avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... speta prima nastere in sistemul bugetar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

speta prima nastere in sistemul bugetar

Mama, profesor titular, naste in luna august 2010 gemeni si depune la secretariatul scolii cerere pentru acordarea unei "prime pentru nasterea fiecarui copil", avand baza legala:
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
Art.51-in afara ajutoarelor prevazute de lege la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;
Art.3.3) In cazul in care, din diferite motive partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art.2-(1)-Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca-termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza-persoana juridica sau fizica autorizata conform legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata.
-termenul de unitate desemneaza regiile autonome companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrative, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.

Codul Muncii
Art.238(1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel superior.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art.239: Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art.241-(1) Clauzele contractelor de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
Raspunsul primit a fost urmatorul: "...va facem cunoscut ca, in opinia noastra, CN A.V. nu poate efectua plata acestor drepturi, acestea nefiind prevazute de Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009. In conformitate cu prevederile art. 3 al OUG 1/2010, in contractele sau acordurile colective si individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi de natura salariala care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr 330/2010".

Intrebare pt Domnii avocati: Legea-cadru 330/2010 si OUG 1/2010 modifica cumva CCMUN? Cine are dreptate in acest caz?
Cel mai recent răspuns: yucca , utilizator 13:21, 16 Noiembrie 2010
Au avut grija sa se acopere si sa nu prevada astfel de drepturi in legea de salarizare unitara...

ART. 1
(1) Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului.
(2) Începând cu data intrării în vigoare, în tot sau în parte, a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege.

Mc pt raspuns!
Dar totusi, nu se creeaza astfel o discriminare? La ce ma refer. Sa luam doua situatii, in prima mama este bugetara, si conform legii salarizarii unitare nu mai beneficiaza de prima de nastere. Conform CCMUN tatal poate cere de la angajator prima de nastere, dar doar daca mama nu este salariata. In acest caz, nu se poate primi nimic. In al doilea caz, mama salariata la privat, caz in care ori ea, ori, daca nu este salariata, tatal poate cere prima de nastere. Taxe si impozite nu platesc cu totii, de ce unii pot beneficia, iar altora le este luat prin lege acest drept?
Bineinteles ca este discriminare:hammer:, la fel ca si faptul ca la privat salariul minim pentru studii superioare este de 1200 lei iar la stat in urma taierii "salariilor nesimtite" a ajuns pe la 600...X-(
Poate ca cei care ne conduc au considerat ca salariul cuvenit pentru nasterea unui copil atenteaza la securitatea nationala, pentru ca daca creste natalitatea, scade deficitul de la bugetul de pensii...:thumbdown:
Doar nu credeti ca au bagat in seama art. 16 din constitutie sau art. 5 din legea aia obscura numita codul muncii...:rtfm:

Constitutia Romaniei
Articolul 53 Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.
Articolul 16 Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII

ART. 5
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Buna ziua, sper ca ma poate lamuri cineva. Momentan ma aflu in crestere copil ( 1 an si 2 luni ) insa in aprilie voi naste pe al doilea ( primul va avea 1 an si 8 luni) si voi ramane acasa pana va implini cel de-al doilea copil 2 ani. In aceasta situatie eu mai am dreptul la acest salariu mediu pe ec conform CCM? Adica pot depune cerere si pt al doilea? La primul am primit. Multumesc !
Nu vei primi un salariu mediu pe economie ci o prima cu aceasta valoare.
Prima de nastere nu este un drept salarial, ci un ajutor.
Ai dreptul sa faci cerere, ramane de vazut cum vor arata noile CCM-uri care expira la sfarsitul lui 2010 si... depinde ce idei le mai vin unora :stunned:

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru nasterea fiecarui copil prevazut in ccm VALI_H VALI_H intrebarea mea este urmatoarea - ajutorul prevazut la art.51, lit. c in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010 ”un ... (vezi toată discuția)
Negocierea ccm antarro antarro De cateva zile ca reprezentant al salariatilor la firma care lucrez au inceput negoscirile ccm. Toate articolele sunt conform CCM la nivel national,dar vreu ... (vezi toată discuția)