Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema legata de un schimb imobiliar intre o soc.com. (SRL) si o persoana fizica.
Soc. com. la care lucrez a cumparat un apart. in iulie 2007 de la o pers. fizica la o valoare de 200.000 lei, in decembrie 2010 a fost reevaluat, noua valoare fiind mai mica decat valoarea initiala, 170.000 lei. Am inreg. diferentele, am inchis contul de amortizare si am calculat amortizarea la noua valoare raportata la durata ramasa.
In aprilie 2011 s-a efectuat un schimb prin care societatea a dat apart. in schimbul unei case + terenul aferent apartinand unei pers. fizice. In contractul de schimb se specifica ca apart. a fost evaluat la 160.000 lei, iar casa la 70.000 lei din care valoarea terenului este de 15.000 lei iar valoarea imobilului este de 55.000 lei.
Cu toate ca in contract se specifica valorile nu s-a mai dat nici o diferenta.
Ce inregistrari trebuie sa fac in contabilitate? Eu am considerat ca o vanzare a apart. si o cump. a casei. Intrebarea mea este: la vanzarea apart. se colecteaza TVA? soc. fiind platitoare de TVA. Si diferenta dintre cele doua imobile cum o sting? Cheltuiala cu scoaterea din gestiune a apart. este deductibila? Iar venitul din vanzarea apart. este impozabil la calculul impozitului pe profit?
in cazul schimbului de bunuri, conform codului fiscal, se considera ca fiecare persoana a efectuat o livrare cu plata.
asadar societatea a vandut, pe de-o parte un apartament cu suma de 160.000 lei si a achizitionat o casa + terenul aferent cu suma de 70.000 lei.
rezulta ca societatea are de incasat de la persoana fizica o diferenta de 90.000 lei.
la vanzarea apartamentului nu se colecteaza tva, acesta nefiind nou.
valoarea ramasa neamortizata a apartamentului este cheltuiala deductibila, la fel cum venitul obtinut din vanzarea acestuia se impoziteaza.
dar atentie! venitul impozabil este de 160.000 lei, iar obligatia reprezentantului legal al societatii este sa depuna toate diligentele in vederea incasarii diferentei de 90.000 lei.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Contabilitate
ileanaturti
Am o nelamurire, diferenta dintre valoarea neamortizata a unui mijloc fix si valoarea de vanzare este NEDEDUCTIBILA FISCAL>
Ex. - Am achizitionat un utilaj in ... (vezi toată discuția)