avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... imi vreau copilul inapoi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

imi vreau copilul inapoi

buna seara acum 4 ani am nascut si am dat copilul spre adoptie ,intai el a trecut in certificat ca tata si dupa doi ani a adoptat si mama acum este legal al lor .Pot acum dupa atatia ani sa imi aiu copilul inapoi? ce ar trebui sa fac si de ce am nevoie?
Cel mai recent răspuns: ContSters213050 , utilizator 20:44, 29 Septembrie 2011
Conform Legii 273/2004
Încetarea adopţiei

Art. 60 - Adopţia încetează prin desfacere sau ca urmare a declarării nulităţii acesteia.

Art. 61 - Adopţia se desface în cazul prevăzut la art. 7 alin. (3) lit. a).

Art. 62 - (1) Adopţia este nulă, dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu încălcarea oricăror condiţii de fond sau de formă prevăzute de lege.

(2) Cu toate acestea, instanţa va putea respinge cererea de declarare a nulităţii adopţiei, dacă va constata că menţinerea adopţiei este în interesul celui adoptat.

Art. 63 - Acţiunea în declararea nulităţii adopţiei aparţine oricărei persoane interesate. După dobândirea de către adoptat a capacităţii depline de exerciţiu, acţiunea aparţine numai acestuia.

Art 7(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), poate fi încuviinţată o nouă adopţie atunci când:

a) adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat; în acest caz, adopţia anterioară se consideră desfăcută pe data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a noii adopţii;

b) adopţia anterioară a încetat din orice alt motiv.

Consimtamantul parintilor adoptivi este irevocabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfierea unui copil infiat dupa casatorie claudettes claudettes se poate desfia un copil infiat dupa casatoria intre doua persoane? (vezi toată discuția)
Ma desfiaza Preda Maria Preda Maria daca parinti adoptivi ma desfiaza eu cu ce drepturi raman si in ce conditii ma poate desfia,precizand ca am varsta de 24 ani? (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al copilului desfiat anely_gy anely_gy Ce drept la mostenire are un copil infiat caruia ii moare unul dintre parinti, iar la circa un an de zile parintele supravietuitor il desfiaza? Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)