avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Transfer activ (autoutilitara) de pe firma pe persoana ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Transfer activ (autoutilitara) de pe firma pe persoana fizica - tratament fiscal contabil

Buna ziua.

O persoana juridica doreste sa transfere activ - respectiv o autoutilitara proprietatea persoanei juridice, in proprietatea unei persoane fizice.
Autoutilitara este fabricata in 2006.

Va rog sa-mi spuneti:
- sub ce forma se poate face transferul (contract de vanzare-cumparare, donatie);
- cum se calculeaza legal valoarea la care se poate transferul;
- care sunt aspectele fiscal-contabile de luat in considerare la acest transfer pentru PJ?

Multumesc.
1. Consider ca cea mai potrivita varianta de transfer de proprietate este contractul de vanzare-cumparare+factura.
2. Valoarea la care se face transferul este valoarea de piata. Chiar daca acesta se face la o valoare considerabil mai mica, orice reprezentant al organelor de control poate reconsidera valoarea de vanzare, implicit cu recalculari de taxe si penalitati daca aceasta reconsiderare este facuta mai tarziu, peste 2-3-4 ani.
3. Din punct de vedere contabil-fiscal, se colecteaza TVA daca PJ este inregistrata in scopuri de TVA, venitul obtinut prin vanzare este impozabil, cheltuiala rezultata in urma scoaterii din gestiune este deductibila pentru partea ramasa de amortizat in cazul in care nu depaseste venitul obtinut din cedare (daca cheltuiala este mai mica decat venitul, este deductibila, daca este mai mare decat venitul, diferenta este nedeductibila).
Multumesc.

Impozitul care se plateste este de 3%, fiind vorba de o microintreprindere?
Da, 3% la venit, daca sunteti microintreprindere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva colectata la vanzarea unui mijloc fix popamariana2005 popamariana2005 Buna seara, Am si eu o intrebare: O societate comerciala achizitioneaza in anul 2011 din comunitatea Europeana ( taxare inversa) o autoutilitara pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare mijloc fix sub valoarea contabila ioanaep ioanaep buna ziua. administratorul doreste vanzarea unui mijloc fix aflat in amortizare la valoarea de 65.000 net, iar ramas de amortizat avem valoarea de 159.000 ... (vezi toată discuția)
Amortizare manolacheflorentina manolacheflorentina achizitionez mijloc fix=30000lei amortizez din el= 5000lei vreau sa-l vand doar cu 10000 intrebarea mea este: sunt obligata sa-l vand cu 25000 lei ? ce ... (vezi toată discuția)