Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Ceea ce pot sa va mai spun este ca firma nu a facut nici o cercetare in urma accidentului si ca in cadrul firmei exista o persoana desemnata cu verificarea autoturismelor la plecarea in cursa...
Daca ma gandesc bine, raspunzator pentru desprinderea ulterioara a remorcii era si persoana respectiva ...
Oricum, in acest moment s-a solicitat expertiza tehnica, dupa care vom vedea ce este de facut in continuare....
Multumesc inca o data pentru informatii.
Multumesc pentru lamuriri.
Patronii i-au reprosat (culmea, abia acum) ca din cauza accidentului nu mai poate lucra la ei, si l-au pus sa faca cerere de incetare a CIM.
Buna ziua.
As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a soldat cu o victima, este considerat si accident de munca.
Multumesc frumos
Buna ziua
As dori sa stiu parerea unui specialist in urmatoarea problema:
In luna ianuarie 2013 sotul meu, sofer profesionist, angajat al unei firme de transport persoane (si curierat) a avut un accident rutier, produs chiar la iesirea din curtea firmei (la aprox. 200 metri).
Conducea un microbuz de persoane, care avea atasata si o remorca, goala in acel moment.
Inainte de plecarea in cursa, masina a fost verificata, dar din pacate, asa cum am mentionat mai sus, dupa ce a iesit pe poarta unitatii, la cateva sute de metri, remorca s-a desprins de masina si a intrat pe contrasens.
Din partea opusa venea un autoturism al carui sofer, fara experienta si probabil speriat, a tras dreapta, s-a rasturnat, rezultand 3 victime, din care 2 au avut rani usoare iar una a decedat in aceeasi zi. Soferul, evident nu a patit nimic.
Mentionez ca acesta nu avea viteza si nu consumase bauturi alcoolice, ceea ce s-a conformat ulterior. As dori sa stiu daca firma respectiva trebuia sa inregistreze acest accident ca accident de munca.
Si daca nu, se poate face o sesizare la ITM ? Este prea tarziu ?
Ce poate face sotul meu, avand in vedere ca patronii nu l-au ajutat cu nimic ulterior, acesta suportand toate cheltuielile ce au survenit ? Ba mai mult, nu l-au mai platit din aprilie, iar acum 2 saptamani l-au pus sa solicite incheierea CIM prin acordul partilor (l-au obligat sa plece).
Multumesc pentru ajutor
Buna ziua.
Am o matusa care in anul 2011 a incheiat un contract de mandat cu o persoana fizica imputernicind-o sa o reprezinte la ANRP intr-un dosar avand ca obiect acordarea unor masuri reparatorii.
A primit de la mandatar o anumita suma de bani, ca garantie pentru buna indeplinire a mandatului.
In contract se mai stipuleaza ca din pretul total incasat ca pret al actiunilor, mandatarul va achita comisioanele catre SSIF, banci sau orice institutie implicata in tranzactionarea actiunilor ce ar intra in sarcina mandantului.
As dori sa aflu daca matusa trebuia sa depuna la ANAF declaratia 200 (sa plateasca impozit si alte contributii), avand in vedere ca a primit o notificare ca a realizat venituri din INVESTITII si nu a depus formularul 200.
Multumesc frumos
Buna ziua.
Cum se calculeaza noul salariu de baza, avand in vedere Legea 284 si 285 din 2010, pe urmatorul caz concret:
salariu de baza in dec 2010 diminuat cu 25% = 1656 lei, din care:
- 1440 lei incadrate
- 216 lei spor vechime 15%
La 01.01.2011 salariul majorat cu 15%, este 1905 lei
La 01.10.2011 salariatul face 2o% spor vechime.
Care este modul de calcul al salariului de baza ?
Va multumesc anticipat
Buna ziua.
Am urmatoarea problema:
Lucrez intr-o institutie publica si am primit din partea forului nostru superior o adresa prin care ni se spune ca "prevederile art. 95 alin. (2) din L.188/1999 r2 cu complet.si modif.ulterioare, referitoare la suspendarea raportului de serviciu la cererea motivata a functionarului, pentru un interes personal legitim, pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 3 ani, a fost abrogat in mod expres de art. V din Legea nr.140/2010 pt. modif.Legii188/1999, act intrat in vigoare la data de 11.07.2010. Intrucat Legea 188/1999 nu prevede dispozitii exprese care sa interzica suspendarea rap.de serviciu la initiativa functionarului public pentru interese personale, in baza art. 117 din L.188/1999, coroborat cu art.54 din Legea 53/2003, rap. de serviciu al f.p. poate fi suspendat pentru interese personale, prin acordul functionarului si al institutiei publice la care lucreaza."
Intrand pe internet pe Legea 188/1999 r2 actualizata la zi, insa, forma articolului 95 alin. 2 este cea dinaintea modificarii acestuia prin OUG 105/2009, ordonanta abrogata de fapt prin Legea 140/2010, textul fiind " rap. de serv.se poate suspenda la cererea motivata a f.p., pentru un interes personal legitim, in alte cazuri decat cele prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o perioada cuprinsa intre o luna si 3 ani". De asemenea apare, intradevar, corect, abrogat art. 2.1.
Fata de cele aratate, nu stiu daca pentru o asemenea suspendare se poate invoca in continuare art. 95 (2).
VA MUTUMESC
Conform Anexei 1 art. 8 alin. (2) din Legea 330/2009 promovarea in functie se poate face prin transformarea postului, dar alin. (8) spune ca: "Absolvenţii învăţământului superior de lungă şi scurtă durată, care la data trecerii pe funcţia corespunzătoare studiilor absolvite erau încadraţi pe funcţii cu un nivel de studii inferior, specifice domeniului în care au absolvit studiile universitare, se încadrează la gradul profesional imediat superior gradului de debutant, păstrându-şi gradaţia avută la data promovării, numai în măsura în care atribuţiile din fişa postului au fost modificate în mod corespunzător." Tinand cont ca este secretar-dactilograf, in ce domeniu ar fi trebuit sa termine studiile superioare ?(pentru ocuparea postului de secretar-dactilograf se cer doar studii medii sau generale si nu o vechime intr-o anumita specialitate). Poate fi postul transformat in urma unui examen, in expert sau consilier, spre exemplu, specialitate psihologie ?