avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îndepărtare moștenitor de la succesiune: cum se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îndepărtare moștenitor de la succesiune: cum se poate verifica dacă a început dezbaterea unei moșteniri?

Buna ziua!

La un apartament de 4 camere din Bucuresti sunt 4 mostenitori: sotia supravietuitoare si 3 copii ai celor 2 soti.
Exista suspiciunea ca s-a deschis actiunea de succesiune si ca se doreste indepartarea de la mostenire a unuia dintre copii prin ascunderea citatiilor de la notar, astfel incat acesta sa piarda mostenirea prin neprezentare. Este posibil acest lucru? Cum se poate verifica daca s-a intamplat asta?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Pentru a nu pierde timpul si a ajunge la actiune in instanta, cu riscul de a nu mai primi nimic din masa succesorala, a-ti putea verifica rapid si direct in registrele notariale, CENTRUL NAȚIONAL DE ADMINISTRARE A REGISTRELOR NAȚIONALE NOTARIALE - CNARNN - INFONOT.
Sau mergeti la un notar si faceti o declaratie de acceptare a succesiunii.

erika_burciu@yahoo.com a scris:

Pentru a nu pierde timpul si a ajunge la actiune in instanta, cu riscul de a nu mai primi nimic din masa succesorala, a-ti putea verifica rapid si direct in registrele notariale, CENTRUL NAȚIONAL DE ADMINISTRARE A REGISTRELOR NAȚIONALE NOTARIALE - CNARNN - INFONOT.

Nu ajuta la nimic.
Userul e interesat daca s-a dezbatut deja succesiunea.
Iar succesiunile dezbatute nu se inregistreaza la Infonot.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic puteti solicita in instanta anularea certificatului de mostenitor, emis fara ca dvs. sa fi fost convocat la notar (in situatia in care a fost dezbatuta succesiunea).

Insa, daca nu ati acceptat tacit mostenirea in termenul prevazut de lege, care este de 6 luni, in cazul in care decesul tatalui s-a produs inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil sau de 1 an, daca decesul s-a produs ulterior acestei date, nu aveti nici o sansa sa castigati un astfel de proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot gasi actele rezultate in urma succesiunii! AlbuD AlbuD Buna ziua! As dori sa va consult in legatura cu o problema! Bunica mea a decedat in 1999 si cred ca s-a facut succesiune la vremea respectiva. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune abc53 abc53 Am reusit sa fac acea declaratie de acceptare a succesiunii in timp util (in cadrul celor 6 luni)la fel si ceilalti prezumtivi mostenitori(toti santem ... (vezi toată discuția)
Succesiune mamymeu82 mamymeu82 mama mea a decedat in dec 2010,atunci tatal meu si doi frati au fost la notar si au facut succesiune,suntem 5 frati de toti ce s a intamplat cu partea noastra ... (vezi toată discuția)