avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Activitate lexi

Activitate lexi

Buna ziua!

Am doua intrebari referitoare la un proces de conflicte de munca si asigurari sociale:
1. Procesul a avut loc in data de 22.06.2022 iar pronuntarea a fost amanata pt 5.07.2022.
In data de 29.06.2022 au mai fost atasate la dosar concluzii scrise pt dosarul respectiv aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, intre care solicitarea cheltuielilor de judecata.
As dori sa stiu daca este posibil sa se intervina in acest fel, intre proces si verdict?
2. Care este termenul maxim de a contesta verdictul?

Multumesc!
Nu stiu ce reprezinta exact "concediu fara plata pentru ingrijirea copilului". Mai explicit, in ce masura ar putea ajuta litera i) de la alin. (5) daca mama a intrat in concediu fara plata inainte de implinirea a 3 ani a unuia dintre copii, insa nu a fost nicaieri specificat in cererile de concediu "pentru ingrijirea copilului"?
Buna ziua!
Prin plata contributiilor incepand cu ianuarie 2020 viitoarea mamica (nasterea copilului ar trebui sa aiba loc la sfarsitul lunii mai) poate beneficia de CIC in cazul in care a beneficiat de salariu pana in septembrie 2018 si apoi a intrat in concediu fara plata? Departamentul HR a spus ca din punct de vedere legal mai este asigurata persoana in cauza inca 90 de zile calendaristice de la intrarea in concediu fara plata.
mai-septembrie 2018; venituri din salariu
octombrie-decembrie 2018: asigurata inca 90 de zile de la intrarea in concediu fara plata
ianuarie-mai: contract de asigurare facultativa

Multumesc!
Buna ziua! Din 8 februarie, la implinirea varstei de 1 an si 10 luni a copilului, am reluat activitatea si am primit stimulent de insertie. Sotul a stat cea de-a 24-a luna in CIC. As dori sa intru acum, la 2 ani si 4 luni ai copilului, in concediu fara plata. In acest sens, as dori sa stiu daca, intrand eu in concediu fara plata (nemairealizand venituri impozabile), ar putea lua stimulentul de insertie sotul meu. Daca da, cum trebuie procedat?
Multumesc!
Răspuns la discuția indemnizatie de somaj
Intr-adevar, eu am un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni. Tinand insa cont de faptul ca urmez cursuri de masterat, anul II, zi, buget, nu stiu daca nu intru cumva sub incidenta articolului 42 litera (2) al legii 76/2002.

Art. 42
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.
Buna ziua!

Ma intereseaza sa stiu daca in cazul in care urmez cursurile unei forme de invatamant (master, zi), dar am lucrat timp de 1 an si 3 luni, am dreptul la indemnizatia de somaj.
Multumesc anticipat.