Normal ca nu nu vreau sa pun o regula care contravine prevederilor legale. Tocmai de-aia intreb daca exista prevederi legale si in apararea magazinului...
Adica, poti face ceva impotriva lui X care iti ruineaza afacerea?
Poti lua masuri de limitare a unor astfel de practici?
Din cate inteleg, un magazin online este obligat prin lege sa primeasca produsele inapoi in termen de 10 zile.
Intrebarea este, ce conditii poate impune magazinul pentru a se apara de rauvoitori?
Spre exemplu, X comanda de 100 de milioane, se foloseste de produse o saptamana, dupa care le trimite imapoi la magazin, folosite, cu ambalaje desfacute sau rupte.
Am observat ca unele magazine impun:
1. plata transportului la retur de catre client (in cazul expus mai sus, X va plati bucuros 15 lei pentru a folosi produsele de 100 mil o saptamana...)
2. produsul sa fie in ambalajul original (care daca e rupt, nu prea ajuta la nimic...)
Asadar, ce putem impune clientului ca sa ne ferim de astfel de cazuri, si totodata sa nu iesim din legalitate.
Putem formula o regula de genul: nu poti trimite mai mult de 20% din produse inapoi, in cazul unei cumparaturi mari?
Asa cu am promis, m-am intors ca sa va spun cum s-a terminat povestea. Pana la urma am reusit sa primim autorizatia la inceputul lui 2011 iar acum am facut si receptia, asa ca am scapat de cosmarul asta.
Mersi tuturor pentru sfaturi si idei!
Sfatul meu la final: suflati si in iaurt! Nu faceti nimic la limita legalitatii chiar daca sunteti impins de la spate de cei care ar trebui sa va dea sfaturi corecte. Ei fac asta din motive lesne de inteles...
E de la sine inteles ca daca ai cont pe siteul respectiv, poti folosi imaginile cumparate de la ei, dar atentie, in limitele impuse. Nu toate siteurile sunt la fel, dar unele au la fiecare imagine o descriere cu conditiile de utilizare. Alte siteuri au aceleasi conditii de utilizare pentru toate imaginile. Le gasesti la 'terms and conditions'.
Nu ai nevoie de alt contract pentru a demonstra ca ai acea poza, insa trebuie sa pastrezi emailul de inregistrare pe site sau cel de confirmare a platii, si poza originala descarcata de pe site. Acestea sunt suficiente pentru a demonstra ca e cumparata de acolo.
Oricum, sitatia e ipotetica, in realitate nimeni nu te va intreba de ele.
Stiam ca nu se construieste fara autorizatie, dar m-am bazat pe arhitect care mi-a spus ca autorizatia e aproape gata si pot sa dau drumul lucrarilor fara probleme. Cat despre cele 15 zile, evident ca nu stiam, nu sunt avocat sa stiu toate legile. Firma de constructii nu a parut foarte afectata de vestea ca autorizatia 'vine imediat'. Vazand ca acesti 'profesionisti' ma indeamna sa procedez asa, nu am stat mult pe ganduri, ca trecea vara...
P.S. De cand am scris mai sus si pana acum, tot ce am facut a fost sa completez dosarul, sa il depun iar, si evident sa fie iar respins pentru inca 2 amanunte nesemnificative...
Probabil ca pana in 2020 o sa am autorizatia. O sa va tin la curent.
Mersi Bela Ispas pentru lamuriri.
Pt dl cazacoic: 1. nu m-am calicit cu arhitectul, i-am platit bani grei, nu am facut 'intelegere' ca sa-mi faca vreo reducere. Pur si simplu am avut incredere si in graba, am omis sa cerem contract, fiind siguri ca e firma serioasa. :(
2. La propozitia 'sa te oblige sa demolezi si daca n-o faci , o fac ei si cheltuielile le recupereaza de la tine' aproape ca am facut stop cardiac. Credeti ca e posibil asa ceva? Stiu ca e o tara pe dos dar cat de inuman sa fie cineva sa faca asa ceva? Nu vorbim de un chiosc facut pe domeniul public, vorbim de o casa facuta din agoniseala a 3 generatii (realmente). Casa e facuta dupa proiect, e pe proprietate privata, respecta CUT, POT si ce-o mai fii. Dovada ca respecta toate asta e insusi scrisoarea de respingere la primarie care se leaga doar de cateva nimicuri cum ar fi ca nu am facut schitele de coloane de scurgere.
Legile ar trebui sa fie ca sa ajute oamenii nu ca sa-i distruga, nu?
Pai.. pe ce motiv sa dau in judecata primaria? Ca au fost buni si inca nu mi-au dat amenda? Sau pentru ca si-au facut treaba si nu au aprobat un dosar incomplet? Nu cred ca am motive, primaria n-a facut nimic aiurea. Greseala e a noastra, ca ne-am bazat pe un arhitect incompetent care si-a desfiintat si reinfiintat firma de 2-3 ori doar in timpul colaborarii noastre... Iar pe el daca il dau in judecata ce rezolv? Probabil va amana enorm procesul si imbatranesc pana primesc castig de cauza. Si ce as putea sa castig? Sa-l oblige sa-si faca treaba si s-o iau de la capat cu autorizatia? Ar tinde la infinit... #-o
Intre timp eu nu pot folosi casa pentru ca nu e legata la utilitati. :O
Mersi pentru raspunsuri, dar chiar daca nu ma vor mai amenda, asta nu inseamna ca am act pe casa :( Din cate observ nimeni in afara de primarie nu poate sa declare lucrarile finalizate, iar primaria nu va face asta decat daca am dosarul complet. Mai este vreo alta cale? Plus ca inca nu am scapat de amenda, mai trebuie sa stau cu stres vreo 6 luni. Ideea cu autodenuntarea si cererea amenzii nu mi se pare prea buna. Daca i se pare omului de la primarie ca trebuie sa-mi dea vreo 50.000-100.000 (in limite legale) amenda, ce fac, muncesc toata viata sa o platesc?
Mersi Mihai. Insa acolo nu scrie si ce pot sa fac dupa aia...
Problema mea e ca nu mai pot coopera cu arhitectul si sincer, nu-mi permit sa dau alti 3-4000 E pentru alt proiect :( Asa ca ma vad blocat in situatia de a avea dosarul, dar in imposibilitatea de a-l pune la primarie din cauza ca nu e complet.
Pai am de exemplu factura pentru acoperis. Cred ca e cea mai buna dovada pentru implinirea celor 2 ani de la constructie. Nu vad ce relevanta are din ce oras sunt, ar trebui sa fie peste tot aceiasi lege, nu? Sunt de la oras, dar nu din Bucuresti.
Legea e foarte saraca in detalii cu privire la astfel de situatii, de aceea ma interesa daca stie cineva cum se aplica. Exista acel articol care spune ca fapta se prescrie in 2 ani, dar nu scrie mai mult de atat...
L-as intreba pe domnul care a scris mai sus daca stie sigur ca 'chestia cu 2 ani nu e buna in situatia asta'. Pe ce va bazati cand spuneti asta? Stiti sigur sau e doar o presupunere?