In mod normal, fondul de rulment trebuie sa fie acoperitor si sa nu se ajunga la penalizari de la furnizori.
In calculatia pe care o dati exemplu este o eroare. Daca exista restantier cu 4000 lei nu se poate sa mai fie de plata catre furnizori doar 200 de lei (decat daca restul a fost acoperit din fondul de rulment).
Dar in acest caz, pun sub semnul intrebarii utilitatea si oportunitatea sistemului de penalizari al asociatiei, atat timp cat exista obligativitatea fondului de rulment pentru acoperirea platilor catre terti pana la colectarea sumelor de la locatari ia eventualele penalizari de la terti sunt direct imputabile celor in culpa (restantieri sau administratori)
Stimata doamna, lamuriti-ma si pe mine care-i confuzia, caci eu am spus exact ce mi-ati subliniat.
Stiu articolul si l-am citit inca o data asa cum l-ati postat. Penalizarea 0.2 % e facultativa si poate fi folosita .... " si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa. "
Asta am spus si eu. Si pentru exemplificare...
eu nu platesc luna asta la timp si sunt penalizat de asociatie, fara a intra insa in perioada ce da dreptul furnizorilor de a percepe penalizari. Acei bani pot fi folositi de asociatie la inlocuirea a 2 becuri. Daca vecinul nu plateste si se constituie penalizari catre furnizorul cu 1% veti plati din banii mei, care se cuvin asociatiei. Iar mie nu imi convine lucrul asta.
Am facut mai demult o solicitare la admini pentru o modificare in cont si nu am primit raspuns asa ca acum postez pe 2 ID uri.
Cred ca e mai simplu ca asociatia sa nu impuna propriile penalitati (acelea de maxim 0.2%) iar penalitatile ce se instituie de catre furnizori pentru facturile neachitate la timp sa fie imputate si suportate doar de locatarii restantieri (bineinteles in afara cazului cand banii au fost incasati la timp dar nu au fost achitate facturile din neglijenta administratorului).
Altfel se ivesc discutii si controverse fara sfarsit. Penalitatile impuse de asociatie pot fi folosite si in alte scopuri (in folosul asociatiei) decat plata penalitatilor catre furnizori (asa spune legea si normele de aplicare).
Astfel se poate ivi situatia in care penalitati stranse de asociatie, in loc sa fie folosite in folosul propriu al asociatiei, sa fie folosite pentru acoperirea penalitatilor furnizorilor pentru ca locatarul X nu a platit la timp. Ceea ce nu le va conveni celorlalti locatari (normal).
Pentru evitarea situatiei de penalizare din partea furnizorilor este fondul de rulment care trebuie sa fie acoperitor pentru valoarea cea mai mare a facturilor dintr-o luna a anului. Desi este obligatoriu conform legii si acest fond naste controverse, pentru ca cei ce nu isi platesc intretinerea la zi, nu vor plati nici fond de rulment, iar ceilalti locatari trebuie sa ii finanteze cheltuielile de intretinere pe termen mai scurt sau mai lung.
Despre furnizorul acela cu penalitati 1% eu mi-am spus parerea,dar a foste stearsa pe motiv de "limbaj necuviincios" sau nepotrivit;). Si penalitatile alea sunt atat de necuviincioase incat nu sunt credibile dupa cum poti observa, dar pe ele nu le sterge nimeni X-(.
@ cavallis : este destul de simplu.
0.2% poate stabili asociatia ca penalitati pentru intarziere si este altceva decat 1% penalitatile furnizorului de servicii sau utilitati. nu le confundati.
reprezinta lucruri diferite si nu se compenseaza.
1.Daca sunteti rezidenta in Germania, nu ar trebui sa fiti in masura sa cunoasteti actele necesare pentru inscrierea copilului la scoala ? Sau nu aveti posibilitatea de a afla acest lucru direct de la scoala din Germania unde doriti inscrierea copilului?
2. In general fara a se face un nou proces de incredintare a minorului, daca tatal doreste inscrierea copilului la studii in strainatate nu se poate?
Iar in acest caz particular, mama are posibilitatea de a fi alaturi de copil si a il sustine pe perioada studiilor, nu?
Doar cu Hotararea asociatilor de schimbare a administratorului.
Revocare fara vointa asociatului se poate face in instanta sau prin expirarea mandatului. Stiu de la ONRC pentru ca m-am lovit de aceeasi situatie si m-am interesat la ONRC. Bine.. sub rezerva ca functionara de la ghiseul lor stie ce spune.
Daca o salariata nu a efectuat concediul de odihna pe anul 2009, iar in decembrie a intrat in CM pentru sarcina si lehuzie cum se procedeaza avand in vedere ca nu este posibila compensarea in bani, iar in urmatorii 2 ani va avea CIM suspendat pentru crestere si ingrijire copil ?
Tot legat de aceeasi situatie as vrea sa mai intreb daca pentru a baneficia de indemnizatie la al doilea loc de munca (cu timp partial) este necesar sa prezinte o copie legalizata a celor 2 exemplare a certificatului medical sau este suficienta o copie simpla si daca CAS aferenta se calculeaza la nivelul a 600 lei (salariul minim conform OUG 158/2005) sau la nivelul a 150 lei (proportional cu timpul de lucru partial).
Stiu ca ultimele doua intrebari nu sunt on topic dar fiind vorba de aceeasi situatie pentru intelegerea mai buna am considerat ca e bine sa nu mai deschid topic separat. Daca nu am procedat corect, imi cer scuze.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.