avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... desfierea unui copil infiat dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

desfierea unui copil infiat dupa casatorie

se poate desfia un copil infiat dupa casatoria intre doua persoane?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 14:58, 16 Decembrie 2009
buna ziua!
ART. 60
Adopţia încetează prin desfacere sau ca urmare a declarării nulităţii acesteia.
ART. 61
Adopţia se desface în cazul prevăzut la art. 7 alin. (3) lit. a).
ART. 62
(1) Adopţia este nulă, dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu încălcarea oricăror condiţii de fond sau de formă prevăzute de lege.
(2) Cu toate acestea, instanţa va putea respinge cererea de declarare a nulităţii adopţiei, dacă va constata că menţinerea adopţiei este în interesul celui adoptat.
ART. 63
Acţiunea în declararea nulităţii adopţiei aparţine oricărei persoane interesate. După dobândirea de către adoptat a capacităţii depline de exerciţiu, acţiunea aparţine numai acestuia.
ART. 64
(1) Cauzele privind declararea nulităţii adopţiei se judecă cu citarea:
a) adoptatorului sau, după caz, a familiei adoptatoare;
b) adoptatului care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu;
c) direcţiei în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului sau, în cazul adopţiilor internaţionale, a Oficiului.
(2) Copilul care a împlinit vârsta de 10 ani va fi întotdeauna ascultat.
ART. 65
(1) În situaţia încetării adopţiei ca urmare a declarării nulităţii acesteia, adoptatul redobândeşte numele de familie avut înainte de încuviinţarea adopţiei.
(2) Părinţii fireşti ai copilului redobândesc drepturile şi îndatoririle părinteşti dacă instanţa nu decide instituirea tutelei sau a altor măsuri de protecţie specială a copilului, în condiţiile legii.
ART. 66
Hotărârile judecătoreşti privitoare la nulitatea adopţiei, rămase irevocabile, se comunică Oficiului de către direcţie, în vederea efectuării menţiunilor necesare în Registrul naţional pentru adopţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma desfiaza Preda Maria Preda Maria daca parinti adoptivi ma desfiaza eu cu ce drepturi raman si in ce conditii ma poate desfia,precizand ca am varsta de 24 ani? (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al copilului desfiat anely_gy anely_gy Ce drept la mostenire are un copil infiat caruia ii moare unul dintre parinti, iar la circa un an de zile parintele supravietuitor il desfiaza? Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)
Mostenitor aparut din senin dupa decesul sotului gabriella1065 gabriella1065 Am o prietena careia i-a murit sotul acum 2 ani . Din casatoria lor a ramas un baiat care este in prezent student . Nu a obtinut inca certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)