Acum cateva luni am primit o sentinta partial favorabila intr-un proces cu CreditExpress avand ca scop contestarea executarii silite si anumite clauze abuzive. La momentul respectiv, datoria era deja recuperata de dansii.
Solutia mentiona "Admite în parte contestatia la executare formulată si pe cale de consecintă dispune îndreptarea tuturor actelor de executare silită efectuate în dosarul executional... în sensul limitării acestora la recuperarea debitului recalculat prin excluderea sumelor percepute în temeiul clauzelor contractuale inserate în cuprinsul contractului de credit ce constituie titlu executoriu al căror caracter abuziv a fost constatat prin Sentinta...".
Am primit de la CreditExpress apoi un formular tip in care trebuie sa completez suma pe care o solicit eu de la dansii, confirm sentintei si fiind in imposibilitatea de a calcula suma respectiva mi-au sugerat sa le le trimit un raport al unui expert contabil din care sa rezulte suma respectiva.
Intrebarea mea e daca e de datoria mea sa le comunic suma respectiva sau daca ei au obligatia sa se conformeze deciziei fara aportul meu.
Ma intereseaza daca e normal sa nu semnez stat de plata si sa nu primesc fluturasi de salariu, daca e legal.
Din mesajele de mai sus am inteles ca fluturasii se pot pune la dispozitia angajatului in urma solicitarii acestui lucru, iar despre statul de plata n-am inteles nimic #-o
Care ar fi reglementarile in vigoare referitare la semnarea statelor de plata de catre angajat si distribuirea fluturasilor de salariu de catre angajator, lunar?
Intreb pentru ca in ultimii ani nu am mai primit fluturasii iar state de plata nu am semnat niciodata.
Salariul este virat pe card, daca asta are relevanta.
Nu ma suparati, dimpotriva, va sunt foarte recunoscator pentru ajutor.
Intr-o lume normala, sau cel putin intr-un stat al UE aceste legi ar trebuie sa fie respectate intocmai si totul ar fi minunat pe acest aspect, dar din pacate noi mai avem de parcurs un drum foarte lung in acest sens.
Singurele plati suplimentare au fost efectuate in cazul zilelor de sarbatoare legala. In afara de asta mai exista un "spor de fidelitate" ce reprezinta 9% din salariul brut, acordat in functie de vechimea in companie.
Singura variabila in acest moment ar fi dovada ca aceste ore au fost efectuate.
Edit: o alta neregula ar fi faptul ca nu am semnat niciodata un stat de plata, salariul fiind virat pe un card bancar
Am impresia ca solicitarea unei dovezi din partea angajatorului ar fi futila pentru ca pontajele au fost facute cu cate 8h/zi, 5 zile pe saptamana, eu in principiu neavand acces la aceste pontaje si neprimind "fluturasul de salariu" lunar.
E foarte simplu de explicat de ce se accepta acest abuz: in cazul in care sesizezi neregula ce convine de minune angajatorului vei intra in disgratie iar la urmatoarea marire salariala/prima vei fi admonestat corespunzator si asta intr-un caz fericit, in cazuri mai putin fericite se ajunge la sicanarea angajatului pana la demisie/desfacerea CIM, metode legale se gasesc mereu.
Intrebam de o a treia varianta referindu-ma la posibilitatea actionarii in justitie pentru neplata orelor suplimentare. In acest sens dovezile ar fi mailurile trimise dupa ora 5 precum si marturiile colegilor de birou.
Imi dau seama ca e o varianta putin probabila, dar sunt curios in ce masura ar fi viabila.
De mentionat ar mai fi ca in cei 5 ani nu am avut nicio abatere disciplinara sau avertisment scris sau verbal.
Ma aflu si eu intr-o situatie cu care nu m-am mai confruntat: ieri am fost chemat la departamentul resurse umane si mi s-a adus la cunostinta ca din pacate “colaborarea noastra trebuie sa inceteze din motive de incompatibilitate cu pozitia pe care o ocup”. Mi s-a imputat o lipsa de initiativa si dovada de pasivitate.
In ultimii 3 ani programul meu de lucru teoretic era de 8h/zi, faptic insa era o regula general acceptata ca programul de lucru era de 10h/zi (cu eventuale exceptii), de luni pana vineri, plus o zi de sambata pe luna, toate astea fara plata orelor suplimentare sau cumularea acestora in zile libere.
In principiu as avea doua optiuni din ceea ce mi s-a spus: 1. sa fiu disponibilizat cu preaviz prin desfiintarea postului pe care il ocup sau 2. sa imi dau demisia urmand sa primesc contravaloarea a doua-trei salarii “compensatorii”, la mica intelegere.
Sunt angajatul acestei companii de aproape 5 ani. In acest moment salariul meu este de aproximativ 2300ron (net), iar din calculele mele reiese ca in cele 6 luni de somaj nu as primi contravaloare celor doua-trei salarii compensatorii si de aceea inclin sa accept a doua varianta propusa.
In contractul colectiv de munca nu este stipulata acordarea platilor compensatorii.
In cazul acesta se va acorda "minim un salariu compensatoriu" conform C.C.M. la nivel national in cazul desfiintarii postului? Si daca da, ce criteriu stabileste numarul de salarii compensatorii acordate?
Pierd cumva ceva din vedere, exista o varianta mai avantajoasa din punct de vedere financiar?