avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Activitate omatcons

Activitate omatcons

Cred că nu am fost înţeles !
Cei 14 ani şi 29 de zile sunt înregistraţi în buletinul de calcul ca şi stagiu contributiv şi s-a plătit CAS, dar 3 ani şi 6 luni pe care îi trece la stagiu necontributiv ar fi că aş fi putut beneficia de reducerea vârstei de pensionare, DAR NU AM BENEFICIAT DE ACEASTĂ FACILITATE, fiindcă m-a pensionat fix la 65 de ani cât prevede legea.
Asta este esenţa problemei.

omatcons a scris:

Dacă aș fi ieșit la pesnie la 62 de ani, aș înțelege că să fie stagiu necontributivi.
Există un temei legal că această perioadă să nu fie considerată stagiu necontributivi dacă nu ai beneficiat de reducerea vârstei ?
Asta este esența problemei.

Cornel Vasile a scris:

Pentru ca pentru acea perioada nu s-a achitat c.a.s. ..de aceea sunt necontributivi .

Am 14 ani și 29 de zile de grupa 2-a de muncă.
Am primit decizia, și constat că mi-a fost redus stagiul contributiv cu 3 ani și 6 luni, deși nu am beneficiat de reducerea vârstei de pensionare .
M-am pensionat FIX la 65 de ani nu la 61 și 6 luni.
Este posibilă o asemenea scădere ??!
Pe legea 360/2023 am următoarea problemă.
Mi sa redus stagiul de cotizare contributiv cu 3 ani și 6 luni pentru cei 14 ani și 29 de zile de grupă a 2-a.
Am ieșit la vârsta standard de 65 de ani.
Nu am beneficiat de reducerea vârstei cu 3 ani și 6 luni care mi-au fost scăzuți din stagiul de cotizare contributiv ,
M-am pensionat la 65 de ani nu la 62 de ani.
Există un temei legal că să-mi reducă stagiul contributiv dacă nu am beneficiat de reducerea vârstei de pensionare ?

Carp Mircea a scris:

Daca anii sunt in procent de 100%,perioada suplimentara este de 3 luni la 1 an.
La 16 ani,perioada suplimetara este de 4 ani.

Dacă aș fi ieșit la pesnie la 62 de ani, aș înțelege că să fie stagiu necontributivi.
Există un temei legal că această perioadă să nu fie considerată stagiu necontributivi dacă nu ai beneficiat de reducerea vârstei ?
Asta este esența problemei.

Cornel Vasile a scris:

Pentru ca pentru acea perioada nu s-a achitat c.a.s. ..de aceea sunt necontributivi .

Păi dacă nu am beneficiat,de ce se trec la necontributivi ?
Dacă aș fi beneficiat de reducerea vârstei aș înțelege să fie trecuți la necontributivi.

POPA GHEORGHE a scris:

Da, asa este legea votata in parlament.

Am 14 ani şi 29 zile în grupa a II-a de muncă. M-am pensionat la 65 de ani, fără reducerea vâstri de pensionare de 3 ani şi 6 luni la care aş fi avut dreptul conform Legii 263/2010.
În noua DECIZIE casa de pensii î-mi intooduce aceti ani la stagiu necontributiv, reducând astfel stagiu de cotizare contridutiv pentru care se acordă puncte de stabilitate peste 25 ani. Este corectă această introducere la stagiul necontributiv dacă nu am beneficiat de reducerea vârstei de pensionare ?

Valeriu TUDOR a scris:

Pentru cei 16 ani de gr.a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni;
- se adauga la stagiul de cotizare 4 ani.

Sunt pensionat la limita de vârstă la 65 de ani. Am lucrat în grupa a II-a de muncă 14 ani şi 29 zile. Nu am beneficiat de reducerea vârstei de pensionare de 3 ani şi 6 luni care este trecută în decizia veche, dar în Noua decizie cu aplicare de la 1 septembrie acesti 3 ani şi 6 luni sunt trecuţi ca stagiu necontributiv. Este corect, sau trebuie contestată ?
Așa consider si eu ca trebuie aplicat indicele de corecție.
Voi depune cerere la casa de pensii să văd ce răspuns îmi dă.
Am să vă informez de rezultat.
Mulțumesc mult, domnule Carp Mircea !

Carp Mircea a scris:

În opinia mea ar trebui să fie aplicat indicele de corecție de 1,06.Variante de lucru:(1) Depuneți cerere pentru aplicarea indicelui de corecție.(2) Cereți informații de la CNPP.Le voi cere și eu,dar răspunsul va veni peste minim o lună de zile.

Susţinătorul a murit înainte de a ieşi la limită de vârstă în anul 1999, iar soţia supravieţuitoare a renunţat la pensia ei de limită de vârstă din 2013 (cu tot cu indicele de corecţie de 1,06) şi a preluat pensia de urmaş pentru că punctajul mediu anual era mai mare , chiar dacă s-a împărţit la 50%.
Toată treaba este că pensia de urmaş din 2014 nu are aplicat indicele de corecţie.
Cum se procedează ?
Mulţumesc mult. !

Carp Mircea a scris:

Susținătorul când și-a deschis drepturile ?

Pensie de urmaş
Nu am găsit in Legea 263/2010 nici un articol care să prevadă acordarea indicelui de corecţie şi la pensia de urmaş.
Menţionez că pensia de urmaş a fost stabilită în anul 2014, fără indice de corecţie.
Are dreptul la indicele de corecţie ?
Vă mulţumesc !