avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... neachitare datorie catre asociatia de proprietari, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

neachitare datorie catre asociatia de proprietari, dupa scoaterea la licitatie a imobilului

Buna ziua.
Ieri la sedinta organizata de asociatia de proprietari am aflat ca cel care a cumparat apartamentul scos la licitatie pentru neplata datoriei la intretinere si l-a vandut mai departe unei alte persoane nu a achitat nici el acea datorie astfel ca asociatia a ramas cu suma de 30000 lei neplatita societatilor de furnizare a apei si caldurii.
Cand se vinde un imobil nu se cere si de la asociatia de proprietari o hartie prin care sa se dovedeasca ca cel care vinde nu are datorii la intretinere?
In cazul de fata asociatia cu cine trebuie sa se judece cu cel care a cumparat apartamentul la licitatie sau cu proprietarul actual?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:13, 20 Februarie 2012
Situatia prezentata de dvs. este incompleta si nu stiu daca cineva va poate ajuta cu un raspuns.
Cum se intampla de obicei: un proprietar are debite foarte mari la intretinere, as. prop. il actioneaza in instanta, acesta pierde procesul, dar in continuare nu achita debitul. Atunci as. prop. este nevoita sa investeasca cu formula executorie sentinta respectiva. De aceasta treaba se ocupa un executor judecatoresc care discuta cu proprietarul respectiv. Acesta (in prostia lui) in loc sa vanda el apartamentul, caz in care ar obtine un pret real, vrea-nu vrea, lasa totul in mana ex. judecatoresc. Acesta vinde ap. la licitatie si este obligat sa retina suma din sentinta pe care o preda as. prop. pana la ultimul banut, iar asociatia ”stinge”datoria proprietarului cu pricina. Mai departe, cetateanul care a castigat licitatia (de obicei pretul dat este muuult sub pretul pietei) isi face acte pe acel apartament, dupa care ”ii face vant” , dar de data aceasta la un pret real. Sigur ca vanzarea se face cu obtinerea de la as. prop. a unei adeverinte ca el, noul proprietar nu are debite la asociatie sau daca are. cati-va firfirei acolo, ii achita si solicita adeverinta respectiva.
Deci banii dvs. sunt in contul executorului judecatoresc, daca s-a urmat procedura descrisa mai sus. Daca licitatia s-a organiza in alt mod, vedeti cine s-a ocupat de licitatie... Dar din cate stiu, doar acesti ex. jr. se ocupa de astfel de spete si numai in baza unei hot. judecatoresti definitive si irevocabile.
Adam Grecu a scris:

Acesta vinde ap. la licitatie si este obligat sa retina suma din sentinta pe care o preda as. prop. pana la ultimul banut,

Nu este regula ca suma dispusa de instanta de judecata sa fie achitata de catre terti interesati
Am avut situatii in care intr-o executare silita au fost efectuate si 7-8 termene de licitatie,la care insa nu s-au prezentat potentiali cumparatori Executorul pentru respectarea procedurii legale de executare silita ,a aplicat inclusiv diminuarea de 75% din evaluarea initiala si totusi apartamentul nu a fost tranzactionat
Intr-un final ,la un interval de cca 1 an si jumatate de la incuviintarea executarii silite,
perioada in care au fost acumulate restante apreciabile-mai ales ca a fost si perioada de iarna cu temperaturi scazute ,imobilul a fost adjudecat la o valoare mai mica decat cea dispusa de instanta de judecata
Astfel asociatia de proprietari nu a recuperat nici suma dispusa de instanta de judecata suplimentar ia nregistrat in evidente si un debit acumulat aferent perioada de executare
@mirela
In cazul mentionat de dvs asociatia de proprietari nu are temei legal sa se instituie cu pretentii nici asupra proprietarului executat si nici impotriva adjudecatarului .
Adjudecatarul apartamentului incepe sa detina drepturi si obligatii fata de asociatia de proprietari dupa ajudecarea apartamentului nefindu-i opozabile restantele inregistrate anterior obtinerii calitatii si titlului de proprietate
La vanzarea unui apartament, printre celelalte documente necesare, se cere de la asociatie si o adeverinta de debite restante.
Daca ultimul vanzator nu a cerut de la asociatie o asemenea adeverinta, atunci contractul de vanzare-cumparare poate fi anulat. Asociatia poate cere anularea acestui contract.
@ynocentta,
Asa o fi, nu este o regula, dar retine un aspect: as. prop. are un ”contract” cu executorul judecatoresc. Daca pe apartament ”scoate” 10 lei, apoi 10 lei vireaza in contul as. prop. - chiar daca numai costurile cu ex. judecatoresc ajung la 500-600 lei. Asta e, cu asta se ocupa ex. jr. Ceea ce ai scris dumneata mai sus, este un caz cu totul izolat. De obicei nu se intampla asa, adica suma obtinuta, cat de mica ar fi, acopera ”paguba” facuta asociatiei, eventual mai ramne cate ceva si fostului proprietar, care daca avea minte, ar fi vandut el apartamentul, la pretul pietei si ar fi ramas cuceva bani in mana. La noi in bloc a fost un caz asemanator, l-am povestit la momentul respectiv, insa a fost un caz de divort cu partaj, ce-i drept combinat si cu niste debite la asociatie. Adjudecatorul licitatiei, a instrainat apartamentul imediat...
Pe de alta parte, are dreptate @elga50. Noul proprietar, pentru a putea vinde apartamentul trebuia sa solicite de la as. prop. o adeverinta de debit. Daca nu i s-a eliberat adeverinta, trebuie sa cautati notarul care a perfectat actele de v/cumparare si sa i se puna in vedere ca s-ar putea sa aiba priobleme... Situatie este complicata prin aceea ca noul proprietar, poate nu a stat in ap. nici-o zi, deci el nu are cum sa fi facut debite, dar oricum trebuia sa ceara adeverinta.
Dar executorul judecatoresc, care a organizat licitatia, ce spune? La licitatia a vandut apartamentul pe 5 lei si si-a insusit prestatia? Trebuie sa aveti niste raspunsuri in scris de la acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile de intretinere? gabi_69 gabi_69 Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc cu 10 apartamente pe scara (3 si 4 camere). Apartamentul de pe acelasi palier cu mine (etaj 2) ... (vezi toată discuția)
Santajat de asociatia de proprietari sect 5 bucuresti mihaimitrea mihaimitrea Buna seara! Sunt intr o situatie disperata! Am cumparat o locuinta acum un an prin Adjudecare-Licitatie de la un executor judecatoresc.In urma licitatiei si ... (vezi toată discuția)