Daca de la 1 februarie 2013 am devenit microintreprindere ca urmare a faptului ca cifra de afaceri pe 2012 a fost inferioara sumei de 65000 euro, trebuie sa depun si decl. 010 sau s-a facut modificarea din oficiu? Si daca nu am depus decl.101 pentru luna ianuarie 2013 mai pot sa o depun acum?
Este vorba despre marfa cumparata de la un supermarket de tip cash & carry in scopul revanzarii, dar aceasta marfa nu s-a facturat pe persoana juridica ci pe persoana fizica si nu au fost incluse in contabilitatea societatii. Si la control a fost descoperit acest lucru si au recalculat ei venituri estimativ. Si in procesul verbal de la sfarsitul controlului ni s-a spus tot asa sa facem cum mi-ati zis dvs. adica 461=117, dar ma gandesc eu cum inchid contul 461 sau ramane cu sold?
Iar pentru anul 2012 (inca nu l-am inchis) in ce cont de venituri sa evidentiez sumele estimate?
Va multumesc pentru raspuns. Dar daca fac 4111/461=1171 ramane contul 4111/461 cu sold in balanta, cum mi se va inchide contul respectiv? Sau daca fac prin contul 5311 voi avea un sold foarte mare in balanta si nu va mai bate cu registrul de casa.
Buna ziua, va solicit si eu un mic ajutor. Am avut un control de la Finante in urma caruia ni s-au stabilit niste venituri suplimentare din vanzari de marfuri, care au dus la un profit mai mare si implicit la un impozit pe profit suplimentar. Perioada controlata a fost 01.01.2007 - 30.09.2012. Cum inregistrez aceste venituri? Care sunt notele contabile? Trebuie sa refac si declaratiile 101 din anii anteriori?
Sunt angajata la 2 angajatori si urmeaza sa intru in concediu de maternitate. Am intrebat la CJASS daca trebuie sa predau certificatul de concediu medical la ambii angajatori si mi s-a spus ca nu e obligatoriu, pot sa-l predau doar la un singur angajator. Daca il predau la un singur angajator, la celalalt angajator apar ca si prezenta la locul de munca? Sau cum apar in foaia de prezenta? Iar dupa aceia cand intru in concediu pentru crestere copil contractul de munca este suspendat din ambele locuri de munca chiar daca am predat concediul medical la un singur angajator? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc.
Buna ziua, am si eu o problema legata de perisabilitati va rog sa ma ajutati. Activitatea noastra este de comert cu aman. produse alimentare si am avut niste pierderi la legume si fructe la depozitare. As dori sa stiu perisabilitatile (procentul aferent depozitarii) se calculeaza la total intrari de marfa sau numai la intrarile de legume si fructe intre 2 inventare; noi facem inventarul o data pe an, la 31 dec. Si care este nota contabila ? 607 = 371 sau
% = 371
607
378
firma fiind neplatitoare de TVA.
Va multumesc.
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de TVA.
Si anume, in cazul unei soc. com. platitoare de TVA, avand ca ob.de activ. comert cu aman., daca am achizitionat marfa de la PFA neplatitor de TVA, am dreptul sa-mi deduc TVA-ul pentru marfa respectiva? sau inreg. marfa fara TVA? si colectez TVA doar la vanzare?
Va multumesc.
Se trece sporul de noapte in revisal daca este un spor ocazional? Nu este un spor permanent, se calculeaza doar pentru 2 ore de noapte si nu se acorda in fiecare luna, ci o data la 3-4 luni si pentru salariati diferiti.
Am citit intr-un comentariu la un articol ca daca este spor ocazional nu se trece in revisal, si apoi in alt articol scria ca se trece in fiecare luna cand este cazul si se transmite revisalul pana la sfarsitul lunii resp.
Va rog poate ma lamureste si pe mine cineva.
1.Concediul de sarcina si lauzie (concediul pre si postnatal) se acorda pe o perioada de 126 zile calendaristice. Deci, puteti sa va luati 63 zile inainte si 63 zile dupa nasterea copilului. Daca nasteti la inceputul lunii decembrie puteti sa intrati in concediu prenatal de la 1 octombrie aproximativ.
2.Trebuie sa prezentati la firma unde aveti contractul de munca certificatul medical. Certificatul de concediu medical vi-l elibereaza medicul de familie si trebuie vizat de medicul de intreprindere cu care firma are contract.
3. Pe perioada de concediu de sarcina si lauzie vi se retine doar contributia la CAS ( care se calculeaza: 10.5% x 708 lei). Trebuie sa vorbiti la contabilitate sa va calculeze cat trebuie sa platiti. Nu cred ca incurcati firma resp. deoarece concediul medical este platit de Casa de Sanatate, atata ca trebuie sa va calculeze indemnizatia care vi se cuvine pentru concediul medical.
Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de un schimb imobiliar intre o soc.com. (SRL) si o persoana fizica.
Soc. com. la care lucrez a cumparat un apart. in iulie 2007 de la o pers. fizica la o valoare de 200.000 lei, in decembrie 2010 a fost reevaluat, noua valoare fiind mai mica decat valoarea initiala, 170.000 lei. Am inreg. diferentele, am inchis contul de amortizare si am calculat amortizarea la noua valoare raportata la durata ramasa.
In aprilie 2011 s-a efectuat un schimb prin care societatea a dat apart. in schimbul unei case + terenul aferent apartinand unei pers. fizice. In contractul de schimb se specifica ca apart. a fost evaluat la 160.000 lei, iar casa la 70.000 lei din care valoarea terenului este de 15.000 lei iar valoarea imobilului este de 55.000 lei.
Cu toate ca in contract se specifica valorile nu s-a mai dat nici o diferenta.
Ce inregistrari trebuie sa fac in contabilitate? Eu am considerat ca o vanzare a apart. si o cump. a casei. Intrebarea mea este: la vanzarea apart. se colecteaza TVA? soc. fiind platitoare de TVA. Si diferenta dintre cele doua imobile cum o sting? Cheltuiala cu scoaterea din gestiune a apart. este deductibila? Iar venitul din vanzarea apart. este impozabil la calculul impozitului pe profit?