avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate glp

Activitate glp

Buna ziua,

Lucrez din Feb 2013 in Germania avand ca unic venit salariul primit prin contract de munca pe perioada nedeterminata ( 40 de ore pe saptamana).

Data fiind noile prevederi ale codului fiscal, in Decembrie am depus la administratia fiscala sector 5 de care apartin chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România ( valabil in limba Romana si Engleza) la care am atasat un certificat care sa ateste rezidenta fiscala in Germania ( eliberat de autoritatea fiscala din Germania) in limba Germana si Engleza

Astazi am primit pe e-mail un raspuns de la ANAF care contine mai multe elemente care arata ca functionarul care a analizat cererea nici macar nu a citit documentele, respectiv:
- Mi se solicita documente din Austria, desi primul rand din chestionar specifica clar ca am declarat venituri in Germania
- Mi se solicita traducerea legalizata in limba romana a documentului atasat
- Mi se solicita certifiatul de rezidenta fiscala - pare ca nu au inteles/pretind ca nu au inteles ca ceea ce am atasat este exact acel document, desi template-ul are ca si titlu pe langa denumirea in Germana si denumirea in Engleza "Certificate of Residence for the purpose of tax relief according to the Double Taxation Convention between Germany and Romania"

Data fiind situatia expusa anterior, as dori sa va intreb daca:
- Pot considera abuziva cerinta functionarului public de a traduce legalizat documentele, dat fiind faptul ca anaf-ul publica toate formularele legate de stabilizarea rezidentei fiscale si in engleza? Daca da, care ar fi caile de contestare?

- Daca raspund prin e-mail de la adresa de e-mail completata in formular, este ANAF-ul obligat sa considere raspunsul ca si raspuns oficial?

Multumesc anticipat pt raspunsuri!

Răspuns la discuția Cerere de pensionare respinsa
E vorba de pensionare la limita de varsta.
Anii de grupa a doua sunt 15 ani si 6 luni, insa convertiti la nr de ani cu care varsta de pensionare ar trebui sa scada, rezulta 3 ani si 9 luni.
Buna ziua,

Tatal meu a depus o cerere de pensionare pe motiv de varsta avand vechime in conditii speciale de lucru, iar cererea a fost respinsa. Mai exact:

La data analizarii cererii, avea 60 de ani si 3 luni
Stagiu aferent gr II : 3 ani si 9 luni
Stagiul de cotizare: 35 de ani 2 luni

Din calculul meu rezulta 64 de ani, care e mai mare decat varsta standard de pensionare ce trebuie sa ajunga la 65 de ani in 2014.

Cu toate astea in document este scrisa varsta standard de pensionare ca 65 de ani iar respingerea este motivata prin art 48(1) punctul 2 din legea 19/2000.

Este corecta decizia?

Multumes anticipat pentru raspuns!
Buna ziua!
As dori sa stiu daca legislatia romana permite deschiderea unei facilitati de cazare de tip "Bed and breakfast". Mai exact, as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a oferi cazare si mic dejun cu reguli mai simple decat in cazul unui restaurant.

In cazul in care exista aceasta forma, care este legea? Acest gen de facilitati de cazare trebuiesc si ele clasificate?

In UE, din ce am vazut, B&B-urile nu au clasificare.

Multumesc anticipat!
RCA-ul vecinului e obligat sa faca evaluarea sau e o operatiune contra cost? In cazul in care refuza evaluarea am o modalitate sa ii oblig?
Eu momentan nu am un document care sa spuna : X sau Y e vinovat, ci doar un document care spune ca cele 2 masini au fost implicate intr-un incendiu, ce avarii s-au produs la ambele si faptul ca se desfasoara cercetari.
Buna ziua!
Revin cu acest subiect pentru ca intre timp s-au incheiat mai multe investigatii.

Pompierii au stabilit ca datorita unui scurt circuit s-a produs incendiul(inca nu am primit procesul verbal in acest sens insa am o cerere in curs de solutionare pentru a primi procesul verbal si raportul). Expertiza criminalista a concluzionat ca nu a fost vorba de o mana criminala si cei de acolo au trimis rezultatele la politia rutiera(sectia cercetari penale)

Cei de la politia rutiera mi-au recomandat sa ma constitui parte civila si sa depun o plangere penala pentru distrugere, lucru pe care l-am si facut. Am completat o noua declaratie cu firul evenimentelor la finalul careia am specificat ca depun plangere penala impotriva celuilalt sofer si ma constitui ca parte civila.

Mi-au cerut sa fac si o estimare a pagubei produse si nu stiu cum sa fac exact acest lucru. Cineva mi-a spus ca atat RCA-ul meu cat si RCA-ul lui ar trebui sa vina sa faca aceasta expertiza gratuit. Este adevarat? Daca nu, e suficienta o expertizare la un service autorizat? Altfel cum as putea expertiza valoarea masinii?

O alta idee care mi s-a dat a fost ca estimarea sa o fac pe baza contractului de vanzare - cumparare a masinii din care sa scad amortizarea pe principul cotabilitatii in firme. E corect?

In acest caz, nefiind accident rutier dar totusi incendierea fiind produsa datorita unui scurtcircuit la masina lui, am sanse sa primesc despagubirea de la RCA?

Nu in ultimul rand, as dori sa stiu cand pot radia masina si preda epava la un centru de fier vechi. Ar trebui sa o mentin pe perioada anchetei/procesului? La dosar sunt poze facute din toate unghiurile de catre criminalisti. Ma tem ca daca o mai tin mult, hotii de fier vechi ar putea sa inceapa sa o tinteasca.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Va multumesc pentru raspunsuri.

Ma poate ajuta in ancheta faptul ca masina mea nu si-a schimbat pozitia(am martori care pot sustine asta) iar din declaratiile vecinului, acesta a parcat masina cam la 1-2 metrii de locul unde a avut loc impactul?

Pompierii deplasati la fata locului mi-au spus ca farul masinii mele e infundat, ceea ce inseamna ca cealalta masina a lovit masina mea.

Nu se stie insa nimic de cum s-a deplasat masina. Dar faptul ca masina lui s-a deplasat in masina mea nu poate constitui un motiv de despagubire de la RCA? In cazul in care nu e considerat accident de circulatie dar impactul(si incendiul) au fost provocate de masina vecinului, de la cine pot cere despagubiri?


Nu posed asigurare casco intrucat masina e veche(are 9 ani).

Buna ziua!
Acum cateva seri masina mea a fost incendiata in urma unui impact in parcare cu o alta masina. Impactul a avut loc fara ca in vreuna din masini sa se afle un sofer, si incidentul avand loc la ora 2 noaptea, nu au fost nici martori.

Masina care a provocat incidentul era parcata in fata masinii mele, si nu se stie cum a ajuns in masina mea, si nici care din masini s-a aprins, dar dat fiind faptul ca masina mea nu si-a schimbat pozitia cel mai probabil incendiul a izbugnit din cauza masinii care mi-a lovit masina. Din cum am vazut eu incidentul, cel mai probabil masina celui care m-a lovit a luat foc din motive tehnice, focul a ars anumite dispozitive si masina a luat-o la vale(el recunoscand si ca nu a tras frana de mana) lovind masina mea si incendiul propagandu-se. Asta e varianta mea, politia nu a dat inca o solutie.

Accidentul nu a implicat victime umane.

Pompierii au stins incendiul iar ancheta a fost declinata biroului cercetari penale din cadrul politiei rutiere sector 5.

Celalalt sofer nu s-a deplasat sa ofere toate declaratiile necesare politiei si in acelasi timp in procesul verbal de constatare politia nu a scris asigurarea rca a celuilalt sofer (desi pe csa vehicolul apare ca asigurat la data accidentului) si in noaptea incidentului soferul chiar a aratat polita politiei.

Din aceste motive, politia a spus ca nu poate concluziona ca ar fi vorba de un accident rutier si implicit polita de asigurare rca a celuilalt nu imi acopera paguba.

Ce pot face pentru a putea beneficia de RCA-ul celui care mi-a lovit masina? Pot ataca in justitie ancheta politiei? Nu as vrea sa ma judec cu cel care e proprietarul masinii intrucat si daca castig, sunt sceptic ca as avea ce sa execut silit de la el. Si mai ales, daca refuza sa se prezinte la politie in continuare, poate fi obligat intr-un fel sa se prezinte?



Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Buna ziua!

Doresc sa lansez un site online care sa vanda utilizatorilor lui un serviciu oferit pe acest site. Plata ar urma sa se faca fie printr-un procesator de carduri mare (PayPal) fie prin ordin de plata.

Problema e ca valoarea serviciului e mica, si a semna contract cu fiecare in parte si a le trimite factura prin posta ar face afacerea complet nerentabila. As vrea sa stiu care e modalitatea legala de a incasa pe o firma aceste plati. Mentionez ca am si clienti carora le emit factura scrisa si cu care am contract.


Totodata, dat fiind faptul ca plata online e supusa fraudelor, as vrea sa stiu ce se intampla daca cineva plateste pe site-ul meu cu un card furat? Trebuie sa returnez banii respectivi? Cine suporta comisioanele?Care ar fi modalitatea de scoatere din contabilitate a acelor bani.


Multumesc anticipat pentru raspunsuri!