avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Activitate prodemocratia

Activitate prodemocratia

La Multi Ani 2010 !

In primul rand, inima buna si o dorinta de felul... daca viata asta este asa cum este, fiind - unii dintre noi benevol - cetateni si locuitori ai unei tari ciudate, macar sa facem efortul de a nu ne chinui si noi, intre noi. Destul ne streseaza "cei de sus".

Adia, poate ca un pic de simt al umorului nu ar strica.

Tin sa mentionez ca este vorba despre un singur contract de munca, si nu doua.

Postul este de informatician. Studiile necesare sunt superioare, de specialitate. Am dat si concurs, dar va inchipuiti ca nu s-a prezentat nici dracul (exceptia fiind eu :-))
Lucrez, in schimb, 2 zile pe saptamana la o scoala, si 3 la o alta scoala.

Interesant mai este si altceva - laboratoarele acestea de informatica de la niste scoli aflate in mediul rural, in doua sate relativ modeste. Laboratoarele sunt absolut superb dotata, computere HP cu configuratie de top, monitoare plate, in fine, tot ce vrei. Laboratoarele fiind conceput pt programul ael (advanced e learning), adica profesorul de chimie, de pilda, poate sa tina lectia interactiv, avand soft prin care preda toata materia unui an, iar experimentele se fac cu ajutorul unor animatii pe computer. La fel la multa alte obiecte - fizica, mate, geografie, biologie samd.

Ideea e ca un singur laborator de acet fel a costat usor miliardul, plus softurile care sunt originale... deci o gramada de bani. Problema este ca nefiind nici dracul cu studii de specialitate (automatica in speta) care sa vina la tara pe 5 milioane net, aceste laboratoare sunt tinute sub cheie, deci tehnica se invecheste. De aceea intrebam si eu, OK, din moment ce au fost investiti bani - multi bani - in aceasta treaba, de ce nu se face si ultimul pas, anume coninteresarea celor ce ar putea sa tina un astfel de laborator in functiune.

O intrebare retorica, probabil.
Asa o fi. Eu tot nu inteleg, insa, cum - in sistemul acesta despre care vorbiti - un medic sau un informatician, ambii cu studii superioare de specialitate, au salariul la acelasi nivel cu femeia de serviciu din scoala sau de la dispensar.
In fine, nu pricep cum aceeasi problema simpla poate avea doua raspunsuri total contradictorii, date de specialisti. Deci ori este legal 710 RON, ori este legal de doua ori salariul minim pe economie. Am consultat nomenclatorul, este clar post de studii superioare, scrie asta, nu am gasit insa prevederile cu salarizarea. Juristul de la Inspectorat este un personaj nu tocmai competent sau serviabil, iar scolile sunt inchise acum, ca urmare a concediului fortat impus de guvern. Daca semnez contractul pe 710 RON si dupa aceea gasesc dovezi ca era legal 2X600, plus sporuri, se poate modifica salarizarea, contractul de munca, cartea de munca in sensul rectificarii acestora ?

Iar intrebarea ramane valabila... e alba sau e neagra ? :-)
Doamnelor si domnilor - multumesc pentru raspunsuri, dar observ ca sunt doua variante contradictorii. Doamna avocat Antoanela spune ca minimul salarial pentru un post care necesita studii superioare este de doua ori salariul minim pe economie, in timp ce domnul consilier juridic spune ca legea unora nu este si legea bugetarilor. Ma gandesc ca, totusi, un anumit text de lege este mai "puternic" decat altul, asta in cazul in care legiuitorul a emanat texte care se contrazic. Care este, asadar, adevarul ?

Nu intreb, in context, cum se face de femeia de serviciu din scoala ia salariu mai mare decat un absolvent de masterat din America. Probabil ca a avut nevoie sa stea cinci ani in facultati ca sa invete cum sa manuiasca matura...
Buna ziua,

Am fost angajat cu norma intreaga in postul de informatician, la o scoala (de fapt, doua jumatati de norma, la doua scoli).
Conform prevederilor legale si fisei care s-a afisat la sustinerea concursului, pentru acest post trebuie musai sa ai studii superioare de specialitate. Ceea ce este si cazul meu, studii la stat, facultate zi, masterat in America, facultate de specialitate (Automatizari si Calculatoare).

Din cate stiu, exista o prevedere legala care spune ca persoanele care sunt incadrate in functii ce necesita pregatire superioara sunt platite cu minimum 2 salarii minime pe economie. Ceea ce este si cazul la functia de informatician, din moment ce asa am gasit si in nomenclatorul cu OUG 4/2006 privind salarizarea.

Problema care se pune este ca in formele de incadrare sunt remunerat cu suma de 710 RON brut (da, ati citit bine, sapte sute brut pentru un post ce necesita - legea spune - studii superioare).

Intreb, asadar, unde este eroarea. Nu ar trebui sa am salariu de incadrare de 120 RON plus vechime ?
Am citit decizia Curtii (691), si intreb pentru lamurirea completa a lucrurilor - decizia aceasta anuleaza in fapt orice obligatie a firmelor de a plati taxa radio pana la data cand domnul Boc a emanat "schimbarea" ? In speta, unui prieten i-a venit acum cateva zile o somatie de plata de la o firma de recuperare (?!) prin care i se cere sa plateasca taxa radio pe ultimii trei ani de zile. Or, daca sentinta 691 anuleaza legalitatea legii pe baza careia se platea aceasta taxa, deduc ca firmele care nu au apucat sa plateasca aceasta taxa nu o mai platesc (decat pentru potiunea ulterioara noii hotarari a guvernului Bod de reinstaurare a taxei), iar firmele care au platit taxa, ar trebui sa o poata recupera.

Care este, asadar, interpretarea corecta ? Multumesc.
jurist Clement a scris:

Ati sesizat Autoritatea Electorala Permanenta ? Dar BEC ?
:fight::closedtopic::rtfm:


Despre ceea ce se intampla a fost discutat, telefonic, chiar in timpul incidentului, cu structrile superioare ale partidului respectiv.
Intrebarea nu era retorica - aici nu este vorba despre politica sau eu stiu, vreun subiect de presa, ci pur si simplu, din punct de vedere strict juridic, daca organele de politie au respectat legea atunci cand:
- au retinut un grup de persoane pe strada. pe baza faptului ca acestea aveau in mana niste materiale electorale
- au emis "avertismente" scrise pentru o fapta care nu a fost anchetata si la care politistii nu au fost martori (repet, cand politistii au ajuns, studentii se aflau pe strada, mergeau frumos catre casa)
- au retinut buletinul insotitorului de grup
- au facut in repetate randuri comentarii politice in timpul anchetei
- au exercitat presiune asupra celor anchetati prin prezenta, in acea incapere a unui numar de 10-20 de politisti care nu aveau nicio treaba cu cazul acesta (inclusiv jandarmi au asistat la discutiile pe marginea "infractiunii" comise"), in contextul in care cladirea politiei are destule camere unde fiecare cadru sa isi desfasoare activitatea
- au amenintat cu puscaria conducatorul de grup, pentru "infractiunea" de a fi raspandit ziare electorale considerate ad-hoc de catre politistul care conducea ancheta, drept "calomnioase"

Si ce alte nereguli or mai fi.

Cazul a fost inregistrat la partid, dar nu asta conteaza. A fost in mod clar o reglare de conturi, o actiune de genul "servite". Intrebarea este daca si unde politistii acestia au incalcat legea.
Buna ziua,

Stiu ca intrebarea mea nu se incadreaza foarte fericit in acest "sertar cu subiecte", insa sper sa nu supar pe nimeni, prea mult.
Problema tine de actualitate - este vorba despre campania electorala si actiuni ciudate, in opinia mea, ale politiei dintr-un anumit oras.

Despre ce este vorba.

Un mic grup de tineri din Republica Moldova, studenti in Romania, a participat, in urma cu cateva zile, la o mica actiune electorala. In speta, s-au distribuit ziare editate de o anumita formatiune politica importanta la usile apartamentelor din cateva blocuri. Ziarele au fost puse pe presurile de la intrare iar accesul in scarile blocurilor a fost facut in mod civilizat. In majoritatea cazurilor, usile de la intrare erau deja deschise, in alte cazuri s-a intrat prin agrementul unui locatar. Actiunea a avut loc in timpul zilei.

De asemenea, au fost lipite pe cateva dintre usile de la scari niste autocolante mici, care chemau populatia la un eveniment electoral important care urma sa aiba loc in acel oras, a doua zi - in speta venirea unui candidat la presedintie si organizarea unui mare miting electoral in centrul orasului.

In plus, au fost lipite, tot pe usile de la intrare, cateva afise electorale ale unui candidat la alegerile din 22 noiembrie.

Micul grup de studenti era insotit de un reprezentant al partidului respectiv. Pe parcursul activitatii nu a avut loc niciun incident, nicio discutie in contradictoriu cu locatarii sau cu alte persoane.

La un moment dat, acest grup care terminase, in fapt, activitatea, se afla in fata unui bloc, pe strada. In acel moment, a aparut o masina a politiei, unde se aflau trei oameni ai legii. Acestia au venit direct la grupul respectiv si au cerut identificarea studentilor si a insotitorului lor. Mentionez ca politistii nu au suprins grupul in timpul vreunei activitati electorale, ci pur si simplu i-au oprit pe strada, sau mai bine spus au oprit masina exact langa ei.

Studentii nu aveau actele la ei, in vreme ce insotitorul acestora a prezentat autoritatilor buletinul.
Politistii au constatat ca studentii aveau la ei cateva materiale electorale - niste ziare si niste afise. De asemenea, au constatat ca pe usa unei scari din apropiere era lipit un autocolant care, repet, chema populatia orasului la o intalnire electorala.

Intregul grup a fost condus la o sectie a politiei dintr-o piata aflata in imediata apropiere, unde conducatorul politistilor veniti cu masina a dat cateva telefoane si a primit ordine. A venit o a doua masina a politiei, tot grupul - mai putin insotitorul lor din partea partidului - fiind transportat cu aceste doua masini la o sectie de politie aflata la cativa kilometri buni distanta, aproape de iesirea din oras.

In tot acest timp nu au fost incidente de niciun fel, atat insotitorul grupului cat si studentii comportandu-se normal, fara sa existe scandal, proteste, discutii necivilizate cu oamenii legii. Acestia au motivat retinerea grupului prin faptul ca se incalcase legea electorala care interzice afisarea materialelor electorale fara acordul locatarilor.

Insotitorul grupului a incercat aplanarea amiabila a conflictului, mai ales in contextul in care era vorba despre niste copii nevinovati, din Basarabia, care se speriasera in mod vizibil de situatia creata. Omul si-a cerut scuze, a cerut un pic de intelegere, a spus ca va plati personal orice amenda, insa politistul care a condus actiunea a refuzat ca lucrurile sa se finalizeze printr-un avertisment verbal, spunand ca este vorba despre o fapta grava, care se soldeaza cu amenda de 25 milioane lei de persoana. De asemenea, faptul ca participantii la activitatea electorala erau "cetateni straini" constituia o circumstanta agravanta.

De la sectie, politistii i-au dus pe studenti la caminul unde locuiesc (cale de iarasi multi kilometri), pentru ca acestia sa isi ia actele de identificare. Apoi, acestia au fost adusi inapoi la sectie. Insotitorului acestui grup i-a fost retinut buletinul de identitate, omul fiind si el adus ulterior, cu o alta masina, la sectia de politie.

Aici, insotitorul grupului a cerut sa discute cu seful sectiei, fiind refuzat pe motiv ca "seful" nu acorda audiente decat la orele afisate pe usa sa.

Dupa identificarea grupului de studenti basarabeni, in sala unde acestia fusesera adusi au aparut mai mult de zece politisti care au inceput sa citeasca ziarul distribuit de catre studenti. Motivul declarat de catre politistul care condusese actiunea tinea de faptul ca este - si citez - "ilegala raspandirea de materiale de propaganda electorala care denigreaza alte formatiuni politice". Ca atare, un numar important de politisti din sectie s-au apucat sa citeasca ziarul respectiv, gasind la un moment dat referiri considerate "calomnioase" la cateva formatiuni politice.

Insotitorul de grup a fost chestionat cine anume a tiparit ziarul, unde anume, si daca prin oras sunt si alte grupuri care il raspandesc. Omul nu avea de unde sa stie, toate aceste materiale electorale venind direct de la Bucuresti si fiind distribuite prin organizatiile locale de partid. Politistii i-au spus insotitorului grupului ca fapta de a raspandi publicatii "calomnioase" constituie infractiune si se pedepseste cu puscaria.

Inutil de spus ca este vorba despre un ziar electoral care, printre altele, critica - dar nu in termeni injuriosi - anumite activitati ale adversarilor poltici. Un ziar care nu iese din nota generala a presei electorale romanesti.


Toate materialele electorale aflate in posesia acestor studenti au fost confiscate, numarate si inregistrate. Conducatorul grupului a fost perchezitionat, gasindu-se asupra lui cateva autocolante si niste afise impaturite intr-un buzunar (din lipsa unui carnetel pe care sa noteze cateva numere de telefon, omul impaturise niste foi aflate la indemana - afise electorale in speta - si le pusese in buzunar... )

Ca urmare - chipurile - a "atitudinii linistite si cooperante" din partea celor retinuti, acestora li s-au intocmit procese verbale de contraventie si doar "avertizarea" lor in scris. In aceste procese verbale a fost mentionata si confiscarea materialelor electorale, in speta cate anume si ce contineau acestea...

La cererea conducatorului grupului, "contravenientii" au semnat procesele verbale fara obiectii. Conducatorul grupului a fost si el "avertizat" in acelasi mod, citindu-i-se legea.

In paralel este bine de mentionat ca toti studentii basarabeni (in speta niste fete de 19-20 de ani) au fost "puricati bine" in ceea ce priveste identitatea lor, actele fiind citite si rascitite cu intentia clara de a se gasi ceva nelalocul lui. Evident ca studentii au fost informati asupra faptului ca alte autoritati ale statului roman vor fi contactate in ceea ce priveste acest "incident" si ca ar putea fi expulzati pentru aceasta contraventie de la legea electorala. Au fost si discutii "cordiale" intre politisti si studenti, primii intrebandu-le pe sarmanele fete de ce se baga in politica, de ce se afla in Romania, cu ce se intretin, cum se vor descurca dupa absolvirea facultatii samd. Tonul "anchetei" purtate in prezenta permanenta a cel putin 5-10 politisti care veneau, ieseau, asistau, comentau samd nu a fost dusmanos, dar se simtea in mod clar "autoritatea" organelor de politie fata de cei cativa studenti care s-au comportat, spre lauda lor, extrem de demn.

Dupa doua ore si mai bine in care au fost intocmite aceste procese verbale, toti acesti "infractori" au fost lasati sa plece din sectie.

Intrebarea este daca politia a procedat legal in toate momentele descrise - retinerea pe strada, fara vreo dovada ca grupul punea afise, alta decat existenta unor materiale electorale, discutia despre continutul ziarului electoral, perchezitia grupului, retinerea buletinului insotitorului de grup, discutiile cu tenta politica in sensul de descurajare a implicarii studentilor basarabeni in activitati politice.

Multumesc.