buna seara acum 4 ani am nascut si am dat copilul spre adoptie ,intai el a trecut in certificat ca tata si dupa doi ani a adoptat si mama acum este legal al lor .Pot acum dupa atatia ani sa imi aiu copilul inapoi? ce ar trebui sa fac si de ce am nevoie?
Art. 60 - Adopţia încetează prin desfacere sau ca urmare a declarării nulităţii acesteia.
Art. 61 - Adopţia se desface în cazul prevăzut la art. 7 alin. (3) lit. a).
Art. 62 - (1) Adopţia este nulă, dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu încălcarea oricăror condiţii de fond sau de formă prevăzute de lege.
(2) Cu toate acestea, instanţa va putea respinge cererea de declarare a nulităţii adopţiei, dacă va constata că menţinerea adopţiei este în interesul celui adoptat.
Art. 63 - Acţiunea în declararea nulităţii adopţiei aparţine oricărei persoane interesate. După dobândirea de către adoptat a capacităţii depline de exerciţiu, acţiunea aparţine numai acestuia.
Art 7(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), poate fi încuviinţată o nouă adopţie atunci când:
a) adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat; în acest caz, adopţia anterioară se consideră desfăcută pe data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a noii adopţii;
b) adopţia anterioară a încetat din orice alt motiv.