avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legalizare imprumut intre soti, divort, restituire ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legalizare imprumut intre soti, divort, restituire imprumut

buna ziua,

as dori sa stiu in ce conditii se poate autentifica un imprumut intre soti - respectiv sotul sa restituie o suma de n euro sotiei, de pilda, pe o perioada de x luni, in conditiile in care nu exista o dovada scrisa (un act, o chitanta, samd) ca suma respectiva ar fi fost oferita sotului initial?

daca un astfel de act - care sa autentifice un imprumut intre soti - se poate autentifica, legal, care sunt consecintele juridice in cazul in care intervine divortul in perioada, ipotetic vb., de restituire a creditului?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:17, 16 Septembrie 2013
In conditiile in care optati pt alt regim matrimonial, nu cel al comunitatii legale.
Ce vreti sa faceti de fapt, ce s-a intamplat ?
vrem sa divortam, cat de curand. la notar, fiind cea mai rapida cale, insa nu ne-am inteles in privinta pensiei alimentare deocamdata. asta este un fapt.
in prezent, el are foarte multe rate restante, dintre care una la care eu figurez in calitate de co-garant. aspectul nr. 2.
eu doresc sa recuperez un avans dat la cumpararea unui imobil, insa el nu figureaza nicaieri in actele privind tranzactia respectiva. in actele respective apar ca necasatorita.
intrebarea nr. 1 este daca se poate face un act, legal, de comun acord, care sa ateste ca i-am imprumutat o anumita suma de bani, pe care el se obliga sa o returneze intr-o perioada de.., totul in conditiile in care nu exista o dovada, scrisa, ca el ar fi beneficiat/primit suma respectiva.
intrebarea nr. 2 este ce se intampla in conditiile in care, dupa perfectarea acordului la notar, sa spunem, privind imprumutul, intervine divortul? calitatea de casatorit/divortat are consecinta asupra termenilor imprumutului?
Deci..nu e vb de un imprumut, ci o declaratie prin care recunoaste ca a primit de la dvs suma de ..inainte de casatorie pt a achita avansul.
Veti putea dovedi astfel ca aveti un drept de creanta in caz ca nu ii mai inapoiaza.

Daca nu va intelegeti asupra pensiei, veti divorta in instanta.
Daca il stiti rau platnic in ce priveste pansia, va e mai utila o hotarare, pt ca instanta
sa ii infiinteze poprirea din oficiu.
Faptul ca divortati nu dauneaza actelor incheiate.

Daca nu isi plateste ratele, dvs ce aveti de pierdut, adica in cazul unei executari silite, aveti bunuri pe care sa le pierdeti ?
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Din modul in care ati prezentat situatia cred ca nu este bine sa faceti nici un act care sa ateste un imprumut intre soti....Nu cred ca un notar va intocmi un asemenea inscris, atestand o situatie falsa.....Oricum, imprumutul intre soti este, ca si vanzarea, nul. Mai mult, puteti cere prin partajul bunurilor commune si dovedi cu martori ca o ruda de-a dvs., (frate/sora/parinti) v-au imprumutat pentru achizitia imobilului respective. Situatia relatata este mai complexa decat credeti, iar datele mentionate nu sunt corect si sufficient expuse pentru a se da un raspuns bun...Mai bine consultati un avocet caruia sa ii prezentati toate inscrisurile avute si toate datele si cerintele dvs.....succes
Oricum, imprumutul intre soti este, ca si vanzarea, nul.


Cum asa ?
Art. 317
(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, fiecare sot poate sa incheie orice acte juridice cu celalalt sot sau cu terte persoane.

Daca ar fi sub regimul separatiei de bunuri, de ce nu ar putea vinde un bun propriu celuilalt ?
Daca regimul adoptat e cel al comunitatii legale, nu cred ca poate fi perfectata o vanzare sau un imprumut intre soti.

Alte discuții în legătură

Divort - rec. avans credit + partaj rate alexa_13 alexa_13 Pb. este urmatoarea - casatorita fiind, am dat un avans pt. un apartament (20% = aprox. 13 mii de euro) cumparat prin credit imobiliar de un prieten al ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala pentru cumparare locuinta Ani cosma Ani cosma Buna ziua. Sunt casatorita de 6 ani, dar in acest timp sotul meu a avut cateva tentative de a divorta. Se intoarce dupa un timp,dar nu am siguranta ca vom ... (vezi toată discuția)