avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Activitate sanduroman

Activitate sanduroman

Printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva in 30 iulie 2004, inculpatul a fost condamnat la 3 ani cu executare si plata a 40.000.000 (4000) lei cheltuieli judiciare catre stat. Termenul de reabilitare s-a indeplinit undeva in septembrie 2013, insa nu asta este problema, ci faptul ca nu s-au platit cheltuielile judiciare catre stat, respectiv catre finantele publice. Se pare, ca termenul generic de 3 ani nu este luat in calcul de juristii finantelor, spunand ca nu se prescriu niciodata sau la 10 ani. Inculpatul nu a fost nici macar somat vreodata in acesti ani, dar nici un inceput de act oficial pentru a intrerupe prescriptia. Nu am intervenit oficial, din lesne motive. Am vazut o hotarare a tribunalului Craiova, in care respingea o cerere de reabilitare, intrucat nu sunt intrunite conditiile de forme, respectiv plata acestor cheltuieli de judecata. Intrebarile mele sunt acestea: Cand se prescriu, daca se prescriu cheltuielile de judecata? Se face o actiune separata in contencios cand trec cei 10 ani invocand prescriptia? Unde se gaseste expres mentionat statutul juridic al prescriptiei? Multumesc!!!
Care este termenul de declarare a revizuirii, in urma judecarii la CEDO? Termenul se calculeaza de la data sedintei de judecata de la CEDO, sau de la data publicarii in Monitor?
Am primit raspund de la CEDO dupa o perioada lunga, 10 ani. Contrar asteptarilor, instanta europeana nu raspunde la toate capetele grave de cerere din plangere, respectiv luarea masurii arestarii preventive in baza unui mandat emis de procuror, judecarea pe fond a cauzei tot de catre judecatorul care a dispus luarea masurii arestarii preventive pe 30 de zile de 7 ori la rand, condamnarea pe latura penala cu disjungerea laturii civile la infractiunea de inselaciune (obligatorie, pentru aflarea valorii prejudiciului si dozarea pedepsei), latura civila judecata dupa 7 ani si se constata lipsa prejudiciului, etc. CEDO retine doar conditiile de detentie si durata lunga a procedurii de judecata pe latura civila. In baza declaratiei unilaterale a guvernului care acorda o suma modica, un comitet de 3 judecatori, imi radiaza plangerea de pe rol, cf. protocolului 14. Intrebarile mele sunt:
1.In termen de 3 luni, pot ridica acea suma de la guvern, altfel pierd si acea minima despagubire?
2.Mai pot cere retrimiterea in fata Marii Camere? Sau repunerea pe rol pentru ca nu mi s-a raspuns la toate capetele de cerere invocate? Acea hotarare a ramas definitiva?
3.Pot solicita o revizuire in cele 3 luni de gratie la ICCJ macar pentru durata lunga a procesului civil, respectiv casarea si rejudecarea cauzei?
depinde de infractiunea comisa. Sunt infractiuni care au o singura cale de atac, recursul, altele au doua, respectiv apel si recurs. Daca prima instanta, de fond, o condamna pe prietena ta la 2 ani inchisoare cu executare, poate apela calea de atac urmatoare. Cei 2 ani de executare nu pot fi executati, deoarece acea cale de atac suspenda executarea, pana ce instanta se pronunta si hotararea ramane definitiva. Asa cum au spus si ceilalti, mai ales avocatii, este imperios ca ea sa exercite de fiecare data calea de atac, pentru a fi egala cu procurorul, si a nu i se agrava situatia. Clar?