Am luat hotarirea de a purcede la aceasta actiune pe cheltuiala proprie, pentru ca este greu sa convingem pe toata lumea, mai ales ca am avut probleme cu restantierii, am platit din buzunar datoriile.. si nu am mai recuperat nimic pina in prezent.
Deci, ne asumam acest efort, totusi daca exista vreo varianta sa recuperam macar o parte din suma, evident ca ar fi o surpiza placuta.
Deci pasul 1: Adresa catre asociatia de prorpietari prin care cerem acordul pentru actiunea noastra. Eventual putem include toate detaliile in aceasta adresa pe care presedintele sa puna acceptul (""de acord.""?)
2. Facturile sa fie pe numele asociatiei. (dar pt asta avem nevoie de acordul acesteia?)
3. Informati proprietarii de actiune
Manopera cel mai probabil nu poate fi decontata pentru ca meseriasul nu da nici un document justificativ
Imreuna cu citiva vecini ne-am propus sa zugravim parterul blocului = uscatoria pe cheltuiala proprie.
Intrebare: ce obligatii avem legal, ce trebuie sa facem?
a) informam in scris asociatia?
b) informam locatarii (in sensul disconfortului din timpul lucrarilor)
c)asociatia poate ulterior sa deconteze macar o parte din cheltuieli?
d) altele ...
etc
Daca inteleg eu bine... legile sunt facute pentru a fi interpretate!! Desi Asociatia de prorpietari detine privilegiul imobiliar cf Legii 230, de fapt in practica ...... NU are primul loc inaintea bancii...Cum valoarea creditului contractat si girat cu apartamentul este DUBLU fata de pretul de piata actual al acestuia... nici nu mai conteaza pe ce loc este asociatia...
Grozava e dreptatea pe plaiurile mioritice!! Tot niste pensionari sau oameni muncitori si buni platnici sa fie pedepsiti...
S-a hotartr in adunarea generala ca acesti bani sa fie strinsi ... la fondul de reparatii. S-a motivat ca ii folosim pentru a acoperi facturile...dar la fiecare intrebare nu primim raspuns...
Am facut si adresa catre asociatie. Nu am primit nici un rapsuns.
Ma adresez dvoastra cu o noua rugaminte.Daca acest subiect s-a mai discutat deja, va rog sa ma indrumati spre postul respectiv.
Avem in imobilul nostru un proprietar cu restante care a fost dat in judecata si pentru care exista o sentinta judecatoreasca irevocabila din 2011. De ce nu s-a pus in executare inca, nu stim- administratorul sustine ca documentele sunt predate la executor... dar nu gaseste cumparator!!
Rugamintea mea este sa ma indrumati unde pot citi care este procedura in acest caz. Cum desfasoara executarea silita, cine are obligatia de a gasi cumparator...etc. si mai ales cum se recupereaza valoarea debitului, daca la data deschiderii dosarului era o datorie de 1000 lei (de ex.), iar la data pronuntarii solutiei desigur datoria a crescut.
Si... mai e ceva, caci nu-i asa, lucrurile nu pot fi simple! Apartamentul este ipotecat cu o suma mult mai mare decit valoarea actuala a acestuia. Din ce mi s-a spus, a fost inscris in registrul imobiliar dar la fel cu o datorie care nu a fost actualizata.
Intrebare:
1. Are asociatia de proprietari intiietate inaintea altor creditori?
2. Ce suma recupereaza asociatia- cea declarata la registru, cea de la data deschiderii dosarului sau... datoria integrala aflata pe listele de intretinere?
In urma cu 2 ani, pentru a nu ramine fara utilitati s-a decis in adunare generala ca fiecare proprietar sa contribuie cu o suma X stabilita pe fiecare apartament si inclusa in fondul de reparatii. Aceasta suma apare in liste pe coloana "fond reparatii". In acest 2 ani la un calcul aproximativ s-a strins o suma considerabila aproape egala cu valoarea debitului.
Nu stim exact ce s-a intimplat cu acesti bani. Administratorul nu este cooperant, spune doar sa avem rabdare caci ne vom recupera banii la momentul vinzarii apartamentului.
PS. Poate un proprietar sa ceara dosarul la judecatorie pentru a vedea detalii? multumesc
Pe lista lunii dec noi aparem cu un consum in valoare de 347 lei apa calda si 133 lei apa rece, cf pretului din lista consum de 33 mc apa calda si 17 mc apa rece.
Sper sa ma lamuresc si voi reveni, macar si pentru alte persoane ocupate si neatente ca noi.
VA multumesc pentru sfaturi si tumpul acordat. Am prezentat calculul folosind regulile prezentate mai sus, pentru ca nu stiu exact cit mi s-au trecut in lunile in care nu am declarat consumul. Nu stiu nici daca exista vreo regula aprobata de comitetul executiv si voi pune si aceasta intrebare. NU cred ca am avut un consum mai mic decit.media de mai sus pentru ca as fi platit mai putin decit de obicei si mi-ar fi atras atentia.
Am facut petitie catre presedinte pe care o voi inmina si astept reactiile. Nu am cerut decit un lucru de bun simt cred eu: sa vad pe baza documentelor cum s-a calculat si daca acest calcul este corect voi plati.Faptul ca mi se refuza acest lucru ma revolta si ma consterneaza.
Unde as putea gasi cele 4 variante prin care se pot repartiza utilitatile din factura ?
Acum cind am cascat ochii oberv ca pretul mc de apa calda si rece este diferit in fiecare luna...
Recapitulez: indexuri transmise: luna decembrie minus index luna august = consum 46 mc apa calda si 26 mc apa rece. Consum conform listei afisate la luna decembrie = 32 mc apa calda si ai 17 mc apa rece.
Daca 4 luni mi s-a trecut un consum estimativ de 7 mc apa calda si 5 mc apa rece... atunci tot nu are cum sa fie regularizarea atit de mult.
7mc* 4 luni= 28 consum estimativ si scadem la regularizare dif index nou (dec) - index vechi (aug ) adica 46 -28 = un consum real de 18 mc apa calda... Tot nu ajung la 33 mc cit s-au trecut in lista.
Idem pt apa rece.Consum 5mc*4 luni= 20 mc- 26 rezulta la regularizare 6 mc apa rece. De unde 17??? Ca doar nu mi-a trecut luna de luna 2mc...Sigur mi-as fi dat seama pt ca as fi platit mai putin. Si ne-am lamuri usor daca mi s-ar raspunde civilizat si fara ascunzisuri la intrebari.
Regret ca nu am cascat ochii si sigur asa ceva nu se va mai repeta, dar eu doar doresc sa ma edific. Am platit asumindu-ne ca suntem la pausal si nu am pus intrebari pt ca estimatul nu a iesit din normal, cam cit consumam/ platim lunar.
Va multumesc... extrem de descurajant... Daca nu-l pot constringe sa-mi arate documentele sau sa imi explice cum calculeaza, atunci dati-mi voie sa sa cred ca are puterea absoluta si face ce vrea atita timp cit ii cer "cu vorba buna sau rea"si el ma trateaza cu indiferenta.
Da, stiu pot sa angajez un expert, sa fac reclamatie la primarie, sa intentez proces in instanta. Intre timp suma de plata pe care eu o contest devine restanta, se acumuleaza penalitati etc...
Cu dreptatea in mina si...tot tras in piept ca sa fiu eleganta
Pai cam asta puteam face si eu... dar daca nu am liste... "Sa-i transmit eu pe email care este indexul cel mai vechi"si ma informeaza daca este vreo diferenta...vag si neconcludent.
Si de unde stiu corectitudinea calculului fara documente? Vreau sa stiu cum il pot obliga sa vad documentele in "temeiul legal:
"Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele de tin de activitatea asociatiei si au acces la cerere la orice document al acesteia
Sincer speram sa ma ajutati cu o solutie cumva. Pentru ca eu pot sa insist la nesfarsit ... scandal si cam atit... Vreau sa-mi platesc datoriile dar sa nu mi se bage mina in buzunar atit de grosolan. Ma sidereaza raspunsul "nu am timp""... Nici eu nu am timp, lucrez 12-14 ore pe zi, de aia am ajuns aici, pentru este la casierie 1 data pe saptamina 1 ora si nu reusesc sa ajung niciodata in intervalul orar.
Ce inseamna asta, ca niciodata nu pot sa trag la raspundere omul, pentru ca nu stiu ce face... Trebuie sa platesc si atit?!?
Sigur ca fac adresa catre presedinte, dar nu sunt optimista ca se rezolva ceva.