avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Activitate gigel2007

Activitate gigel2007

stimate sos1000, aberezi complet.

toti pasii urmatori s-au intamplat in aproximativ 10 zile:
am intrat pe site la noul furnizor
am incheiat contract nou
am creat cont la POSF
am creat cont la distribuitorul de energie
in data intrarii in vigoare a noului contract am informat vechiul furnizor (se poate crea cont chiar daca nu esti titular pe contract) si am transmis indexul din acea data
vechiul furnizor a emis factura pe perioada intre ultima factura si data schimbarii furnizorului
s-a platit factura
la vechiul furnizor figureaza vechiul contract incheiat
la POSF inca figureaza activ deoarece nu s-a actualizat informatia
la noul furnizor figureaza contract activ
la distribuitor figureaza noul proprietar pe codul POD
end of story si sper sa nu mai apara destepti ca sos1000 cu aberatii.

SOS1000 a scris:

Mai intai trebuie ca fostul proprietar sa faca rezilierea contractului de pe numele lui si asta implica o taxa destul de substantiala , este posibil sa nu fie de acord . Dupa aceea puteti incheia contract pe numele d-voastra cu orice furnizor doriti . Nu puteti initia personal procedura de schimbare furnizor nefiind titular de contract .

pot sa initiez pur si simplu procedura de schimbare furnizor pe site-ul noului furnizor?

nu mai dau edit ca vad ca are niste erori forumul si cand dau edit imi schimba titlul la loc cum era initial si pierde din mesajul initial
Cum se procedeaza pentru incheierea unui contract energie electrica la un furnizor nou dupa schimbare proprietar apartament (contract de vanzare/cumparare, persoane fizice), fara a mai trece prin etapa transferarii numelui noului proprietar in contractul existent la alt furnizor?

Astfel incat rezultatul final sa fie un singur contract pe numele noului proprietar la noul furnizor de energie, iar vechiul contract cu vechiul furnizor sa inceteze in acelasi timp.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iulian Manea a scris:

In Codul fiscal avem:

ART. 148 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.

(2) În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig. Norme metodologice

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declarației privind venitul realizat, și se stabilește ca diferență între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuției, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) și (2) se încadrează în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții, după caz:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;

b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

c) valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 , depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.


Concluzia este ca se ia in calcul salariul mediu pentru anul in curs. In cazul nostru, 2015. (Vedeti paragraful subliniat.)

Deci, trebuia sa platiti.


Nu am la indemana forma legii in vigoare la acea data, dar din cate imi aduc aminte formularea urmatoare NU era!
Aveti cumva textul legii in forma in care era in vigoare in ianuarie 2015?

"în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate"
Iulian Manea a scris:

Faceti o comunicare scrisa in care spuneti ca pentru 2015 nu datorati CAS si, ca urmare, nu ati depus D600. La aceasta anexati o copie a scrisorii primite si le depuneti la registratura unitatii ANAF de care apartineti.


chestia e ca nu sunt sigur daca trebuia sau nu, intrucat formularea este ambigua in lege - daca accesati linkurile la care am facut referire(*). deci in primul rand ar trebui sa ma lamureasca cineva de pe aici daca trebuia sa platesc sau nu... sau daca exista vreun proces cu fix acelasi subiect...


(*)

"Concret, exista cateva categorii de PFA care nu contribuie la pensii.

Pe aceasta lista se inscriu contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2.415 lei = 845,25 lei)."

norma de venit pt mine a fost in 2014 de 9600 iar in 2015 de 10800. eu am interpretat ca daca norma din 2014/12 < 35% din csmb pe 2015 (care a fost de 2415 pe 2015) atunci nu mai datorez plata si nici completare D600, pe cand daca compar norma din 2015 / 12 rezulta ca depaseste 35% si atunci ar fi fost obligatoriu sa platesc si sa depun D600.
avand in vedere ca bursa.avocatnet.ro nu functioneaza, intreb aici: care sunt costurile (onorariu avocat) de a demonstra ca nu datorez acele taxe pentru 2015?
Am PFA la norma iar in ianuarie 2015 NU am depus si NU am platit contributia la CAS (explic mai jos de ce).

Am inteles la momentul respectiv dintr-un articol lecturat tot pe avocatnet(*) ca pentru anul 2015 suma datorata se calculeaza in functie de venitul realizat in anul anterior. Calculand si comparand a rezultat ca norma de venit pe 2014 impartita la 12 a fost mai mica decat 35% din castigul salarial mediu brut stabilit pentru 2015 si in consecinta nu am completat D600 si nici platit.
(*) www.avocatnet.ro/articol_394...

Acum cateva zile mi-a sosit o notificare privind nedepunerea la termen a D600 (foto:
[ link extern ] ).

Mentionez ca si in alti ani tot asa am calculat (norma din anul N-1 si CSMB din anul N).

Intrebarea (intrebarile): Cum solutionez aceasta problema, in asa fel incat sa minimizez suma totala scoasa din buzunar?

Cazul cel mai nefavorabil e sa achit suma pretinsa plus presupun ca vor fi si penalizari plus acea amenda mentionata in notificare. Exista si alte solutii posibile legal, in cazul in care ANAF are dreptate?

In cazul in care nu are dreptate, cum trebuie sa procedez?

Multumesc!
pe aia cu optiunea privind cota integrala din declaratia 600 am inteles-o, dar nu inteleg cum se fac calculele, daca are vreo legatura anul trecut sau nu.

precizez ca am incercat sa citesc codul fiscal si NU INTELEG, asa ca va rog mult un raspuns cat mai concis si adaptat la datele furnizate in subiectul discutiei

multumesc anticipat!
astazi in urma unei altercatii verbale am fost accidentat in mod intentionat de un autovehicul de taximetrie.

am aflat ca a declarat impreuna cu inca un coleg de breasla ca eu m-as fi dezechilibrat si as fi cazut singur de pe bicicleta, ceea ce este contrar faptelor petrecute.

dimpotriva insa, in urma dezechilibrarii datorata impingerii efectuate de primul sofer, am fost acrosat de cel de-al doilea coleg care rula in paralel si in cadere m-a lovit si acesta, provocandu-mi o mica leziune la nivelul membrelor inferioare.

in zona accidentului exista camere video de supraveghere. cum pot solicita inregistrarile pentru a demonstra contrariul?

suplimentar, imi doresc ca autorul sa primeasca o rasplata a faptei pe orice cale legala posibila. ce optiuni am?