avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Activitate DanCN

Activitate DanCN

Multumesc pt raspunsul prompt, Dna. Gradinaru.

La mine situatia ar fi urmatoarea: in 2016 m-am mutat intr-un bloc la etj 1, la parter fiind un magazin alimentar, cu program zilnic 8:00-22:00. Exact sub dormitorul meu, magazinul are amplasate mai multe frigidere, lazi frigorifice si congelatoare pt produsele ce le comercializeaza. Cand m-am mutat in 2016, eram deranjat in primul rand de vibratiile produse de aparatele respective iar apoi, in al doilea rand, de zgomotele produse de aparate. Am vorbit cu proprietarul magazinului care mi-a zis ca va rezolva situatia in scurt timp. In cateva luni a vandut afacerea si a venit altcineva in locul sau, preluand afacerea cu tot cu mobilier si anticele frigorifice, producatoare de zgomot si vibratii. Am vorbit cu noul proprietar si i-am spus istoricul cu vechiul proprietar. Dupa ce a incercat sa rezolve/repare personal aparatele in cauza (fara succes!), dupa cam doua-trei luni a adus un frigotehnist care a rezolvat total vibratiile iar zgomotul a scazut considerabil, aproape ca nu se mai auzea nimic. In timp, zgomotul a reaparut, chiar daca nu la intensitatea de acum doi ani. In plus, de cam doua luni, magazinul ramane deschis in fiecare zi pana pe la ora 24:00 (ca proprietar al apartamentului de deasupra, nu trebuia sa fiu intrebat daca sunt de acord?), ora la care se aud usi trantite, lazi trase, zgomote specifice activitatii de inchidere a magazinului iar cateodata se aud angajatii cum se striga intre ei. La ora 19:00 nu era o problema dar la ora 24:00 reprezinta o problema.

Cum eu nu am nimic impotriva magazinului, vreau ca nici activitatea magazinului sa nu ma afecteze in apartamentul meu, asta insemnand ca dupa ora 22:00 sa nu mai aud zgomotele mentionate mai sus.

Concret, o sa ma duc la proprietar sa-i zic din nou de aparatele ce fac zgomot (sa le repare, sa cumpere altele noi etc) si o sa-l intreb in baza carei aprobari a prelungit activitatea magazinului. Ce nu mi-e clar este, in cazul in care proprietarul magazinului refuza sa repare aparatele producatoare de zgomot (sau sa cumpere altele noi), la ce institutii ale statului sa ma adresez in vederea impunerii acestei masuri. Sunt un om constructiv si prefer o solutie amiabila, fara amenzi, de aceea vreau sa-i spun concret proprietarului de magazin ca este mai ieftin pt el sa schimbe doua "fiare vechi" decat sa vina in control institutia X care-i va da amenzi poate si pt alte nereguli iar in final il va costa dublu sau triplu. Exista obligatia legala ca peretii, tavanul si podeaua magazinelor sa fie fonoizolate sau cu membrane vibroizolatoare? In magazinele cu aparate frigotehnice podeaua nu ar trebui sa fie tare (ex: gresie) deoarece vibratia se propaga prin peretii laterali si ajunge la vecini, in alte apartamente.
@Andreea Ioana Miricioiu

Buna ziua,

Mai este de actualitate ce ati mentionat Dvs? Daca da, imi puteti mentiona, va rog, textul legii unde se specifica cele mentionate de Dvs?

Daca un alt user stie sa ma indrume cu un raspuns, m-as bucura si apreciez mult.

Multumesc,
Dan

Andreea Ioana Miricioiu a scris:

In vederea obtinerii autorizatiei de functionare aveti nevoie avizul comitetului executiv al asociatiei si de acordul locatarilor direct afectati, respectiv locatarii pe plan orizontal si vertical al imobilului(sus, jos, stanga, dreapta)-tabel nominal cu CI serie / nr / CNP/ semnaturile locatarilor, numele si semnatura presedintelui asociatiei, stampila asociatiei, data pe anul in curs si specificarea orarului de functionare. Toate acestea se obtin de la locatarii imobilului in care se afla spatiul.
De retinut ca acordul locatarilor sus mentionati este necesar si pentru ancorarea reclamelor de pereti, etc.

Multumesc pentru raspuns!

"(...) serviciul specializat din primarie" - va referiti la Primaria de sector?
Buna ziua! Legat de functionarea magazinelor de la parterul blocurilor, exista mentionat in legile in vigoare un text ce reglementeaza programul de functionare? Stiu ca in 2019 era un proiect de lege prin care se dorea modificarea Legii 196/2018 "privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor" dar nu stiu daca s-a concretizat si in ce forma.

Articol Capital.ro [ link extern ]
Răspuns la discuția Miros de mancare de la vecini
Vreo modificare legislativa in aceasta situatie? Intreb pt ca la parterul blocului unde locuiesc, e un magazin ce recent a fost prevazut cu un cos de evacuare a mirosului rezultat in urma gatirii (prajelii) diverselor produse alimentare ce le comercializeaza. Cosul respectiv e la nivelul etajului 1 (unde locuiesc), cam la 4m de bloc. Problema apare cand bate vantul spre bloc: nu pot tine geamurile deschise din cauza mirosurilor degajate de cosul respectiv. Ce pot face legal ca sa nu mai fiu deranjat de mirosurile degajate de la magazin?