avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ziar electoral citit de o intreaga sectie de politie...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ziar electoral citit de o intreaga sectie de politie...

Buna ziua,

Stiu ca intrebarea mea nu se incadreaza foarte fericit in acest "sertar cu subiecte", insa sper sa nu supar pe nimeni, prea mult.
Problema tine de actualitate - este vorba despre campania electorala si actiuni ciudate, in opinia mea, ale politiei dintr-un anumit oras.

Despre ce este vorba.

Un mic grup de tineri din Republica Moldova, studenti in Romania, a participat, in urma cu cateva zile, la o mica actiune electorala. In speta, s-au distribuit ziare editate de o anumita formatiune politica importanta la usile apartamentelor din cateva blocuri. Ziarele au fost puse pe presurile de la intrare iar accesul in scarile blocurilor a fost facut in mod civilizat. In majoritatea cazurilor, usile de la intrare erau deja deschise, in alte cazuri s-a intrat prin agrementul unui locatar. Actiunea a avut loc in timpul zilei.

De asemenea, au fost lipite pe cateva dintre usile de la scari niste autocolante mici, care chemau populatia la un eveniment electoral important care urma sa aiba loc in acel oras, a doua zi - in speta venirea unui candidat la presedintie si organizarea unui mare miting electoral in centrul orasului.

In plus, au fost lipite, tot pe usile de la intrare, cateva afise electorale ale unui candidat la alegerile din 22 noiembrie.

Micul grup de studenti era insotit de un reprezentant al partidului respectiv. Pe parcursul activitatii nu a avut loc niciun incident, nicio discutie in contradictoriu cu locatarii sau cu alte persoane.

La un moment dat, acest grup care terminase, in fapt, activitatea, se afla in fata unui bloc, pe strada. In acel moment, a aparut o masina a politiei, unde se aflau trei oameni ai legii. Acestia au venit direct la grupul respectiv si au cerut identificarea studentilor si a insotitorului lor. Mentionez ca politistii nu au suprins grupul in timpul vreunei activitati electorale, ci pur si simplu i-au oprit pe strada, sau mai bine spus au oprit masina exact langa ei.

Studentii nu aveau actele la ei, in vreme ce insotitorul acestora a prezentat autoritatilor buletinul.
Politistii au constatat ca studentii aveau la ei cateva materiale electorale - niste ziare si niste afise. De asemenea, au constatat ca pe usa unei scari din apropiere era lipit un autocolant care, repet, chema populatia orasului la o intalnire electorala.

Intregul grup a fost condus la o sectie a politiei dintr-o piata aflata in imediata apropiere, unde conducatorul politistilor veniti cu masina a dat cateva telefoane si a primit ordine. A venit o a doua masina a politiei, tot grupul - mai putin insotitorul lor din partea partidului - fiind transportat cu aceste doua masini la o sectie de politie aflata la cativa kilometri buni distanta, aproape de iesirea din oras.

In tot acest timp nu au fost incidente de niciun fel, atat insotitorul grupului cat si studentii comportandu-se normal, fara sa existe scandal, proteste, discutii necivilizate cu oamenii legii. Acestia au motivat retinerea grupului prin faptul ca se incalcase legea electorala care interzice afisarea materialelor electorale fara acordul locatarilor.

Insotitorul grupului a incercat aplanarea amiabila a conflictului, mai ales in contextul in care era vorba despre niste copii nevinovati, din Basarabia, care se speriasera in mod vizibil de situatia creata. Omul si-a cerut scuze, a cerut un pic de intelegere, a spus ca va plati personal orice amenda, insa politistul care a condus actiunea a refuzat ca lucrurile sa se finalizeze printr-un avertisment verbal, spunand ca este vorba despre o fapta grava, care se soldeaza cu amenda de 25 milioane lei de persoana. De asemenea, faptul ca participantii la activitatea electorala erau "cetateni straini" constituia o circumstanta agravanta.

De la sectie, politistii i-au dus pe studenti la caminul unde locuiesc (cale de iarasi multi kilometri), pentru ca acestia sa isi ia actele de identificare. Apoi, acestia au fost adusi inapoi la sectie. Insotitorului acestui grup i-a fost retinut buletinul de identitate, omul fiind si el adus ulterior, cu o alta masina, la sectia de politie.

Aici, insotitorul grupului a cerut sa discute cu seful sectiei, fiind refuzat pe motiv ca "seful" nu acorda audiente decat la orele afisate pe usa sa.

Dupa identificarea grupului de studenti basarabeni, in sala unde acestia fusesera adusi au aparut mai mult de zece politisti care au inceput sa citeasca ziarul distribuit de catre studenti. Motivul declarat de catre politistul care condusese actiunea tinea de faptul ca este - si citez - "ilegala raspandirea de materiale de propaganda electorala care denigreaza alte formatiuni politice". Ca atare, un numar important de politisti din sectie s-au apucat sa citeasca ziarul respectiv, gasind la un moment dat referiri considerate "calomnioase" la cateva formatiuni politice.

Insotitorul de grup a fost chestionat cine anume a tiparit ziarul, unde anume, si daca prin oras sunt si alte grupuri care il raspandesc. Omul nu avea de unde sa stie, toate aceste materiale electorale venind direct de la Bucuresti si fiind distribuite prin organizatiile locale de partid. Politistii i-au spus insotitorului grupului ca fapta de a raspandi publicatii "calomnioase" constituie infractiune si se pedepseste cu puscaria.

Inutil de spus ca este vorba despre un ziar electoral care, printre altele, critica - dar nu in termeni injuriosi - anumite activitati ale adversarilor poltici. Un ziar care nu iese din nota generala a presei electorale romanesti.


Toate materialele electorale aflate in posesia acestor studenti au fost confiscate, numarate si inregistrate. Conducatorul grupului a fost perchezitionat, gasindu-se asupra lui cateva autocolante si niste afise impaturite intr-un buzunar (din lipsa unui carnetel pe care sa noteze cateva numere de telefon, omul impaturise niste foi aflate la indemana - afise electorale in speta - si le pusese in buzunar... )

Ca urmare - chipurile - a "atitudinii linistite si cooperante" din partea celor retinuti, acestora li s-au intocmit procese verbale de contraventie si doar "avertizarea" lor in scris. In aceste procese verbale a fost mentionata si confiscarea materialelor electorale, in speta cate anume si ce contineau acestea...

La cererea conducatorului grupului, "contravenientii" au semnat procesele verbale fara obiectii. Conducatorul grupului a fost si el "avertizat" in acelasi mod, citindu-i-se legea.

In paralel este bine de mentionat ca toti studentii basarabeni (in speta niste fete de 19-20 de ani) au fost "puricati bine" in ceea ce priveste identitatea lor, actele fiind citite si rascitite cu intentia clara de a se gasi ceva nelalocul lui. Evident ca studentii au fost informati asupra faptului ca alte autoritati ale statului roman vor fi contactate in ceea ce priveste acest "incident" si ca ar putea fi expulzati pentru aceasta contraventie de la legea electorala. Au fost si discutii "cordiale" intre politisti si studenti, primii intrebandu-le pe sarmanele fete de ce se baga in politica, de ce se afla in Romania, cu ce se intretin, cum se vor descurca dupa absolvirea facultatii samd. Tonul "anchetei" purtate in prezenta permanenta a cel putin 5-10 politisti care veneau, ieseau, asistau, comentau samd nu a fost dusmanos, dar se simtea in mod clar "autoritatea" organelor de politie fata de cei cativa studenti care s-au comportat, spre lauda lor, extrem de demn.

Dupa doua ore si mai bine in care au fost intocmite aceste procese verbale, toti acesti "infractori" au fost lasati sa plece din sectie.

Intrebarea este daca politia a procedat legal in toate momentele descrise - retinerea pe strada, fara vreo dovada ca grupul punea afise, alta decat existenta unor materiale electorale, discutia despre continutul ziarului electoral, perchezitia grupului, retinerea buletinului insotitorului de grup, discutiile cu tenta politica in sensul de descurajare a implicarii studentilor basarabeni in activitati politice.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
prodemocratia, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
jurist Clement a scris:

Ati sesizat Autoritatea Electorala Permanenta ? Dar BEC ?
:fight::closedtopic::rtfm:


Despre ceea ce se intampla a fost discutat, telefonic, chiar in timpul incidentului, cu structrile superioare ale partidului respectiv.
Intrebarea nu era retorica - aici nu este vorba despre politica sau eu stiu, vreun subiect de presa, ci pur si simplu, din punct de vedere strict juridic, daca organele de politie au respectat legea atunci cand:
- au retinut un grup de persoane pe strada. pe baza faptului ca acestea aveau in mana niste materiale electorale
- au emis "avertismente" scrise pentru o fapta care nu a fost anchetata si la care politistii nu au fost martori (repet, cand politistii au ajuns, studentii se aflau pe strada, mergeau frumos catre casa)
- au retinut buletinul insotitorului de grup
- au facut in repetate randuri comentarii politice in timpul anchetei
- au exercitat presiune asupra celor anchetati prin prezenta, in acea incapere a unui numar de 10-20 de politisti care nu aveau nicio treaba cu cazul acesta (inclusiv jandarmi au asistat la discutiile pe marginea "infractiunii" comise"), in contextul in care cladirea politiei are destule camere unde fiecare cadru sa isi desfasoare activitatea
- au amenintat cu puscaria conducatorul de grup, pentru "infractiunea" de a fi raspandit ziare electorale considerate ad-hoc de catre politistul care conducea ancheta, drept "calomnioase"

Si ce alte nereguli or mai fi.

Cazul a fost inregistrat la partid, dar nu asta conteaza. A fost in mod clar o reglare de conturi, o actiune de genul "servite". Intrebarea este daca si unde politistii acestia au incalcat legea.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
prodemocratia, utilizator
Consider ca acesti politisti nu au incalcat , ci si-au facut doar datoria .

Acordul locatarilor trebuie sa fie unul scris , nu un acord verbal , deoarece acordul verbal poate fi retras oricand .

Nu era nevoie ca politistii sa surprinda grupul in timp ce lipeau afise , pentru ca actiunea electorala se considera ca a incetat in momentul in care grupul s-a dispersat si nu sunt mai mult de doua persoane .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea permisului de catre un agent din alta localitate decat aceea in care s-a facut contraventia gabriel mihai gabriel mihai Buna ziua, ieri 16.12 ieseam de le o strada laturalnica pe strada principala, totul bun si frumos am oprit la stop am dat prioritate de trecere iar in momentul ... (vezi toată discuția)
Afiº electoral Ajax58 Ajax58 Dacă cineva îndepărtează un afiş electoral de pe o locaţie unde nu este permisă afişarea materialului electoral,poate fi sancţionat ? (vezi toată discuția)
Retinerea cartii de identitate sico007 sico007 Astazi m-a oprit un politist ca nu am trecut regulamentar strada mi-a facut procesul verbal si nu am dorit sa il semnez deoarece nu m-a lasat sa trec nimic la ... (vezi toată discuția)