avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare adoptie

Intrebarea mea ar fi urmatoarea ce se intampla in situatia in care a o mama renunta la copilul sau si il da pe acesta in adoptie si dupa o vreme de 10 ani vrea sa l ia inapoi iar parintii adoptivi sunt de acord. Se poate asa ceva? care este procedura? este situatia unei colege, ce anume recomandati?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: 19681127 , utilizator 16:12, 26 Octombrie 2009
Solutii legale nu prea vad.
Numai colega dvs. sa discute cu parintii adoptivi sa o primeasca in viata copilului.
Exista procedua desfacerii adoptiei. Aceasta insa pentru motive absolut intemeiate si doar printr-o hotarare a instantei. Intoteauna in asemenea situatii se ia in considerare interesul superior al copilului si nu cele ale parintilor, fie ei cei adoptivi sau parintii firesti. Conform legii, adoptatorii nu pot cere desfacerea adoptiei. Institutia care realizeaza un acontrol permanent in vederea cunoasterii conditiilor in care creste si se dezvolta copilulu adoptat si care este Autoritatea tutelara, poate , in situatia in care constata nereguli, conditii improprii si un mediu nesanatos pentru copil , sa ceara desfacerea adoptiei.

In privinta desfacerii adoptiei, cateva precizari:
Desfacerea adoptiei.
Adoptia se încheie în interesul adoptatului. Daca ea nu mai corespunde acestui interes, adoptia poate fi desfacuta.
Competenta jurisdictionala
Cererile de desfacere a adoptiei sunt de competenta în prima instanta a judecatoriilor în a caror raza teritoriala se gaseste domiciliul copilului.
Cauze de desfacere a adoptiei.
Cauzele de desfacere a adoptiei sunt ulterioare încheierii adoptiei si fac incompatibila mentinerea acesteia deoarece nu mai este în interesul superior al adoptatului.
Desfacerea adoptiei poate avea loc în urmatoarele conditii:
a) Interesul adoptatului este în sensul desfacerii adoptiei.
Aprecierea acestui interes se face de catre instanta de judecata competenta pentru desfacerea adoptiei. Considerentele patrimoniale si nepatrimoniale determina interesul superior al copilului, fara ca primele sa fie precumpanitoare.
Ex.: adoptatorii nu asigura conditiile necesare pentru cresterea si educarea adoptatului.
b) Actiunea pentru desfacerea adoptiei poate fi introdusa de urmatoarele persoane:
- copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;
-comisia pentru protectia copilului de la domiciliul acestuia –
numai daca adoptatul este minor;
-adoptatorul nu poate introduce actiunea, chiar daca adoptatul a
ajuns la majorat;
- Ministerul Public poate introduce actiunea, daca este necesara
pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale minorului.
În actiunea pentru desfacerea adoptiei introdusa de altcineva
decât parintele firesc al adoptatului, la desfacerea adoptiei trebuie sa fie citat acest parinte, care are nu numai dreptul, ci si îndatorirea de a veghea asupra situatiei copilului.

Adoptia se poate desface numai prin hotarâre judecatoreasca, la
actiunea introdusa de copilul care a împlinit 10 ani sau de Comisia pentru Protectia Copilului si numai daca este în interesul superior al adoptatului.
Efectele desfacerii adoptiei
Adoptia se considera desfacuta pe data ramânerii definitive si
irevocabile a hotarârii judecatoresti prin care s-a pronuntat desfacerea adoptiei.
Îsi produce efectele chiar daca nu s-a facut mentiune pe marginea actului de nastere. Efectele desfacerii adoptiei se produc numai pentru viitor începând de la data ramânerii definitive si irevocabile a hotarârii judecatoresti prin
care s-a pronuntat.
E interesant ce spui, dar care lege prevede asta?
Eu am in fata Legea adoptiei care spune:

"Art. 54
Adoptia inceteaza prin desfacere sau ca urmare a declararii nulitatii acesteia.

Art. 55
Adoptia se desface in cazul prevazut la art. 7 alin. (3) lit. a) . "

articol care spune "a) adoptatorul sau sotii adoptatori au decedat; in acest caz, adoptia anterioara se considera desfacuta pe data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incuviintare a noii adoptii; "

Cazurile sunt limitativ prevazute de lege. Am vazut si eu decizii pe desfacerea adoptiei dar erau date inainte de intrarea in vigoare a legii de mai sus.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Intr-adevar, il legea adoptiilor este prevazuta incetarea adoptiei pentru cazuri de nulitate sau, asa cumprevede art 7 alin 3: Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), poate fi incuviintata o noua adoptie atunci cand:
a) adoptatorul sau sotii adoptatori au decedat; in acest caz, adoptia anterioara se considera desfacuta pe data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incuviintare a noii adoptii;
b) adoptia anterioara a incetat din orice alt motiv.

Dar aici este vorba despre desfacerea adoptiei , procedura ce desemneaza incetarea pentru viitor a efectelor unei adoptii valabil incheiate dispusa prin hotarare judecatoreasca atunci cand mentinerea adoptiei in continuare nu mai este in interesul adoptatului.
Am gasit unele informatii prin codul familiei si prin cursurile de dreptul familiei, nu dispun inca de vreo lege actualizata in aceasta materie, iar pe net nu se gasesc multe date, decat cate ceva in materie de jurisprudenta si Legea adoptiilor, insa asa cu m a aparut ea in 2004.




Cazul prevazut la art. 7 alin 3 lit a (numai litera a) la care face trimitere art. 55 din L 273/2004 a adoptiei, este SINGURUL caz de desfacere a adoptiei.

In acest sens a se vedea si Decizia nr. 619/2007 a Curtii Constitutionale.

" În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate a prevederilor art. 55 din Legea nr. 273/2004, Curtea reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 7 alin. (3) lit. a) din lege, poate fi încuviinţată o nouă adopţie atunci când "adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat; în acest caz, adopţia anterioară se consideră desfăcută pe data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a noii adopţii. Se observă că acesta este singurul caz de desfacere a adopţiei prevăzut de lege."
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Imi vreau copilul inapoi ContSters224292 ContSters224292 buna seara acum 4 ani am nascut si am dat copilul spre adoptie ,intai el a trecut in certificat ca tata si dupa doi ani a adoptat si mama acum este legal al ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al copilului desfiat anely_gy anely_gy Ce drept la mostenire are un copil infiat caruia ii moare unul dintre parinti, iar la circa un an de zile parintele supravietuitor il desfiaza? Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)
Ma desfiaza Preda Maria Preda Maria daca parinti adoptivi ma desfiaza eu cu ce drepturi raman si in ce conditii ma poate desfia,precizand ca am varsta de 24 ani? (vezi toată discuția)