avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura executare silita proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura executare silita proprietar

Buna ziua,

Ma adresez dvoastra cu o noua rugaminte.Daca acest subiect s-a mai discutat deja, va rog sa ma indrumati spre postul respectiv.

Avem in imobilul nostru un proprietar cu restante care a fost dat in judecata si pentru care exista o sentinta judecatoreasca irevocabila din 2011. De ce nu s-a pus in executare inca, nu stim- administratorul sustine ca documentele sunt predate la executor... dar nu gaseste cumparator!!

Rugamintea mea este sa ma indrumati unde pot citi care este procedura in acest caz. Cum desfasoara executarea silita, cine are obligatia de a gasi cumparator...etc. si mai ales cum se recupereaza valoarea debitului, daca la data deschiderii dosarului era o datorie de 1000 lei (de ex.), iar la data pronuntarii solutiei desigur datoria a crescut.

Si... mai e ceva, caci nu-i asa, lucrurile nu pot fi simple! Apartamentul este ipotecat cu o suma mult mai mare decit valoarea actuala a acestuia. Din ce mi s-a spus, a fost inscris in registrul imobiliar dar la fel cu o datorie care nu a fost actualizata.

Intrebare:
1. Are asociatia de proprietari intiietate inaintea altor creditori?
2. Ce suma recupereaza asociatia- cea declarata la registru, cea de la data deschiderii dosarului sau... datoria integrala aflata pe listele de intretinere?

In urma cu 2 ani, pentru a nu ramine fara utilitati s-a decis in adunare generala ca fiecare proprietar sa contribuie cu o suma X stabilita pe fiecare apartament si inclusa in fondul de reparatii. Aceasta suma apare in liste pe coloana "fond reparatii". In acest 2 ani la un calcul aproximativ s-a strins o suma considerabila aproape egala cu valoarea debitului.

Nu stim exact ce s-a intimplat cu acesti bani. Administratorul nu este cooperant, spune doar sa avem rabdare caci ne vom recupera banii la momentul vinzarii apartamentului.


PS. Poate un proprietar sa ceara dosarul la judecatorie pentru a vedea detalii? multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:27, 17 Februarie 2014
1-Procedura de executare silita ,la cererea creditorului-in cazul dv asociatia de proprietari se poate derula pe parcursul mai multor ani
Executorul judecatoresc nu are competenta sa caute potentiali participanti la licitatie
Referitor la suma cu titlu de restanta acumulata pana la pronuntarea hotararii ,presedintele de asociatie de proprietari in calitate de reprezentant legal al asociatiei de proprietari detinea competenta sa solicite instantei de judecata actualizarea sumei
Asociatia de proprietari poate recupera restanta in ordinea inregistrarii la cadastru
Daca exista intercalat creditor banca acesta are prioritate
Asociatia de proprietari teoretic,poate recupera strict suma dispusa prin hotarare de catre instanta de judecata
Practica demonstreaza ca exista multe situatii de apartamente executate silit,cu mai multi creditori,ultimii putand sa nu recupereze restantele
Un proprietar nu poate solicita oficial dosarul,deoarece nu este parte in cauza
Neoficial...dupa interes
Administratorul de imobil nu are obligatia sa comunice situatia fondurilor si utilizarea acestora
Proprietarii,in temeiul L nr 230/2007 art 10 au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si la cerere,au acces la documetele acesteia
Proprietarii pot solicita presedintelui de asociatie sa clarifice situatia fondurilor depuse de catre proprietari la fondul de reparatii
Atentie ! Fondul de reparatii poate fi utilizat numai cu acordul adunarii generale si numai pentru lucrari de reparatii parti comune constructii si instalatii,deci nu pot fi utilizati pentru acoperirea debitului
Va multumesc pentru raspuns;

Daca inteleg eu bine... legile sunt facute pentru a fi interpretate!! Desi Asociatia de prorpietari detine privilegiul imobiliar cf Legii 230, de fapt in practica ...... NU are primul loc inaintea bancii...Cum valoarea creditului contractat si girat cu apartamentul este DUBLU fata de pretul de piata actual al acestuia... nici nu mai conteaza pe ce loc este asociatia...


Grozava e dreptatea pe plaiurile mioritice!! Tot niste pensionari sau oameni muncitori si buni platnici sa fie pedepsiti...


S-a hotartr in adunarea generala ca acesti bani sa fie strinsi ... la fondul de reparatii. S-a motivat ca ii folosim pentru a acoperi facturile...dar la fiecare intrebare nu primim raspuns...

Am facut si adresa catre asociatie. Nu am primit nici un rapsuns.
Sumele pe care le-ati strans trebuiau sa mearga in Fd. de rulment, nu in Fd. de reparatii.
Asociatia de proprietari trebuie sa faca din nou demersuri de actionare in instanta a proprietarului debitor cu diferenta acumulata intre timp, urmand aceeasi cale a ex. jr.
Poate reusiti sa blocati accesul la utilitati in vederea limitarii acumularii de noi debite.
Apoi, as. prop. trebuie sa notifice ex. jr. (nu stiu la ce interval, dar cred ca din 3 in 3 luni, poate ne spune cineva care stie) exprimandu-si pretentiile privind recuperarea debitului stabilit in prima instanta si apoi urmatoarele. Practic as. prop. este cumva la adapostul acestor actiuni, iar ex. jr. are datoria sa caute si alte bunuri mobile si imobile prin care poate recupera debitele stabilite de instante.
Pe mine, ca reprezentant al asociatiei de proprietari, nu ma intereseaza drepturile altor creditori si actionez pentru a recupera datoriile catre asociatie. De aceea va recomand sa tineti legatura cu executorul, sa participati la licitatie... Se poate chiar sa cumparati acel apartament daca puteti cu jumatate din pretul real si apoi sa va recuperati banii prin vanzarea acestuia.
Adriantot a scris:

Pe mine, ca reprezentant al asociatiei de proprietari, nu ma intereseaza drepturile altor creditori si actionez pentru a recupera datoriile catre asociatie. De aceea va recomand sa tineti legatura cu executorul, sa participati la licitatie... Se poate chiar sa cumparati acel apartament daca puteti cu jumatate din pretul real si apoi sa va recuperati banii prin vanzarea acestuia.


"jupuiti-l da-l naiba de datornic , ca n-are cartuse , poate castigati si cateva mii in felul asta " . Totul cu ghilimelele de rigoare :)

Domnule moderator , cum ii puteti recomanda astfel de procedura ? :)

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Datornic la intretinere deja dat in judecata valentinaman valentinaman Buna seara, Ce se intampla daca un proprietar de apartament dintr-un bloc are datorii la intretinere si este deja in instanta? Ce urmari comform legii ... (vezi toată discuția)
Neachitare datorie catre asociatia de proprietari, dupa scoaterea la licitatie a imobilului mirelamari mirelamari Buna ziua. Ieri la sedinta organizata de asociatia de proprietari am aflat ca cel care a cumparat apartamentul scos la licitatie pentru neplata datoriei la ... (vezi toată discuția)