Va multumesc pentru raspunsuri. Cateva lamuriri :
1) ma gandeam ca ar trebui deschisa succesiunea pt alte bunuri, cum ar fi terenuri agricole etc., dar daca nu este obligatoriu inteleg.
2) contractul meu de v-c nu are decat clauza de uzufruct (adica nu pot instraina apartamentul fara acorul bunicilor si ei il pot folosi cat traiesc, iar eu devin practic proprietar dupa decesul lor-chiar asa scrie in contract), nu si de intretinere.
3) ambele contracte au fost facute la notar, autentificate,este trecut cate un pret in fiecare contract, sunt semnate de bunici, care nu aveau nicio afectiune la acel moment care sa dovedeasca lipsa de luciditate.
Daca mai aveti si alte sfaturi pe care mi le putei da, le astept cu placere!!
Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate cu cateva informatii utile.
Pe scurt, bunicii mei din partea mamei aveau 2 proprietati (1 apartament si 1 gospodarie la tara). Cat timp au trait amandoi mi-au facut mie contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct pentru apartament, iar mamei mele i-au facut contract de vanzare-cumparare pe gospodaria de la tara, fara nicio clauza.
Intre timp bunicul a decedat, ramanand in viata doar bunica. Mama mea mai are un frate care nu stie de aceste acte si a inceput sa intrebe de succesiune.
Am 2 intrebari:
1) mai trebuie facuta succesiunea dupa bunic cat timp traieste bunica?
2) sau mai bine zis ce ar trebui facut acum?
3) suntem (atat eu cat si mama mea) in vreun pericol de a pierde mostenirile dobandite prin contracte de vanzare-cumparare chiar daca vom fi chemati in instanta de fratele mamei?
Va salut!
Am si eu o problema... Bunica mea, care este pensionara, a suferit din pacate la inceputul lunii ianuarie o amputatie a piciorului drept, devenind practic o persoana cu handicap locomotor.
Intrebarea mea: poate beneficia de o pensie speciala suplimentara din cauza a ceea ce i s-a intamplat sau bunciul meu poate primi o pensie de ingrijitor ?
Am o problema mai complexa la care nu am gasit pana acum niciun raspuns autorizat. Sper din tot sufletul sa ma ajutati.
Sotia mea este insarcinata si va naste in luna aprilie 2010, iar eu doresc apoi sa intru in concediu de cresterea copilului, urmand sa depun un dosar cu diferite acte la primaria de care apartin. Mentionez ca ma refer la concediul de crestere copil pana la 2 ani platit cu indemnizatia echivalenta a 85% lunar din media salariilor nete din ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului.
Momentam eu lucrez la o autoritate a statului, la care am fost DETASAT de catre o firma privata pentru perioada 01.05.2009-30.03.2010 (11 luni), deci conform legislatiei muncii pentru detasare, contractul meu este suspendat de la firma privata pe perioada cat lucrez la aceasta autoritate, salariul si celelalte drepturi imi sunt platite de autoritate, etc., mi se opereaza pe cartea de munca.
Problema mea este la completarea anexei nr. 2 din Ordinul MMFPS nr.68/2009, care se face de catre toti angatorii la care ai lucrat in ultimele 12 luni. Deci, in cazul meu (sotia naste in aprilie 2010, eu sunt sunt detasat in perioada mai 2009-martie2010) pentru perioada mai 2009 - martie 2010, cine imi completeaza acea adeverinta? Angajatorul la care am fost detasat sau angajatorul care m-a detasat? Personal eu cred ca trebuie completata acea adeverinta de catre angajatorul la care sunt detasat, pentru ca practic in acea perioada sunt angajat acolo, am un fel de contract pe perioada determinata, cat timp tine detasarea, nu? Asa mi se pare ca este logic, dar astept un raspuns avizat.