avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate ana_is

Activitate ana_is

Răspuns la discuția Cheltuieli deductibile - diurna?
M-am lamurit cu restul cheltuielilor deductibile, doar asta cu deplasarea e in ceata. Stiu ca pot deconta bilete de maxitaxi sau tren, dar nu e cazul pt ca ma deplasez cu masina, stiu ca nu pot deconta benzina, dar tot nu pricep de ce nu ma pot delega eu pe mine si sa-mi dau diurna.
Răspuns la discuția Cheltuieli deductibile - diurna?
Nu. Am carte de munca la o institutie, si pe langa asta mi-am infiintat PFI-ul, lucrez cu diverse firme cu contract de prestari servicii.
Buna seara,
tocmai mi-am infiintat un PFI - profesii libere. Sediul meu in Iasi, sediul firmei cu care am incheiat contract de prestari servicii in Vaslui. Stiu ca nu se mai deduce benzina folosita la transport, dar am inteles ca imi pot face ordine de deplasare cu o anumita suma la diurna.
Care sunt exact conditiile pt ca aceasta diurna sa intre in categoria cheltuielilor deductibile? ma refer la:
- distanta dintre cele 2 sedii - exista un nr minim de km?
- durata deplasarii - 5, 7 sau mai multe ore?
- suma maxima de diurna?
- un procent maxim din venitul brut/net care sa fie reprezentat de totalul diurnelor/an ?
Multumesc.
Scoatere integrala din activitate, ca am plecat in strainatate. Nu au dat nici o indemnizatie, nici eu nu le-am cerut, si probabil nu dadeau nimic chiar daca ceream.
Stagiile din perioadele respective au fost recunoscute de Ministerul Sanatatii si constituie "vechime in specialitate" si pe baza recunoasterii lor mi-am reluat activitatea la spital.
Cand am implinit 3 ani vechime, au inceput sa-mi dea sporul de 5%, dupa vreo 8 luni s-au sucit si mi l-au luat inapoi, considerand ca de fapt perioada nu reprezinta vechime in munca. La intrebarea "de ce?" raspunsul a fost "pai ce, v-ati platit dvoastra cotizatiile aferente la casa de pensii pe perioada cat ati facut formarea profesionala?"
Acuma ma intreb cat de "interpretabil" e codul muncii si daca nu cumva ma lupt cu morile de vant incercand sa gasesc un raspuns.
juridic dana a scris:

Pentru contractul de prestari servicii se datoreaza impozitul pe venit si contributia la sanatate.
Cu contract part-time puteti beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, daca indeplinitii celelalte conditii.


Imi pare rau sa va contrazic, dar eu personal avand carte de munca la un angajator, si contract prestari servicii cu alta societate, nu sunt obligata sa platesc contributia la sanatate si pt contractul prestari servicii, ci numai impozitul pe venit. Asta o spune in scris CNAS ca raspuns la o adresa pe care am trimis-o.
ctynn a scris:

... numai in cazul in care angajatorul initiaza cursurile! art.194(1) codul muncii
... pentru cazul in care salariatul are initiativa... art. 196 codul muncii! angajatorul analizeaza :-/


In cartea mea de munca scrie doar "suspendat cf art 51 lit.d", fara alte mentiuni. Initiativa a fost a mea ca angajat, iar angajatorul se presupune ca a acceptat, din moment ce mi-a intrerupt contractul cf art sus-mentionat si nu pe alt motiv. Cum ramane, deci, este asimilat sau nu cu stagiul de cotizare?
Sa inteleg ca formarea profesionala nu constituie exceptie.... mi s-a parut ca sunt niste articole prin codul muncii legate de asta, dar probabil nu am inteles eu bine. Multumesc de lamuriri.
In perioada 01.01.2003-01.01.2008 am fost angajata ca medic rezident cu contract de munca pe perioada determinata de 5 ani la un spital.
Intre 01.09.2009-30.09.2004 si 01.10.2005-30.09.2006 (perioada totala deci de 25 de luni) am avut contractul de munca suspendat conform art.51 lit.d din Codul Muncii (deci concediu fara plata pentru formare profesionala, daca am inteles eu bine).
As dori sa stiu daca aceasta perioada se considera vechime in munca sau nu.
Multumesc.