Buna ziua, am fost disponibilizat de la locul de munca urmand sa intru in somaj, dar se pare ca maine trec cele 30 de zile in care puteam depune dosarul pentru somaj, iar eu nu am primit de la firma decat o anexa 26 care nici ea nu este completata corespunzator, trebuie sa mai primesc cartea de munca si cotizatiile, ce e de facut pentru ai forta sa imi trimita actele necesare, daca ii actionez in instanta ce am de castigat?sunt obligati prin lege sa nu depaseasca cele 30 de zile, pentru a nu pierde continuitatea?
Buna ziua,
am lucrat la o companie timp de 4 ani, acum urmand sa intru in somaj din cauza concedierii colective, de cand am fost angajat si pana am fost concediat am avut aceeasi incadrare ea fiind cea mai mica si slab platita, timp de 2 ani de zile am facut cu totul alt ceva avand si un coleg care lua cu 300ron mai mult ca mine, el fiind incadrat pe postul in care actiona, as putea face ceva sa recuperez pe cale legala diferenta salariala din acea perioada?
407lei,daca ai sub 5 ani vechime, si somajul il iei pe o peioada de 12 luni 9+3
Multumesc pentru raspunsuri m-am lamurit....
Va multumesc, intradevar este vorba de concediere colectiva dar m-am lamurit.
Si m-ar mai interesa daca in decizia pe care am primit-o prin posta de la angajator, prevede citez "In urma consultarii cu reprezentantii angajatilor s-au luat urmatoarele masuri:........", si aici vreau sa subliniez REPREZENTANTII ANGAJATILOR, asta ar insemna ca ar fi vorba despre un sindicat?
Intreb acest lucru pentru ca din cate am citit in codul munci se da MINIM UN SALARIU compensatoriu la concedierea colectiva , dupa cum se negociaza cu REPREZENTANTII ANGAJATILOR, specific ca nu am avut niciodata un sindicat, sau de cate ori am intrebat care ar fi acele persoane nu ni sa raspuns nimic.
Daca gresesc cu ceva rog sa ma scuzati, dar din cate am citit cam asta am dedus, in contractul individual de munca specifica ca are aceleasi criterii ca si cel colectiv, la nivel national. Multumesc
Buna ziua!
Situatia ar fi cam in felul urmator: Lucram la singura firma care a avut anii trecuti procent de 100% profit din Romnaia si am fost disponibilizat, deoarece nu am fost incadrat pe postul pe care lucram, desi era in defavoarea mea ca am luat salariu mai mic cu 30% timp de 4 ani.... acum dupa ce si-au dat seama ca nu mai are cu cine sa-si faca treaba, fac reangajari dar cu contract de colaborare....intrebarea ar fi daca au voie sa reangajeze personal odata ce pe noi nu ne-au disponibilizat, si care ar fi termenul de primire al actelor pe care firma trebuie sa ni le dea pentru a putea intra in somaj, menitonez ca am fost pusi pe liber la data de 13.10.2009 cand s-a incheiat perioada de preaviz. Va multumesc.