avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Activitate 19681127

Activitate 19681127

Răspuns la discuția infiere minor
Capacitatile de a adopta ale doamnei trebuie sa fie atestate de catre Directia Generala de asistenta sociala si protectia copilului in urma unei evaluari complexe.
Dupa cum supuneau si celelalte persoane trebuie ca evaluatorii sa-si formeze convingerea ca persoana adoptatoare poate asigura conditii optime copilului si viitorul acestuia pe termen mediu cel putin.
Mai mult decat atat, un copil poate fii adoptat numai in situatia in care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne de catre instanta de judecata. Pentru aceasta trebuie intocmit pentru copil plan individualizat de protectie cu finalitate adoptia. Acest plan se intocmeste numai pentru un copil cu masura de protectie. Iar masura de protectie se instituie numai in situatia copilului separat de parinti.
Din punctul meu de vedere (sunt seful serviciului de adoptii si plasamente de la o directie din tara) doamna nu ar putea primi atestatul de persoana apta sa adopte si nu sunt indeplinite in cazul de fata conditiile pentru instituirea plasamentului pentru copil, dumneavoastra locuind impreuna cu copilul si avand relatii firesti de afectiune.
Consider ca in acest caz expus de dumneavoastra nu este in interesul copilului adoptia de catre doamna si un testament ar fii cel in masura sa reglementeze situatia succesiunii.
Răspuns la discuția plasament la bunica
Plasamentul este o masura de protectie cu caracter temporar care se instituie numai in cazul in care copilul separat de parinti se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 56 din Legea 272/2004 si anume:

Art. 56. - De măsurile de protecţie specială, instituite de prezenta lege, beneficiază:
a) copilul ai cărui părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, când nu a putut fi instituită tutela;
b) copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinţilor din motive neimputabile acestora;
c) copilul abuzat sau neglijat;
d) copilul găsit sau copilul abandonat de către mamă în unităţi sanitare;
e) copilul care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală şi care nu răspunde penal.

In constituirea dosarului este necesar in primul rand planul de servicii, revizuit, intocmit de catre primaria de unde locuieste copilul care sa arate ca a acordat toate prestatiile si serviciile pentru a preveni separarea copilului de parintii sai si care sa propuna plasamentul ca fiind singura solutie pentru copil.
In al doilea rand este foarte important motivul pentru care copilul a ramas in grija bunicii si parintii sunt plecat in strainatate. Este vorba despre un dezinteres din partea parintilor, care sunt motivele pentru care acestia nu pot lua copilul cu ei in strainatate si alte aspecte de care vor tine seama in evaluarea specialistii de la DGAPC.
In al treilea rand este necesar ca bunica sa dispuna de conditii materiale si garantii morale care sunt evaluate de catre DGASPC.

Instituirea unui plasament prevede o procedura de evaluare complexa a intregii situatii familiale de aceea este bine pentru mai multe informatii sa solicitati sprijinul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de la domiciliu oferindu-le mult mai multe detalii particulare vizand situatia copilului, a parintilor si a bunicii.
Răspuns la discuția intrebare adoptie
Tutela nu poate fii instituita decat in cazurile prevazute expres si limitativ de art 40 din Legea 272 din 2004 si situatia prezentata de catre dumneavoastra nu pare a se regasi in vreuna dintre ele.
Teoretic s-ar putea institui un plasament. Insa demersurile vizand instituirea plasamentului presupun evaluarea conditiilor materiale si a garantiilor morale ale persoane solicitante (in speta mama biologica). Ramane la aprecierea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului daca in urma evaluarii va considera ca mama biologica indeplineste garantiile morale necesare (avand in vedere faptul ca si-a dat copilul spre adoptie, este necesar a se investiga motivele care au determinat-o la data respectiva sa ia aceasta decizie).
Răspuns la discuția stabilire paternitate
Din pacate traim intr-o Romanie in care confidentialitatea este doar un cuvant nu si o responsabilitate reala. Va asigur ca daca copilul meu nu ar fii fost pus DEJA in situatii cel putin penibile datorita statutului de copil nerecunoscut nu as fii luat in considerare ideea de a ma adresa instantei pentru stabilirea filiatiei.
Si da, cunosc toate consecintele si efectele acestei stabiliri a filiatiei fata de tata. Ma intereseaza daca si in ce mod mai pot face acest lucru.
Răspuns la discuția stabilire paternitate
Cu aceeasi situatie ma confrunt si eu ca cea expusa de catre deschizatorul topicului si am ales sa postez tot aici solicitand indrumarea dvs.
Am o fetita de 5 ani. Din necunostinta si lipsa sustinerilor din partea familiei nu am facut pana in prezent nici un demers in vederea stabilirii filiatiei fata de tata insa necesitatea devine pe zi ce trece mai imperioasa din motive ce tin de copil (nu ma refer aici la intretinere din partea tatalui ci la situatiile de excluziune la care este supusa fetita deoarece nu are tata pe certifcat).
In consecinta citind forumul inteleg astfel:
- Legea 288/2007 prevede dreptul mamei de a introduce actiune in stabilirea partenitatii in numele copilului
-actiunea apartinand copilului este imprescriptibila in timpul vietii sale
-aceste prevederi nu se aplica totusi fetitei mele deoarece intervine decizia CC 1345/2008 care zice ca dispozitiile legii 288 sunt neconstitutionale sub aspectul prevederilor retroactive
-copilul meu fiind nascut anterior aparititi legii 288 ma regasesc in situatia prevazuta de codul familiei anterior modificarii conform caruia puteam introduce actiunea in termen de 1 an de la nasterea copilului

Cum inteleg eu din coroborarea actelor normative si din studierea forumului nu prea am ce sa mai fac.
Ma pot oare folosi de art. 45 Cod. pr. civ si sa sesizez procurorul care sa porneasca actiunea in stabilirea paternitatii? Este si actiunea procurului prescriptibila ?
Nadajduiesc insa ca din experienta dumneavoastra in instanta ati identificat situatii similare cu a mea cand totusi ati reusit sa identificati "chichite" in sprijinul clientilor dvs pentru ca nu este normal ca fiica mea sa sufere datorita faptului ca eu nu am cunoscut acest la data nasterii ei acest termen de prescriptie extinctiva de 1 an.
Va multumesc anticipat