avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Activitate mazu

Activitate mazu

Mc pt raspuns!
Dar totusi, nu se creeaza astfel o discriminare? La ce ma refer. Sa luam doua situatii, in prima mama este bugetara, si conform legii salarizarii unitare nu mai beneficiaza de prima de nastere. Conform CCMUN tatal poate cere de la angajator prima de nastere, dar doar daca mama nu este salariata. In acest caz, nu se poate primi nimic. In al doilea caz, mama salariata la privat, caz in care ori ea, ori, daca nu este salariata, tatal poate cere prima de nastere. Taxe si impozite nu platesc cu totii, de ce unii pot beneficia, iar altora le este luat prin lege acest drept?
Mama, profesor titular, naste in luna august 2010 gemeni si depune la secretariatul scolii cerere pentru acordarea unei "prime pentru nasterea fiecarui copil", avand baza legala:
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
Art.51-in afara ajutoarelor prevazute de lege la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;
Art.3.3) In cazul in care, din diferite motive partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art.2-(1)-Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca-termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza-persoana juridica sau fizica autorizata conform legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata.
-termenul de unitate desemneaza regiile autonome companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrative, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.

Codul Muncii
Art.238(1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel superior.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art.239: Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art.241-(1) Clauzele contractelor de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
Raspunsul primit a fost urmatorul: "...va facem cunoscut ca, in opinia noastra, CN A.V. nu poate efectua plata acestor drepturi, acestea nefiind prevazute de Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009. In conformitate cu prevederile art. 3 al OUG 1/2010, in contractele sau acordurile colective si individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi de natura salariala care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr 330/2010".

Intrebare pt Domnii avocati: Legea-cadru 330/2010 si OUG 1/2010 modifica cumva CCMUN? Cine are dreptate in acest caz?
Răspuns la discuția timp executare
Doar de 2 saptaman astepti? Eu am titlul la executor din iunie 2008 X-(. Rabdare si tutun #-o
Răspuns la discuția Recuperare titlu executoriu
Am scos de la registratura o copie a hotararii, timbrata. Am discutat si cu un alt executor si mi-a cerut originalul. Numai pe baza acestuia poate pune in executare. Cel putin asa mi s-a spus.
Răspuns la discuția Recuperare titlu executoriu
Astept mai intai raspunsul de la numitele institutii sa pot dovidi reaua-credinta din partea lui. Partea proasta-i ca societatea Rodipet este acum (din cate am inteles eu) din nou detinuta in proportie majoritara de AVAS... Nu stiu daca o fi intrat in faliment...ceata totala.
Oricum, vreau sa chem in solidar si Camera, in cazul in care nu reusesc sa mai recuperez banii de la societatea debitoare.
Buna ziua!
Imi incerc si eu norocul pe acest forum, in speranta ca voi primi un sfat in legatura cu modul de a proceda in continuare.
Speta: mama mea a obtinut titlu executoriu definitiv prin care a reusit obligarea societatii la care a lucrat ca gestionar la eliberarea garantiei retinuta din salariu.
Societatea a refuzat plata, si am fost nevoit sa merg la un executor judecatoresc in bucuresti (eu fiind din buzau). Asta se intampla in iulie 2008. pana in septembrie 2009, am reusit sa mai dau de el de vreo 3-4 ori la telefon, apoi liniste totala. Mentionez ca titlul este tot la executor, si efectiv nu mai dau de el: nici la birou, nici pe mail, nici la numerele de telefon. Am facut plangere la Camera Exec de pe langa curtea de apel bucuresti din sept 2008, cu rezultat nul pana acum. Am mers mai departe la Corpul de control al min justitiei, cu petitie din luna martie. Rezultat: camera nu a trimis dosarul. Am mers si mai departe la administratia prezidentiala, de acolo petitia a ajuns la UNEJ. Raspuns: zero barat. Azi am trimis si scrisoare recomandata la institutiile mai sus mentionate pt a le obliga sa-mi dea un raspuns in scris.
Intrebare: cum pot obliga institutiile sa-si faca treaba? Am titlul executoriu, dar nu pot face nimic cu el pt ca este blocat la executor. Am vreo sansa daca-i dau in judecata?
PS: numel executorului Dinu Viorel-Stefan. Feriti-va de el!!!
Multumesc anticipat.