avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate ELENA STELIAN

Activitate ELENA STELIAN

Răspuns la discuția REVOCARE DONATIE
Am gasit in L146/1997 urmatoarele:

1. La articolul I, înaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
„Articolul 2, al. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b) între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte - 50 lei;
c) între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g) peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.”

Valoarea proprietatilor despre care discut se incadreaza la litera f). Nu inteleg insa un lucru:vorbim de un plus de 2% din valoarea proprietatii sau de 2% din acea taxa de 2.611 lei ?
Ce se intampla daca, pana revocam donatia, beneficiarul decedeaza? Putem sa reevocam in continuare, chiar daca mai exista si alti succesori?
In aceasta problema am discutate si cu un notar care, consultand acea "desteapta " baze de date care face o estimare a valorii proprietatilor mai sus mentionate, ne-a vorbit despre o suma necesara perfectarii actelor (onorariu, taxe, etc) care se ridica la approx 9000 RON:-((. Mentionez ca, in baza faptului ca tatal meu, beneficiarul donatiei, este de acord sa renunte la aceasta, notarul respectiv ne-a spus ca se poate anula donatia, fara a mai merge in instanta. Probabil se gandea la o noua donatie, din partea tatalui meu de data aceasta, si nu la anularea celei prezente, desi acesta este termenul juridic pe care, cu siguranta, l-a folosit. Puteti, va rog, sa imi spuneti unde sau la cine sa ma informez cu privire la valoarea taxelor de timbru, in cazul in care recurgem la varianta instantei? De asemenea, cam care ar fi onorariul unui avocat in aceasta speta? Va multumesc.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Mai am 2 intrebari:
1. Din punct de vedere financiar, care este calea cea mai putin costisitoare, luand aici in considerare taxele de timbru vs onorariul notarului la perfectarea actelor? Sa spunem ca valoarea bunurilor donate se ridica undeva la aprox. 200.000 euro.
2. Cat dureaza cu aproximatie actiunea in instanta (cel putin teoretic, excluzand vacante, etc)? Un avocat, credibil spunem noi, ne-a descurajat sa urmam aceasta cale, spunand ca , citez:" in Romania nu stiti peste ce judecator dati si ce bete in roate va mai pune, cu toate ca indepliniti toate criteriile legale de anulare a donatiei".
Buna ziua!

As aprecia raspunsul la urmatoarea speta: in urma cu 3 ani am donat tatalui meu uzufructul la un apartament (nud proprietar fiind soacra mea) si nuda proprietate la o casa (cu terenul aferent), la aceasta din urma ramanand uzufructuari eu si sotul. Intre timp, ni s-a nascut primul copil si, pe motivul survenientei de copil, am dori sa revocam/ anulam donatia, de comun acord cu tatal meu. Care este varianta cea mai ieftina sa facem acest lucru, prin instanta, notar sau avocat, tinand cont ca actele le-am perfectat la un birou notarial care ne-a taxat, la vremea respectiva, in jur de 70 mil ROL. De asemenea, la calcularea taxelor pe care le vom avea de platit, se va lua in considerare faptul ca preturile ambelor proprietati au scazut la aproape jumatate de pret?

Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Revocare donatie
Am discutat si cu un notar si aceasta donatie poate fi anulata daca ambele parti sunt de acord. Pe noi ne intereseaza, mai ales, daca este o diferenta semnificativa intre taxele ce trebuie platite, intr-o situatie sau alta. Multumesc, oricum, pentru raspuns!
Va multumesc pentru raspunsuri. Intr-adevar, noi am facut o cerere in scris, etc, dar ne-am trezit cu datorii lunare la asociatie, pentru o persoana, de 60-70 RON. Mergem sa discutam cu administratorul. O zi excelenta!
Buna ziua!

As aprecia raspunsul la urmatoarea intrebare: este firesc ca, atata timp cat intr-un apartament nu locuieste nimeni, sa platim la asociatie cheltuielile pentru o persoana, asa cum suntem obligati sa platim intr-un imobil in care suntem proprietari?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua!

As aprecia raspunsul la urmatoarea speta: in urma cu 3 ani am donat tatalui meu uzufructul la un apartament (nud proprietar fiind soacra mea) si nuda proprietate la o casa (cu terenul aferent), la aceasta din urma ramanand uzufructuari eu si sotul. Intre timp, ni s-a nascut primul copil si, pe motivul survenientei de copil, am dori sa revocam/ anulam donatia, de comun acord cu tatal meu. Care este varianta cea mai ieftina sa facem acest lucru, prin instanta, notar sau avocat, tinand cont ca actele le-am perfectat la un birou notarial care ne-a taxat, la vremea respectiva, in jur de 70 mil ROL. De asemenea, la calcularea taxelor pe care le vom avea de platit, se va lua in considerare faptul ca preturile ambelor proprietati au scazut la aproape jumatate de pret?

Va multumesc anticipat!
Multumesc pentru raspuns!