avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îndepărtare moștenitor de la succesiune: cum se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îndepărtare moștenitor de la succesiune: cum se poate verifica dacă a început dezbaterea unei moșteniri?

Buna ziua!

La un apartament de 4 camere din Bucuresti sunt 4 mostenitori: sotia supravietuitoare si 3 copii ai celor 2 soti.
Exista suspiciunea ca s-a deschis actiunea de succesiune si ca se doreste indepartarea de la mostenire a unuia dintre copii prin ascunderea citatiilor de la notar, astfel incat acesta sa piarda mostenirea prin neprezentare. Este posibil acest lucru? Cum se poate verifica daca s-a intamplat asta?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este posibil, însă în atare situație, certificatul de mostenitor poate fi anulat in instanța.
Cand a decedat tatăl?
acest răspuns util
Tatal a decedat in 2011. Intre frati au aparut neintelegeri.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2019
1603, utilizator
acest răspuns util
Buna seara,
Daca deja numele acelui copil este cunoscut de notar NU MAI POATE FI INDEPARTAT.
Si daca ar incerca atunci Certificatul este anulabil in instanta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interesati-vă la Camera Notarilor Publici daca a fost dezbătută succesiunea după tata si unde.
După ce aflati unde și constatati cu această ocazie ca s-a dezbătut mostenirea fără știrea dvs, mergeți la notariatul respectiv și vedeți ce au declarat martorii, mama si frații dvs
Dacă s-au declarat doar doi copii, mai departe, contactați un avocat și solicitați in instanta anularea certificatul de mostenitor.
Dacă nu s-a dezbatut succesiunea după tatăl dvs, și credeți că nu exista nicio șansă să o rezolvați amiabil, la notar, va trebui să îi dați în judecată și să dezbateti succesiunea pe cale judecătorească.
acest răspuns util
Conform Noului Cod Civil art.1134 "Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin eliberarea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti constatarea sau, dupa caz, declararea nulitatii acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii."

Mostenitorii pot ataca certificatul de mostenitor daca fac dovada ca nu au fost citati la domiciliul real .

Certificatul de mostenitor ce a fost emis cu incalcarea prevederilor legale si poate fi anulat.

Interesati va daca s a dezbatut succesiunea, si unde, la ce notar public.

Sa mentionati data decesului si localitatea.

Succes.

Alte discuții în legătură

Unde pot gasi actele rezultate in urma succesiunii! AlbuD AlbuD Buna ziua! As dori sa va consult in legatura cu o problema! Bunica mea a decedat in 1999 si cred ca s-a facut succesiune la vremea respectiva. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune abc53 abc53 Am reusit sa fac acea declaratie de acceptare a succesiunii in timp util (in cadrul celor 6 luni)la fel si ceilalti prezumtivi mostenitori(toti santem ... (vezi toată discuția)
Succesiune mamymeu82 mamymeu82 mama mea a decedat in dec 2010,atunci tatal meu si doi frati au fost la notar si au facut succesiune,suntem 5 frati de toti ce s a intamplat cu partea noastra ... (vezi toată discuția)