Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate cu cateva informatii utile.
Pe scurt, bunicii mei din partea mamei aveau 2 proprietati (1 apartament si 1 gospodarie la tara). Cat timp au trait amandoi mi-au facut mie contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct pentru apartament, iar mamei mele i-au facut contract de vanzare-cumparare pe gospodaria de la tara, fara nicio clauza.
Intre timp bunicul a decedat, ramanand in viata doar bunica. Mama mea mai are un frate care nu stie de aceste acte si a inceput sa intrebe de succesiune.
Am 2 intrebari:
1) mai trebuie facuta succesiunea dupa bunic cat timp traieste bunica?
2) sau mai bine zis ce ar trebui facut acum?
3) suntem (atat eu cat si mama mea) in vreun pericol de a pierde mostenirile dobandite prin contracte de vanzare-cumparare chiar daca vom fi chemati in instanta de fratele mamei?
1 in ce priveste contractul de v/c incheiat de mama dvs cu parintii, daca au fost indeplinite conditiile legale(pret corect,etc) el este perfect valabil si in continuare
2 contractul dvs de uzufruct viager este valabil si in continuare,chiar daca unul din semnatari a decedat(bunicul dvs)..Va trebui9 si pe viitor sa respectati clauzele contractuale,pentru a nu fi denuntat.
atat timp cat nu mai este nici o masa succesorala, nu remarc vreun rost sa deschideti succesiunea dupa bunic.
Daca pe langa clauza de uzufruct viager exista si o clauza de intretinere care te obliga sa o intretii cu cele necesare traiului pe bunica in viata, iar tu nu respecti aceasta clauza, bunica este singura care poate cere notarului anularea actului de vanzare-cumparare doar pentru partea ei de proprietate tocmai pentru ca nu te achiti de obligatia de intretinere.
In rest, nimeni nu poate ataca actul de vanzare-cumparare autentificat notarial intocmit in conditiile in care bunicii nu sufereau de vreo afectiune care sa dovedeasca lipsa de luciditate in momentul semnarii actelor.
Dar de actionat in jedecata te poate actiona unchiul, e treaba lui, insa nu cred sa aiba sustinere legala.
Pace!
1) Bunicul a lasat ca mostenire toate bunurile care erau ale lui la data mortii AFARA de ceea ce transmisese prin contracte de vanzare-cumparare. Asadar, apartamentul este deja al d-voastra daca va intretineti bunica. Daca bunicul mai avea si alte bunuri mama si fratele ei le pot accepta si dezbate succesiunea dupa bunicul;
2) Ce ati facut si pana acum, adica sa va executati partea de contract privitoare la intretinere;
3) Nu, nu prea cred. De principiu nu, insa pentru ca sa ma pot pronunta ar trebui sa cunosc tot ceea ce s-a intamplat si ce s-a discutat si toate actele facute. Mergeti la un avocat sa vada actele si sa-i povestiti totul. Consultatia va va costa mult mai putin decat va poate costa nestiinta.
...inca ceva... notarul intreba parintii care instraineaza un bun catre un singur copil, bun pasibil de a deveni masa succesorala pentru mai multi mostenitori, daca mai au si alte bunuri cu care sa-i indestuleze pe ceilalti care de asemenea au drept asupra mostenirii. Pentru a preveni oarecum aceasta ,,discriminare'' se opteaza pentru clauza care il obliga pe respectivul la intretinerea parintilor pana la decesul lor si chiar la suportarea cheltuielilor de inmormantare, etc.
Va multumesc pentru raspunsuri. Cateva lamuriri :
1) ma gandeam ca ar trebui deschisa succesiunea pt alte bunuri, cum ar fi terenuri agricole etc., dar daca nu este obligatoriu inteleg.
2) contractul meu de v-c nu are decat clauza de uzufruct (adica nu pot instraina apartamentul fara acorul bunicilor si ei il pot folosi cat traiesc, iar eu devin practic proprietar dupa decesul lor-chiar asa scrie in contract), nu si de intretinere.
3) ambele contracte au fost facute la notar, autentificate,este trecut cate un pret in fiecare contract, sunt semnate de bunici, care nu aveau nicio afectiune la acel moment care sa dovedeasca lipsa de luciditate.
Daca mai aveti si alte sfaturi pe care mi le putei da, le astept cu placere!!
Proces
MariusBucur
Buna ziua.Vreau sa va expun problema mea.Eu am avut incheiat cu mama un contract de intretinere in care mama si a pastrat dreptul de uzufruct viager.Mamam mea ... (vezi toată discuția)