Ca sa expun pe scurt problema, mentionez ca in martie 2012 am finalizat procesul de custodie ( am custodie exclusiva) al fiicei mele, instanta stabilind pentru fetita o pensie de 500 de lei. Din pacate sentinta mi-a venit la sfarsitul lunii mai 2012 si a devenit definitiva si irevocabila spre sfarsitul lunii iunie. Mentionez ca de la data pronuntarii si pana luna februarie 2013 nu mi-a fost trimisa pensia pentru copil. In cele din urma am apelat la un birou de executor judecatoresc pentru a obtine drepturile copilului. Conform adresei trimise de angajator i s-a pus poprire pe veniturile salariale in valoare de 300 de lei ( cei de la birou nu au cerut dovezi privind fluturasele de salariu, prin urmare nu stiu daca suma este corecta sau nu). Este adevarat ca salariul net este mai mic daca are incadrare brut 1500 lei insa are tot felul de sporuri salariale continue, asadar salariul net este mult mai mare ( in 2010 ajungea si 2200 lei).
Acum , va intreb pe dumneavoastra. Am inteles ca voi recupera suma restanta insa el nu plateste nici acum suma lunara cuvenita. Cum as putea sa il determin sa plateasca corect si pensia lunara avand in vedere ca din 2011 nu ne-am vorbit deloc. Este drept sa se procedeze asa din moment ce el s-a folosit de cei 500 de lei iar acum nu numai ca nu plateste 500 dar plateste si mai putin. Va fi mereu in urma iar peste 2 ani eu voi fi nevoita sa pierd timp si bani pentru un drept legal al fetitei mele.
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi oferi o solutie, pentru ca nu este drept ca un copil sa fie privat de un drept stabilit in instanta si cu o suma propusa chiar de respectivul.
In primul rand sper ca am postat unde trebuia ceea ce urmez sa scriu. In martie 2010 parintii mei l-au luat in spatiu pe cel ce trebuia sa imi fie sot. Tatal meu a mers la Sectia de politie unde au facut toate demersurile necesare pentru emiterea cartii de identitate cu adresa noastra. In ianuarie 2011 ne-am despartit, fostul partener parasind domiciliul ( am eliberata o adeverinta de la administratorul blocului care atesta data parasirii domiciliului). Desi i s-a cerut verbal sa isi schimbe adresa, nu a facut acest lucru.
Ce pasi trebuie sa urmez ca sa il determin sa isi schimbe adresa pentru ca am primit mai multe informatii contradictorii. Cei de la primaria sectorului 2 evidenta persoane imi spun ca nu e de competenta lor in cazul in care parintii mei ar depune o declaratie notariala in care vor specifica clar ca revoca declaratia ( nu s-a semnat nici un contract) semnata iar cei de la politie la fel si ca numai prin instanta se poate cere acest lucru. De ce ar trebuii sa ma duc sa deschid un proces pentru ca el nu locuieste la noi. Nu este ca si cum as cere sa fie evacuat fortat. Pot cere totusi sa fie inregistrata declaratia notariala la Sectia de politie si apoi sa ii trimit si lui o copie urmata de o adresa in care sa solicit schimbarea domiciliului din CI cu trimiterea raspunsului inapoi la sectia respectiva? Va rog sa ma ajutati sa urmez procedura corecta.
Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra.
Buna seara,
Sunt insarcinata in 7 luni si am cateva intrebari referitoare la concediul prenatal si indemnizatia pentru copil acordata de stat.
Din legislatia consultata de mine am inteles ca trebuie sa am 12 luni lucrate consecutiv inaintea nasterii copilului. Mentionez ca am lucrat cu contract de munca individual pana in 09.04.2009 cand mi s-a restructurat postul. Am reusit sa ma reangajez pe data de 18.05.2009. . De asemenea la noul loc de munca pentru a nu exista probleme mi-am instiintat deja angajatorul ca de la 1 martie 2010 voi intra in concediul prenatal data nasterii probabila fiind 26.03.2010.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-Daca in perioada mai sus mentionata nu am avut nici un fel de venit mai beneficiez de indemnizatie ? Si daca nu , ce as putea face sa acopar perioada nelucrata, ca sa pot beneficia?
-Este considerata instiintare oficiala scrisoarea medicala data de la medicul ginecolog unde este specificata data nasterii?
-In concediul prenatal mi se va plati 85% din salariul de catre angajator?