avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters122786

Activitate ContSters122786

Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
"In opinia Dvs. prin prisma Legii 544/2001 toate informatiile institutiilor din Romania sunt de interes public".

Institutiilor PUBLICE intr-adevar, cu exceptia celor exceptate de lege - altfel, da, eu asa citesc L544/2001 - iar daca nu sunt, atunci L544 este o pierdere de timp care nu inseamna nimic in tara lui Papura.

Ma gandesc ca o lege speciala care vine DUPA aceasta lege, specifica clar ce fel de efecte "colaterale" produce. Dvs. spuneti ca o lege din 1990 o completeaza pe cea din 2001, eu ca persoana care nu are formatia dvs, nu vad cum este posibil sa completeze o lege despre care nu avea habar la vremea ei.

Cat despre consultatii gratuite sa stiti ca ma astept la aceiaisi calitate ca si cum ar fi platite, altfel le dati de pomana. Dvs. cand ati afirmat chestia aia cu SRI-ul (pe care 544 o excepteaza clar in art. 12) ati dat dovada ca nici nu citiseti L544, sau, hai sa zicem ca ati uitat. Lipsa raspunsurilor nu inseamna "raspunsurile consultantilor", raspunsul dvs. fara sa va informati in prealabil nu il numar.

Sa incerc la ONRC ar fi fost urmatorul pas logic, insa zambetul dvs. ma face sa stiu exact ce raspuns as primi :D.

Pana cand am sa am ocazia sa intreb alte foruri, o sa-mi tin impresia pe care mi-am format-o despre aceasta problema.
Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
Stie cineva un alt site unde ar putea fi persoane mai avizate in materia asta? Ca vad ca aici nu stie nimeni. Nu ca mi-as dori sa mi se dea dreptate, departe de mine gandul, doresc o argumentatie care sa explice pe intelesul omului de rand, unde anume L544/2001 excepteaza ONRC de la articolele sale.
Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
Dl. sad, incep sa inteleg cate ceva, dar ... "prevazut in legislatia nationala si in cea comunitara referitor la datele de identificare ale firmei, localitatea unde isi are sediul, numarul de inmatriculare si codul unic de inregistrare, starea juridica a firmei - daca este in functiune, in dizolvare, lichidare, daca a fost radiata etc." De unde exact ati citat dvs. bucata asta, si in plus ma deranjeaza enorm "etc"-ul de la coada, face parte din ce ati citat deci mai urmeaza, sau e al dvs. ca sa puneti capat. Din cate am vazut eu, nu mai urmeaza nimic, adica ati aratat TOT ce e gratis la onrc.

Apoi: "In acceptiunea dvs. SRI-ul fiind tot o institutie publica" ... nu este in acceptiunea MEA, este in Legea 544/2001. De cate ori vreti sa o citez? SRI-ul este exceptat la art. 12. al (1.a) din L544/2001, insa nu vad unde ar fi exceptat ONRC. Nici un alineat de la art 12 nu poate sa excepteze de exemplu adresa si obiectul de activitate al unei firme, alte date pot sa le consider confidentiale sau ca ar putea fi folosite in senstul concurentei neloiale (al. 1 pct c si d).

Pina acum ati tot citat L26/1990, cred ca ar fi cazul sa cititi si L544/2001 :)
Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
Da domnul Neagu, am vazut intr-adevar pe net o gramada de astfel de firme care se ocupa cu vanzarea de date de acest tip. Insa numai una singura se lauda ca e PUBLICA. Problema e ca atunci cand se intampla lucrul acesta te supui automat si legii 544/2001.
Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
Dl. sad, pe cuvant daca va inteleg. La fel de clara este legea 544/2001, care la articolul 1 spune "acces liber si neingradit la orice informatii de interes public", apoi la articolul 2 imi defineste ca informatie de ordin public "orice informatie care rezulta din activitatea unei institutii publice".

Pentru mine CONTRA COST cum spuneti dvs., pardon legea 26/90, nu inseamna deloc LIBER SI NEINGRADIT.

Va rog sa imi indicati precis care articol din Legea 26/1990 defineste exact, obiectiv, care informatii sunt contra cost si care nu.

Daca vand fierastraie si vreau toate firmele active cu profilul busteni, nu imi permit sa platesc 2.000.000 firme X 10 RON (sau cat o face sa afli TOATE informatiile despre o firma). Azi ma intereseaza obiectul, miine un cetatean poate vrea sa trimeata CV-uri, alta data poate se doreste o statistica a celor cu mai mult de 10 angajati, etc

Dupa mine ONRC nu este o institutie publica in sensul Legii 544/2001. Asta-i tot.
Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
Cred ca macar adresa completa SI obiectul pricipal de activitate sunt informatii de interes public. In concluzie O.N.R.C. sau (1) este institutie publica si deci calca legea daca trebuie sa platesc pentru a afla adresa si obiectul de activitate; sau, (2) nu este institutie publica, in care caz nu ar trebui sa aiba voie sa aiba "National" in nume, ar trebui sa aiba proprietate pe sediiile in care lucreaza sau sa plateasca chirie pe ele si, sincer sa fiu, daca nu e institutie publica nu ma intereseaza salariile si declaratiile de avere ale executivului sau, afisate online.

Iata: 1.6 RON ca sa aflu adresa, 0.5 RON ca sa aflu activitatea principala a unei firme
[ link extern ]
Răspuns la discuția Este ONRC o institutie publica?
Nu ma indoiesc ca stiti L544/2001, insa tot nu inteleg de ce ar trebui sa platesc. Art. 2 din L544 spune clar : "prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice" ... subliniez "SAU REZULTA". Iar la art. 1: "Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public", subliniez "NEINGRADIT" si "ORICE INFORMATII"
Buna ziua,

As dori si eu sa aflu daca O.N.R.C. o institutie/autoritate publica in sensul legii 544/2001. Pentru ca, daca este, nu inteleg de ce informatiile pe care le obtine nu sunt publice si trebuie platit pentru ele.

Multumesc
Răspuns la discuția Hai sa jucam fazan :)
iertare
Nu stiu despre care "rubrica separata" vorbiti dvs. Politistul care a anchetat cazul a scris procesul verbal de mana, pe coli albe de hartie...

-------------
Am pus intrebarea despre avocat din oficiu deoarece am vazut o discutie pe forum despre avocati din oficiu.

Am avut un accident auto in 2004 (da 2004, va rog sa nu va suparati pe mine) si, dupa 7 ani, inca ma roade faptul ca puteam sa dau ortul popii din cauza unor semne de circulatie lipsa si a unuia gresit. Faptul e consumat si rezolvat. M-au gasit vinovat, insa, in opinia mea, de vina au fost cei raspunzatori de semnele de circulatie, fie ei politia sau drumarii. Am fost curios sa aflu daca as fi avut drept la avocat din oficiu. La vremea respectiva am fost imediat dupa accident la un avocat, insa, din cauza ca nu am avut nici macar o copie a pv (probabil si teama de Politie o fi fost un factor), dumnealui nu s-a bagat. Asa ca am lasat-o balta atunci si am rezolvat "amiabil" situatia.