ia in considerare ca % din salariu mediu, si se stabileste punctajul?
Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc foarte mult.
Cu stima,
Cornelia Manescu
Buna ziua.
Sunt noua pe forum si doresc sa pu o intrebare referitoare la modul in care se poate pensiona sotul meu.
Este nascut in anul 1951, septembrie. A lucrat intre anii 1975 ÷ 2006. Din vara anului 2006 este in pensie de boala gradul II. A lucrat 7 ani si 5 luni in grupa a II-a de munca.
Am doua intrebari:
1. Cand poate sa iasa la pensie pentru limita de varsta? Daca se reduce varsta de pensionare pentru anii lucrati in grupa a II-a de munca?
2. Fiind in pensie de boala, mai este valabila acea prevedere conform careia cu mai putin de 5 (cinci) ani pana la pensia de limita de varsta nu se mai revizuieste pensia de boala? Daca da, cand va avea ultima revizuire a pensiei de boala?
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Am observat ca sunteti foarte prompti si sper ca si pentru n'mine raspunsul va veni rapid.
Cu stima,
Cornelia