avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu de odihna neefectuat

Buna ziua


In cazul concediului de odihna neefectuat cum se procedeaza?Angajatorul pana cand este obligat sa acorde zilele aferente 2009 (pana in ian 2010)?Si daca nu doreste sa le acorde este obligat sa le palteasaca ?

Astept raspuns multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:15, 9 Ianuarie 2010
Si daca nu doreste sa le acorde...


Legea nu se aplica dupa dorinte. Ea trebuie respectata asa cum este, fie ca ne place sau nu, altfel vorbim aiurea de democratie, responsabilitate si respect. Chiar daca este firma privata este privata pe afacere nu pe forta de munca.
Codul muncii: Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Angajatorul d.voastra nu are specialisti in dreptul muncii si relatii de munca sau nu au curajul sa "contrazica dorinta sefului".

Când din motive neimputabile salariatului, acesta nu şi-a efectuat integral concediul de odihnă pe anul în curs, restul de concediu se va acorda până la sfârşitul anului următor, în perioada solicitată de salariat
Daca o salariata nu a efectuat concediul de odihna pe anul 2009, iar in decembrie a intrat in CM pentru sarcina si lehuzie cum se procedeaza avand in vedere ca nu este posibila compensarea in bani, iar in urmatorii 2 ani va avea CIM suspendat pentru crestere si ingrijire copil ?

Tot legat de aceeasi situatie as vrea sa mai intreb daca pentru a baneficia de indemnizatie la al doilea loc de munca (cu timp partial) este necesar sa prezinte o copie legalizata a celor 2 exemplare a certificatului medical sau este suficienta o copie simpla si daca CAS aferenta se calculeaza la nivelul a 600 lei (salariul minim conform OUG 158/2005) sau la nivelul a 150 lei (proportional cu timpul de lucru partial).
Stiu ca ultimele doua intrebari nu sunt on topic dar fiind vorba de aceeasi situatie pentru intelegerea mai buna am considerat ca e bine sa nu mai deschid topic separat. Daca nu am procedat corect, imi cer scuze.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In practica zilele de CO aferente se efectueaza inainte de intrarea in concediu de maternitate sau daca nu,se acorda aceste zile de CO in momentul incetarii suspendarii,adica atunci cand revine la serviciu salariata face o cerere pentru solicitarea concediului de odihna cuvenit si neefectuat.

Pentru certificatul de concediu medical la al doilea angajator
Salariatul prezinta certificatul de CM la primul angajator,acolo unde are functia de baza si solicita acestuia xerocopie dupa certiicatul de CM (pe care scrie conform cu originalul, semnata,stampilata) si al doilea exemplar.
Primul angajator opreste primul exemplar,si pentru anexa la declaratie foloseste xerocopie.

Al doilea angajator opreste al doilea exemplar in original si la declaratie ataseaza xerocopia de la primul angajator pe care o completeaza in partea de jos a formularului.
Sursa este CASMB.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
Angela D, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu neefectuat din anii trecuti ContSters22096 ContSters22096 in cazul incetarii contractului de munca, trebuie platite zilele de concediu de odihna pe care salariatul nu le-a efectuat. exista vreo limitare, in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat Gabi H Gabi H Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea situatie : la incetare CIM conf codul muncii art 141 (4) \"compensarea in bani a CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Concediu 2008 i0n i0n va salut, lucrez la o societate tip SRL cu contract individual de munca pe durata nedeterminata 24 de zile de concediu pe an din zilele aferente anului ... (vezi toată discuția)