avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Activitate 1603

Activitate 1603

Din pacate nu se poate discuta cu ceilalti membri ai familiei. Tocmai de aceea doresc sa preintampin scoaterea mea de la succesiune, avand in vedere ca nu mai locuiesc la domiciliul din buletin, iar o eventuala citare la notar e posibil sa nu imi fie adusa la cunostinta.
Am gasit undeva, ca in afara de declaratia de acceptare, care se face pana intr-un an de la deces, exista si o declaratie peste termen, similara acesteia, dar care se poate da la mai mult de un an de la deces. Cum nu sunt foarte lamurit in legatura cu intelesul juridic al acestor termeni, cer aici parerea unor specialisti.
Multumesc!

raluk0207 a scris:

Declarația se da numai cand exista o acceptare înăuntrul termenului de opțiune succesorala (1 an de la deces)
Peste acest termen se consideră că ați acceptat succesiunea tacit, prin preluare și administrare de bunuri.
Faceti consiliu de familie si vedeti care e pozitia mamei și a fraților. Dacă ajungeți la un acord, dezbateti succesiunea la notar, daca nu, deschideți dvs o acțiune în instanță.

Dar declaratia peste termen, nu are acelasi efect?
Tata a decedat in urma cu 8 ani. In urma decesului au ramas drept mostenitori sotia supravietuitoare si 3 frati. Pana in momentul actual s-a neglijat dezbaterea mostenirii.
Mama s-a aliat cu ceilalti doi frati si exista suspiciunea ca se doreste inlaturarea mea de la masa succesorala. Mentionez ca din motive de neintelegere nu mai locuiesc cu fratii si cu mama, la adresa din buletin.

Am verificat la Camera Notarilor daca succesiunea a fost dezbatuta si am aflat ca acest lucru nu s-a intamplat.

Daca fac aceasta declaratie de acceptare a succesiunii, fratii si mama pot dezbate mostenirea fara mine? Voi fi anuntat de acest lucru? Dar ei vor fi instiintati ca am facut aceasta declaratie? Care sunt efectele intocmirii acestui act la notariat.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatal a decedat in 2011. Intre frati au aparut neintelegeri.
Buna ziua!

La un apartament de 4 camere din Bucuresti sunt 4 mostenitori: sotia supravietuitoare si 3 copii ai celor 2 soti.
Exista suspiciunea ca s-a deschis actiunea de succesiune si ca se doreste indepartarea de la mostenire a unuia dintre copii prin ascunderea citatiilor de la notar, astfel incat acesta sa piarda mostenirea prin neprezentare. Este posibil acest lucru? Cum se poate verifica daca s-a intamplat asta?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Răspuns la discuția Mostenire dupa un parinte decedat
Stiu ca taxa de mostenire trebuie platita de toti mostenitorii. Intrebarea mea este: fiecare mostenitor va plati conform cotei care ii revine sau taxa se va imparti in mod egal intre toti cei ce vin in concurs la succesiune?
Răspuns la discuția Mostenire dupa un parinte decedat
Cota copilului decedat? Sau acesta nu se mai ia in considerare?
Buna ziua,

Socrul meu a decedat acum 7 ani. Sotia si cei 3 copiii nu au dezbatut mostenirea pana in acest moment (apartament cu 4 camere). Apartamentul a fost achizitionat de socrii mei de la ICRAL in 1974-1975, pe actul de proprietate aparand amandoi.
De asemenea, socrilor mei le-a mai murit un baiat acum 27 de ani (in varsta de 16 ani).

In situatia data, cum se calculeaza cotele de mostenire? Cum trebuie procedat? Poate fi indepartat de la mostenire unul dintre copii?

Multumesc anticipat de raspuns!
Multumesc!
Buna ziua!
Cum trebuie sa procedez pentru a putea primi alocatia copilului pe card? Mentionez ca in momentul de fata o primesc prin posta.
Multumesc!