1. Dosarul cu acte se depune de catre angajator la Casa de Pensii; 2. Cred ca intai tb facuta sesizare catre firma care tb sa vireze banii si cu raspunsul firmei depusa o sesizare la Casa de Pensii; 3. Banii nu pot fi primiti decat prin intermediul firmei la care a fost angajata sotia, scrie in L19/2002, art.133, alin.(2). Pentru angajatii cu contract de munca obligatia de calcul si plata a indemnizatiilor suportate de CAS revine angajatorului. Daca insa firma intra in faliment CIM-ul sotiei inceteaza si ea poate deveni platitor de CAS direct la Casa de Pensii, caz in care isi va putea ridica banii direct de la ei; 4. vi s-a raspuns la intrebare, insa si eu cred ca sotiei i s-a platit "din buzunarul" patronului pana acum...banii de la pensii ajung in contul firmei abia in 5-6 luni de la depunerea dosarului.
Buna ziua! Sunt angajata la propria firma, in Bucuresti, si am nascut. Am efectuat CM 126 zile si vreau sa cer CIC. Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat ca pt depunerea actelor de catre angajator la Casa de Pensii pt obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani (CIC) trebuie ridicata cartea de munca de la ITM? Adica ea se inchide la ITM si depune la Casa de Pensii de catre angajator?
Multumesc.
Multumesc mult, o sa studiez intai de toate colectia de legi. Sper sa-mi clarific problema cu plata CAS 9.5, somaj etc cat de curand pt ca avem un nou contabil care mi-a operat aceste plati pe perioada CM si nu cred ca e legal. Am inteles ca nu se platesc pe perioada CM si CIC de catre angajat...
Se pare si ca ITM-ul nu iti da carnetul de mca (pt dosarul pt CIC imi tb carnetul inchis de la ITM) daca angajatorul nu ti-a platit toate darile, nu ajunge sa ti le platesti tu ca angajat.
Inca o data multumiri.
Sunt angajata cu contract indiv de munca pe perioada nedeterminata la propria firma (din '97), unde sunt asociata cu sotul meu care este administrator. Am nascut in iunie a.c. un copil, intrand in conc de maternitate de la 1 mai. Ca angajat mi-am platit impozitele pana in aprilie inclusiv (CAS 9,5%, somaj 1%, sanatate 6.5%), ca angajator nu le-am platit insa la zi.
As dori sa stiu daca si ce impozite trebuie sa platesc ca angajat si ca firma (angajator) pentru mine in situatia in care ma aflu - concediu de maternitate de 126 de zile, cu intentia sa intru in conc de cresterea copilului de 2 ani, ca sa pot primi de drept indemnizatiile care imi revin legal.
Este suficient sa am platite la zi impozitele ca angajat ca sa pot primi indemnizatiile, sau trebuie sa le achit la zi si pe cele de firma?