avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general neclaritati PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

neclaritati PFA

Buna ziua!

Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare:
"" Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi se datoarează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.
Baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii este limitată la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.

Obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor revine plătitorului de venit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. ""

Intrebare 1: De acum si impozitul si contributia la sanatate va avea baza de calcul 5 salarii medii brute, indiferent de venit si de incadrare( norma de venit de exemplu)
2: Platitorul de venit - este angajatorul ( firma cu care are PFA-ul contract)? El este de acum obligat sa declare , sa retina si sa plateasca contributiile pfa-ului? Pana acum ca PFA faceam declaratiile, plateam la administratie, la CASS.
3. S-a schimbat ceva la varianta celor incadrati la norma de venit, ca in anumite conditii ( de ex. daca erai si angajat full time) sa se reduca norma de venit cu 50%?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tsg , utilizator 09:25, 2 Iulie 2010
Cred ca ar trebui sa asteptam normele pentru a afla aceste raspunsuri.
La lista dvs. as mai adauga si eu o intrebare:
Aceste contributii se achita lunar ????:(

Multu!
daca esti dependent de respectivul angajator(iti pune la dispozitie mijloacele cu care iti desfasori activitatea) angajatorul iti retine si declara impozit pe venit, cass, cas si somaj pentru facturile pe PFA la nivelul tuturor facturilor platite daca nu ai o activitate profesionala sau in limita unei baze de calcul lunare limitata la 5 salarii medii brute daca ai o activitate profesionala.
Prin activitate profesionala cred ca vor sa se inteleaga : de avocat, de notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau alte profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Nu cred ca se incadreaza aici curatenia la scara de bloc, o lucrare de zugravire sau montare parchet, repararea unor tevi.

Daca s-ar aplica la toata lumea nu ar mai fi avut nici un rost sa se faca distinctia intre dependente si independente la inceputul legii.

Pentru veniturile in baza contractului de munca care completeaza facturarile pe PFA retinerile raman in continuare aceleasi dar la acestea contribuie si anajatorul cu celelalte cote.

Buna ziua!
Sunt in continuare nedumerita. Cine va stabili ca este o activitate independenta sau nu?
Am primit o informatie ca o firma care lucreaza cu PFA-uri si sunt incadrate ca activitati dependente va retine si plati contributiile la fel ca pentru angajat ( inclusiv comision ITM) Cum credeti Dvs?
Lasand la o parte activitatile profesionale ( gen avocat, contabil...) restul activitatilor ( de exemplu pe o activitate de copiere acte , incadrata la norma de venit pana in prezent) sau de cineva care executa servicii de amenajare vitrine ( la fel incadrare norma de venit) cum le vedeti de la 01.07?
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau pfa Leo Leonard Leo Leonard Sunt agent consiliere la o banca printr-un contract de agent si aceasta activitate este catalogata ca fiind dependenta. banca imi cere sa-mi fac PFA si nu ... (vezi toată discuția)
Despre pfa nicolas25 nicolas25 as vrea sa stiu ce sa schimbat in legislatia PFA dupa 1 iulie. pfa-urile vor trebui sa plateasca impozitul forfetar? vor fi obligati sa-si faca carte de munca? ... (vezi toată discuția)