Nu este vorba de o anumita rezolutie a procurorului, ci de intreaga lui activitate in raport de o persoana X, pe care a trimis-o deja in judecata intr-un dosar pt. inselaciune si fals, iar din acel dosar a dispus disjungerea cauzei si anchetarea lui X si pt. evaziune fiscala, tot acel procuror supraveghind urmarirea penala si in al 2-lea caz.
Plangerea penala impotriva lui X in primul dosar de inselaciune si fals a fost facuta de Y, fostul asociat intr-o firma a lui X si cazul a fost "dirijat" sa ajunga la procurorul respectiv, pt. ca e ruda cu Y si face tot ce-i spune Y, ca sa-l "infunde" cat mai rau pe X. Dar nu sunt rude pana la gradul 4 inclusiv ca sa putem cere recuzarea, sunt de gradul 5-6, dar cert e ca nu vrem sa ramana si acest nou dosar tot la procurorul asta, pt. ca stim ca va da si acum trimitere in judecata, desi nu are probe si nu e evaziune fiscala.
De asemenea, instigat de Y, procurorul incearca "sa adune" cat mai multe dosare penale impotriva lui X, contacteaza diferiti colaboratori ai lui X sa-i intrebe daca X si-a respectat contractele pe care le are cu ei, daca X si-a platit facturile fata de ei, daca nu a dat bilete la ordin refuzate la plata, in speranta de a gasi noi persoane care sa faca diferite plangeri impotriva lui X.
Din punctul nostru de vedere s-ar incadra clar la "a) impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor ", dar nu stiu cum trebuie redactata plangerea si cui anume se adreseaza, prim-procurorului de la parchetul lui sau prim-procurorului parchetului superior?
Cf. Art. 209 C.pr. pen.: Competenta procurorului in faza urmaririi
(41) Procurorii din cadrul parchetelor ierarhic superioare pot prelua, in vederea efectuarii urmaririi penale, cauze de competenta parchetelor ierarhic inferioare, prin dispozitia conducatorului parchetului ierarhic superior, cand:
a) impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor;
Intrebarea mea este cui se adreseaza plangerea impotriva unui procuror? Prim-procurorului parchetului in care activeaza sau conducatorului parchetului superior? Si unde se depune, daca se timbreaza, este vreo forma anume in care se redacteaza?
Procurorul despre care e vorba este influentat de o ruda a sa impotriva unui inculpat, este clar vorba de dusmanie locala in cauza, respectivul procuror a mai intocmit un rechizitoriu de trimitere in judecata impotriva aceluiasi inculpat si tot el ancheteaza acest nou dosar disjuns din primul.
Dar inselaciunea e o infractiune pt. care e necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate?
Inselaciunea nu se refera doar la cec? Intre parti exista intelegerea verbala de a se plati banii pe rand.
Pt. un bilet la ordin refuzat la plata se poate face plangere penala impotriva asociatului/administratorului unei firme?
Chiar daca datoria a fost in mare maura acoperita si nu a existat intentie de inselaciune, ci doar imposibilitate de plata in acel moment, din cauza ca nici firma X nu incasase de la clientii ei bani?
Va prezint o situatie si va rog sa-mi raspundeti cei care cunoasteti materia:
Firma X cumpara marfa in valoare de aprox. 10.500 lei de la firma Y, ofera spre plata CEC cu scadenta la 15 zile, cand intra CEC-ul in banca nu are banii pt. plata, dupa aprox. o luna, firma X plateste prin banca catre firma Y suma de 2.000 de lei, iar peste inca o luna firma X preda firmei Y in contul datoriei ramase un autoturism evaluat de parti la 6.500 lei, dupa inca aprox. 3 sapt. firma X mai plateste cash firmei Y 1.000 lei. Intre timp, la sesizarea bancii, politia incepe o ancheta, cheama partile pt. declaratii, constata ca partile incearca sa se inteleaga, ca firma X a platit partial datoria, din actele contabile rezulta ca la data predarii CEC-ului, firma X avea disponibila in casa o suma care acoperea cei 10.500 lei, doar ca intre timp, pana la intrarea CEC-uluiin banca, au intervenit alte cheltuieli. Politistul de caz spune ca daca firma X mai achita 1.000 de lei, va inchide dosarul, trimitandu-l la procuror si spunand ca partile s-au inteles si s-a platit.
Intre timp, reprezentantul firmei Y, intaratat de cineva, tot face presiuni si ameninta pe unul din asociatii firmei X ca daca nu-i da bani in locul masinii, ii face plangere la politie.
Intrebarea e: poate sa faca plangere referitor la un caz care e deja in investigare la alt post de politie? Si poate face personal impotriva asociatului? Nu trebuie sa se indrepte impotriva firmei? Pt. ce infractiune poate face plangere?
Schimbarea domiciliului inculpatului in cursul judecatii schimba competenta instantei?
Site-ul este unul la nivel national, e pe un forum unde fiecare localitate are o pagina separata si unde locuitorii localitatii respective comenteaza diverse aspecte din viata comunitatii lor. Sotul meu e un cetatean respectabil in oras, doar ca pe acest forum a fost denigrat infiorator de mai bine de 1 an de zile de un fost colaborator, sub diferite nume, care stie ca sunt minciuni si exagerari ce scrie, dar le scrie in continuare ca sa ne defaimeze. Doar ca acum, pt. ca lumea a inceput sa scrie si lucruri despre acest individ si familia lui, acum scrie si cu numele real, crezand ca si sotul meu a scris acolo despre el. Mai mult decat atat, si-a creat un alt cont pe acel forum, cu alt nume, folosind pt. creearea contului chiar adresa de e-mail a sotului meu, pe care o cunostea de pe vremea colaborarii lor. Stiti bine ca atunci cand iti creezei un cont pe un forum ti se cere si o adresa de e-mail valabila unde sa-ti fie trimise datele contului. Ei bine, acest calomniator, dupa ce a scris multe mizerii despre sotul meu, apoi si-a mai creat un alt cont, cu alt nume, folosind chiar adresa sotului meu si a folosit acel nou username tot pt. a-l denigra pe sotul meu, chipurile ar mai fi si alta persoana care il ataca pe sotul meu, ca sa fie impactul mai mare. Noi toate aceste lucruri le-am aflat cand am deschis intamplator e-mailul sotului meu pt. a verifica corespondenta si am vazut un mesaj de confirmare a creearii acelui cont pe forum. Atunci am pus toate lucrurile cap la cap, am citit acele relatari pe forum si am decis sa-l actionam in judecata pe calomniator, cu atat mai mult cu cat s-a folosit de propria noastra adresa de e-mail pt. a ne denigra.
Dar momentan nu stiu unde are sediul site-ul, banuiesc ca la Bucuresti, asa va fi mai complicat. Totusi vrem sa consultam un avocat in aceasta privinta.
Va multumesc pt. raspunsuri. Si atunci ce am putea face? Plangere penala la procuror? Tot am cautat pe internet informatii, dar nu am inteles clar daca insulta si calomnia mai sunt sau nu incriminate de codul penal. Sau mai bine sa-l dam in judecata la instanta civila si sa-i cerem daune? Ca nu vreau sa faca inchisoare sau sa plateasca amenda penala pt. asta, ci sa fie obligat sa retraga ce a spus si sa plateasca daune pt. ca a vrut sa-l denigreze pe sotul meu.