vrem sa divortam, cat de curand. la notar, fiind cea mai rapida cale, insa nu ne-am inteles in privinta pensiei alimentare deocamdata. asta este un fapt.
in prezent, el are foarte multe rate restante, dintre care una la care eu figurez in calitate de co-garant. aspectul nr. 2.
eu doresc sa recuperez un avans dat la cumpararea unui imobil, insa el nu figureaza nicaieri in actele privind tranzactia respectiva. in actele respective apar ca necasatorita.
intrebarea nr. 1 este daca se poate face un act, legal, de comun acord, care sa ateste ca i-am imprumutat o anumita suma de bani, pe care el se obliga sa o returneze intr-o perioada de.., totul in conditiile in care nu exista o dovada, scrisa, ca el ar fi beneficiat/primit suma respectiva.
intrebarea nr. 2 este ce se intampla in conditiile in care, dupa perfectarea acordului la notar, sa spunem, privind imprumutul, intervine divortul? calitatea de casatorit/divortat are consecinta asupra termenilor imprumutului?
buna ziua,
as dori sa stiu in ce conditii se poate autentifica un imprumut intre soti - respectiv sotul sa restituie o suma de n euro sotiei, de pilda, pe o perioada de x luni, in conditiile in care nu exista o dovada scrisa (un act, o chitanta, samd) ca suma respectiva ar fi fost oferita sotului initial?
daca un astfel de act - care sa autentifice un imprumut intre soti - se poate autentifica, legal, care sunt consecintele juridice in cazul in care intervine divortul in perioada, ipotetic vb., de restituire a creditului?
multumesc pentru lamuriri.
daca merge mai rapid la notar, in conditiile date, cu atat mai bine.
legat de credite - toate creditele sunt luate pe numele sotului, in timpul casatoriei.
pe numele meu nu exista niciun credit.
bunuri comune dobandite in timpul casatoriei - mobilier, masina, electronice - exista,
dar nu am nicio pretentie.
dintre creditele luate pe numele lui, exista insa unul la care am semnat in calitate de co-garant, a fost o conditie impusa de banca.
deci, practic, avem doar un credit de impartit - se face actiune separata de partaj, sau cum se procedeaza in acest caz?
pb. 1 - in conditiile in care el acumuleaza mai mult de 2/3 rate restante la acest credit, iar banca il ameninta cu poprirea pe salariu, inteleg ca urmatorul pas este poprire de pana la 30% pe salariul sotiei.
in aceste conditii, divortul poate constitui o masura de a indeparta poprirea pe salariului sotiei, sau nu are nicio relevanta?
pb. 2 - pensia alimentara - in cererea de divort tb. specificata exact suma respectiva, sau doar procentul de platit, raportat la salariul actual al sotului? ce se intampla daca el dovedeste ca, in prezent, este in imposibilitate de plata? (pe motiv de rate, credite, samd)
multumesc pentru raspunsurile detaliate.
inteleg ca, in conditiile date, cea mai rapida cale este direct in instanta,
respectiv la judecatoria de sector.
as dori sa stiu care sunt principalele aspecte care tb. neaparat mentionate in cererea de divort, a.i. sa poata fi solutionata la primul termen.
mai precis - este vb. de creditul la care sunt co-garant, restul sunt luate de el in nume propriu - tb. mentionata modalitatea prin care va fi platit?
de exemplu - de sot integral, sau prin intelegere 50%, etc. daca nu se mentioneaza aspectul acesta, se ajunge in situatia ca ratele sa se imparta, din oficiu, la doi?
cum as putea evita sa ajung in situatia de poprire a salariului in cazul restantelor prelungite?
hotararea de divort poate fi o solutie in acest sens?
la pensia alimentara nu as vrea sa renunt, este dreptul copilului, numai ca stiu ca,
in prezent, nu are din ce sa o plateasca.
intrebarea este - trebuie neaparat mentionata - pensia - in cererea de divort?
daca o intelegere exista in cererea de divort, dar in fapt pensia nu va fi platita momentan, pot reveni ulterior asupra hotararii, a. i. sa fie chiar obligat sa inceapa sa o plateasca in fapt, la momentul respectiv (ulterior, cand se va echilibra financiar)?
multumesc pentru raspuns.
as avea nevoie de cat mai multe detalii, pe cat posibil.
orice informatie este binevenita, intrucat este o situatie din ce in ce mai presanta.
Buna ziua,
As dori sa stiu care este cea mai rapida metoda de a divorta rapid, in urmatoarele conditii:
- suntem casatoriti de 3 ani, avem un copil minor in varsta de 2 ani si 10 luni
- copilul va ramane sa locuiasca cu mama
- nu avem bunuri de partajat, insa sotul a luat mai multe credite in nume propriu la care este restant - se poate ajunge la un partaj al ratelor?
In plus:
- Pb. nr. 1 - se poate amana momentan solicitarea pensiei alimentare pentru o data ulterioara in conditiile in care sotul are, in prezent, foarte multe datorii - rate restante la banci?
- Pb. nr. 2 - in conditiile in care la unul dintre credite - de nevoi personale - sotul este restant cu 2 rate, in stadiul de a i se pune poprire pe salariu, iar sotia este co-garant, sotia poate ajunge in situatia de a i se pune poprire pe salariu?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
va multumesc pentru raspunsuri
Buna ziua,
As dori sa stiu care este procedura necesara pt obtinerea drepturilor de vanzare si administrare a unui apartament.
Mai precis, ce acte sunt necesare pt. intocmirea procurii notariale + ce trebuie specificat expres in procura notariala, care sunt pasii de urmat.
In prezent sunt co-propietar - in proportie de 20%, in urma acordarii unui avans la cumparare.
Restul, de 80%, au fost preluati prin credit ipotecar, de catre celalat co-proprietar, care este acum in imposibilitatea de a mai continua plata ratelor catre banca.
Orice lamuriri, sfaturi, precizari sunt binevenite. Multumesc.
Multumesc pentru raspuns.
Nu mi-e f. clar totusi ce se intampla daca ziua urmatoare, respectiv 18 august, a picat intr-o sambata - teoretic e zi nelucratoare. Si in cazul acesta decizia se emite cu data de 18? Sau cu data de 20 = luni = prima zi lucratoare dupa incetarea CCC?
Ce se intampla daca decizia de incetare a suspendarii CIM se emite cu data de 18 ( sau 20 august), dar se inregistreaza in Revisal abia in data de 30 august, sa spunem?
Adica termenul de 20 de zile lucratoare de la data (re)inceperii activitatii de catre salariata pentru transmiterea modificarilor in Revisal se aplica in acest caz ?
Ce inseamna actualizarea drepturilor salariale? Adica salariul de (re)incadrare trebuie sa fie cel putin la nivelul de la care s-a intrat in CCC? Sau poate ramane la fel?
Buna ziua,
As dori sa stiu care este termenul legal in care angajatorul poate inregistra in REVISAL actul de revenire din CIC al angajatei, respectiv decizia de incetare a suspendarii CIM?
In plus, daca angajata face o cerere de revenire din data de 17 august 2012 ( = vineri = ziua in care copilul implineste 2 ani), decizia de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii se emite cu data de 18 august? (chiar daca 18 pica sambata = zi nelucratoare)?
Sau incepand cu data de 20 august = luni?
In aceste conditii, care este termenul, stipulat de lege, in care angajatorul poate opera modificarile in Revisal?