avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Activitate tsg

Activitate tsg

Buna ziua!

PFA- persoana fizica nerezidenta, infiintata in 2009, dar primul venit in 2011.
Cineva a fost imputernicit sa-l reprezinte si se pare ca in afara de declaratie 030 nu a depus altceva. Puteti sa-mi spuneti daca trebuia declarat venit estimativ, daca plateste impozit si contributie la sanate.Multumesc



"Persoanele mentionate la alin. (2) -(adica Cetatenii straini si apatrizii care solicita prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania ) care nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei si care nu fac dovada calitatii de asigurat vor achita o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara."

Eu am gasit asta. Nu e clar ce se intampla cu nerezidentii. Exista undeva scris negru pe alb obligatiile unui nerezident care realizeaza venituri impozabile ce contributii mai trebuie sa achite? Multumesc anticipat
Buna ziua!
Va rog frumos sa-mi spuneti ce impozit si alte contributii trebuie sa plateasca un cetatean strain, nerezident , inregistrat ca PFA in Romania care va avea activitate in 2011. Trebuie sa depuna si declaratie cu venitul estimat? Va multumesc
Buna ziua!

Baiatul meu a fost acceptat la un club din Germania. Va trebui sa platim cazare, masa, scoala limba , cotizatie. Din fericire avem posibiliatea obtinerii acestor bani de la firma aunde lucrez cu conditia sa fac dosarul. Va rog frumos sa ma ajutati cu ce anume trebuie sa contina acest dosar si cu un model de contract.
Multumesc
Buna ziua!

Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista un model international valabil de a imputernici o alta persoana ( in acest caz din Ucraina) pentru reprezentare la un proces a unui cetatean .Exista vreo procedura anume dupa ce se face aceasta imputernicire de a se trimite prin ambasada Ucrainei? Va multumesc
Răspuns la discuția neclaritati PFA
Buna ziua!
Sunt in continuare nedumerita. Cine va stabili ca este o activitate independenta sau nu?
Am primit o informatie ca o firma care lucreaza cu PFA-uri si sunt incadrate ca activitati dependente va retine si plati contributiile la fel ca pentru angajat ( inclusiv comision ITM) Cum credeti Dvs?
Lasand la o parte activitatile profesionale ( gen avocat, contabil...) restul activitatilor ( de exemplu pe o activitate de copiere acte , incadrata la norma de venit pana in prezent) sau de cineva care executa servicii de amenajare vitrine ( la fel incadrare norma de venit) cum le vedeti de la 01.07?
Va multumesc mult!
Discuție neclaritati PFA
Buna ziua!

Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare:
"" Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi se datoarează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.
Baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii este limitată la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.

Obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor revine plătitorului de venit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. ""

Intrebare 1: De acum si impozitul si contributia la sanatate va avea baza de calcul 5 salarii medii brute, indiferent de venit si de incadrare( norma de venit de exemplu)
2: Platitorul de venit - este angajatorul ( firma cu care are PFA-ul contract)? El este de acum obligat sa declare , sa retina si sa plateasca contributiile pfa-ului? Pana acum ca PFA faceam declaratiile, plateam la administratie, la CASS.
3. S-a schimbat ceva la varianta celor incadrati la norma de venit, ca in anumite conditii ( de ex. daca erai si angajat full time) sa se reduca norma de venit cu 50%?

Multumesc