”Astfel, neindicarea termenului in care poate fi contestata decizia, precum si a instantei competente, atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.”
Din cauza aceasta poate fi nulă și decizia de concediere sau doar decizia de SANCȚIONARE? Deciziile au numere de înregistrare diferite. Mulțumesc anticipat. O zi excelentă vă doresc!
Decizie, avertisment. În urma unui proces verbal în care se constată de către angajator (privat) și un angajat , ce au semnat procesul verbal, am luat la cunoștiință că am trecut în registrul de înregistrări 4 acte care nu au avut cursivitate, ( numere de înregistrare greșite, fără cursivitate). În aceeași zi mi s-a solicitat o notă explicativă cu privire la abaterile constatate . Am cerut un răgaz de 24 de ore pentru a -mi putea expune punctul de vedere și implicit apărarea, răgaz care nu mi s-a acordat , mai mult am fost amenințat cu concedierea dacă nu răspund imediat. Am răspuns în aceeași zi , motivând că nu am fost singura persoană care a înregistrat documente în registru și că este posibil ca să fi înregistrat și eu dar și alți colegi de birou cu aceleași atribuții documentele enumerate. Am precizat că volumul de muncă a fost foarte mare, motiv pentru care am stat la serviciu de la ora 8 până la 18-18:30 , cu aproximativ 2 ore (neplătite) peste program în fiecare zi și din cauza oboselii există posibilitatea să fi greșit. Menționez că în urma verificării am constatat că scrisul pentru unele înregistrări nu îmi aparținea. Adoua zi am primit o decizie în care mi se comunica că: ”având în vedere procesul verbal nr... prin care au fost costatate grave abateri în desfășurarea activității în ce privește pe secretar.... în temeiul prevederilor codului muncii , respectiv conform prevederilor care sancționează abaterile disciplinare, Dispun: Se sancționează domnul.... conform art. 248 lit a din codul muncii cu avertisment și i se pune în vedere ca în 30 de zile să remedieze greșelile efectuate în registru.
Menționez că în decizie nu sunt enumerate abaterile pentru care am fos sancționată cu avertisment ci doar faptul că au fost constatate abateri grave. Nu este menționat nici faptul că pot contesta decizia de sancționare în instanță și nici faptul că am la dispoziție 30 de zile. În aceeași zi am fost concediat pe motiv de restângere a activității.
Vreau să acționez în instanță decizia de avertisment, dar situația materială nu îmi permite un avocat. Credeți că pot anula în instanță această decizie? Dacă această decizie ajunge la ITM îmi este foarte greu să mă mai angajez alt undeva. Poate, spun poate am greșit unul sau două numere de înregistrare, dar sunt sigur că nu sunt singurul din birou care a greșit. Doar eu am primit avertisment. În speranța că voi primi un răspuns, vă mulțumesc anticipat și vă urez sănătate și spor în toate.
Preavizul se încheie pe data de 19, pot intra tot pe 19 în posesia documentelor pentru șomaj !? Angajatorul mi-a solicitat să mă prezint pe 20 pentru a primi documentele? Nu sunt în localitate pe 20 , se poate să solicit primirea documentelor legal pe 19?
Poate ajunge în 4-5-6 zile? Sau e prea scurt timpul, mă refer la prima înștiințare , prin care este înștiințat pârâtul că este dat în judecată? Temerea mea este ca atunci când merg să ridic actele pentru a intra în șomaj și banii pentru preaviz, (adică în 6 zile) de când am înaintat actele la tribunal), angajatorul să fi intrat în posesia înștiințării și știind că este recalcitant să nu am surprize neplăcute. Sau să refuze să-mi înmâneze actele pentru șomaj și banii pentru preaviz. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Deci poate fi dispusă concedierea salariatului după ce acesta a înregistrat și i s-a aprobat concediul sau nu?
Speța este următoarea: În cursul zilei de: ……….., am solicitat și mi s-a aprobat cererea cu numărul 1 privind efectuarea unui număr de 7 zile de concediu de odihnă.
În aceeași zi însă, prin Decizia nr.2/…….., având numărul de înregistrare 2, (deci după numărul de înregistrare a cererii mele de concediu de odihnă) , comunicată subsemnatei la aceeași dată, pârâtul (angajator privat) a decis concedierea mea în temeiul dispozițiilor articolului 65 alineat 1 din Codul muncii.
Mi s-a acordat un preaviz de 20 de zile, fiind prevăzut în Decizie faptul că după efectuarea acestui preaviz, respectiv la data de ….. (unde cele 7 zile de concediu de odihnă sunt incluse), îmi încetează contractul de muncă.
În acest caz angajatorul trebuia să aștepte să se termine concediul de odihnă și apoi să îmi dea preaviz 20 de zile sau e legală decizia prin care îmi sunt incluse și cele șapte zile de concediu în perioada de preaviz?