avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Activitate miara

Activitate miara

Răspuns la discuția Dreptul la ajutorul de incalzire
Figurez drept proprietar, dar fara drept de folosinta al acelui apartament. Practic nu este al meu, am doar obligatiile aferente, nu si drepturile. Nu sunt in proprietate deplină. Dreptul de folosinta il detine soacra mea. Eu nu-l pot vinde/ inchiria. Imi puteti da baza legala?
Buna ziua. As vrea sa stiu daca legea imi da dreptul la ajutorul social de incalzire termica in conditiile in care detin o proprietate (pentru care solicit ajutorul) si am incheiat cu socrii mei un contract de intretinere pentru apartamentul acestora si figurez ca proprietar al apartamentului lor, dar fara drept de uzufruct. Cei de la Anaf au considerat ca am 2 proprietati, fara sa specifice insa in hartie ca nu am uzufruct pe a 2-a proprietate. Socrul meu a murit, iar soacra mea locuieste in apartamentul sau, cu drept de uzufruct pe toata durata vietii sale.
Buna ziua. In lunile ianuarie, februarie am fost in concediu medical cod 14. Pentru luna ianuarie am primit indemnizatia medicala diminuata. Conform ordonantei de urgenta 8/2018, ar fi trebuit sa primesc o parte (sau integral?) din diferenta retinuta in ianuarie pana la sfarsitul lui martie. Nu am primit nimic pana in prezent. La contabilitate mi-au spus initial (in martie/ aprilie) ca nu au venit banii. Acum doar ridica din umeri si nu stiu sa imi justifice diferenta in minus din februarie.
1. Intrebarea mea este daca mai pot primi aceasta diferenta avand in vedere ca a trecut termenul limita.
2. Nu stiu daca angajatorul a depus declaratii rectificative (lucrez la o scoala de stat). In cazul in care nu a depus, se mai pot depune acum?
3. As vrea sa stiu care este formula de calcul pentru indemnizatia medicala conform vechii legi si conform noii legi. Eu stiam ca indemnizatia de CM variaza in functie de nr de zile lucratoare din luna. Contabila mi-a spus ca nu este adevarat, dar ca se modifica baza de calcul de la luna la luna si mi-a justificat diminuarea indemnizatiei datorita acestei modificari a bazei de calcul, si nu datorita noii legi date in ianuarie. Mentionez ca in luna ianuarie 2018 ma aflam in cm neintrerupt de 1 an si 4 luni.

As vrea sa inteleg care sunt drepturile pe care le am sau nu referitor la acea diferenta.

Multumesc.
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cum se poate dona o suma mare de bani care s-a strans pentru a ajuta un copil bolnav de cancer. Mentionez ca familia nu s-a constituit in persoana juridica, nici nu se trasmit banii prin intermediul vreunei asociatii umanitare. Sunt banii stransi de scoala la care invata fratii copilului bolnav. Prin ce metoda legala ii putem dona familiei fara a se percepe impozit pe aceasta suma?
Multumesc.
Răspuns la discuția Coasigurare
Multumesc.
Discuție Coasigurare
Buna ziua. Sunt in concediu medical pentru un an de zile. Vreau sa stiu daca il pot lua pe asigurarea mea pe sotul meu, care nu are venituri. Sau daca poate fi luat pe asigurarea mamei sale, care este pensionara.
Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti daca este corect ca Curtea de conturi sa-mi taie ajutorul social pentru incalzirea termica deoarece in lunile ianuarie-august ale anului 2013 (am depus dosarul in decembrie 2013) am avut un depozit bancar de peste 3000 lei. Mi s-a spus de la primarie ca mi s-a taiat ajutorul deoarece nu am declarat dobanzile din lunile ianuarie-august, care constituiau venit anual. Depozitul l-am lichidat la inceputul lunii august. Dobanda anuala aferenta acelor luni a fost de 350 lei si nu-mi afecta plafonul de acordare a ajutorului.
Răspuns la discuția Calcul venit provenit din dobanzi
Da, am completat o cerere cu veniturile lunii anterioare depunerii cererii. Am primit ajutorul, iar acum in iulie 2015 am primit somatie sa restitui banii corespunzatori ajutorului de incalzire. Decizia nu am primit-o, pentru ca nu m-au gasit acasa si nu mi-au lasat nicio instiintare. Am ridicat decizia de la primarie dupa ce am primit somatia. In decizie este mentionat ca motiv doar legile in vigoare pentru acordarea ajutorului si Decizia nr.84/2I.08.2014 a Camerei de Conturi DoIj. De la primarie mi-au explicat ca s-au facut verificari pe conturi si s-a taiat ajutorului la toti care au avut conturi peste 3000 lei in anul respectiv, pe motiv ca nu si-au declarat dobanzile, care constituie venit anual. In concluzie, as fi avut un venit in luna noiembrie provenit din aceste dobanzi, chiar daca eu am avut contul gol si nu am incasat nimic atunci. Dobanda mea anuala a fost de 350 lei, o suma care nu-mi afecta plafonul pentru obtinerea ajutorului, dar primaria a sustinut ca am fost sanctionata pentru ca mi-am ascuns veniturile.
Mai jos e un articol de ziar cu referire la aceasta decizie a curtii de conturi

[ link extern ] /

Intrebarea mea este: exista o baza legala pentru aceasta interpretare a venitului anual? Din moment ce anul nu se sfarsise puteam eu sa declar aceste venituri anterioare din dobanzi? cei de la banca au spus ca nu.
In luna decembrie 2013 am depus dosar pentru solicitarea ajutorului de incalzire termica. A trebuit sa declar toate veniturile familiei pe luna anterioara,adica pe noiembrie. Veniturile au cuprins indemnizatia mea de maternitate, salariul sotului, alocatia copiilor.
]In prezent,mi se imputa faptul ca nu am inclus in declaratie veniturile obtinute din dobanzile pe care le-am incasat in lunile ianuarie-august 2013, desi mi se cerea o declaratie de venit lunar, si nu una de venit anual.
Multumesc pentru raspuns, dar nu sunt foarte lamurita. In lunile noiembrie si decembrie 2013 trebuia sa imi declar veniturile lunare. Declaratia mea de venit lunar pt lunile respective trebuia sa includa ceva referitor la dobanzile din prima parte a anului? Anul nu se terminase, deci banca nu declarase nimic. Sunt in culpa pentru ca declaratia mea nu are nicio legatura cu acele dobanzi?