avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Activitate ema.pohrib

Activitate ema.pohrib

Răspuns la discuția Accesul la documentele asociatie
Legea 230/2007, art.10.
Chiar daca conducerea nu este obligata sa puna la dispozitia proprietarului copii xerox, daca i se solicita documente, este obligata sa raspunda solicitarii prin informare asupra modului in care le poate pune la dispozitie.
Răspuns la discuția fond de rulment
Dar cum se numeste fapta administratorului de a tine fondul de rulment (sau cea mai mare parte din el) in depozit pe termen la banca?!
Asta in timp ce prin hotarare plafonul fondului de rulment este stabilit la 3 intretineri lunare (la care, pentru ca suma sa fie mai mare, este adunat si fondul de reparatii!!!).
Stimate domnule Chesu,

greseala imi apartine, scara diferentei este de 1:4, adica diferente de cost de la 900 ron la 3570 ron intre cele doua apartamente la care fac referire.Incerc sa fiu intelegatoare si sa nu sesizez faptul ca incercati sa spuneti ca nu exista minciuna si furt din buzunarul contribuabilului in acest maret proiect....Daca ati fi recitit mesajele anterioare ati fi inteles ca este vorba de o greseala, nu o minciuna in cele relatate de mine!!!

Si inca un exemplu de "greseala" din partea primariei: termopanele puse in blocul nostru au cost total (100%) de 400 euro/mp, in conditiile in care pe piata libera, cele mai bune termopane, cu feronerie complexa costa maximum 200 euro/mp. Citez: "nu vad de acuzam primaria si/sau firma executanta" . Poate acum gasiti raspunsul la intrebare...

Citez:"Observ cu parere de rau, ca parte din cei ce posteaza la subiect, nu cunosc, si fac confuzie intre reabilitarea termica a unui bloc si amveloparea cu polistiren a unui apartament ". Nu , stimate domn, nu se face confuzie, anveloparea este lucrarea vanduta de catre primarie ca fiind reabilitare termica, cu un mic plus: " se pun si termopane ieftine", astfel incat doi vecini de pe scara pe care locuiesc acum sunt cu zugravii in casa pentru a-si repara peretii infiltrati de apa!

Cine vinde gogosi?! Si de ce am fi obligati sa le inghitim? Raspunsul este simplu: pentru ca exista niste capuse care merg la serviciu ca sa aiba de unde se intoarce peste 8 ore si care se inghesuie sa fure din buzunarele celor care muncesc cate 10-12 ore pe zi.Ei bine, noi nu mai dorim asta!

Buna ziua!

nu fac parte dintre cei s-au bucurat de solutia de "reabilitare termica" a locuintei prin primarie, insa a trebuit sa ma supun majoritatii din asociatie.

Pentru spetele de fata, din fericire cred ca mai exista o solutie (adica o scapare a "corectului" legiuitor...)
Contractul semnat de catre asociatie cu primaria este unul de mandat, care potrivit Cod civ. se poate si revoca. Este adevarat ca a fost semnat un act aditional , insa si actele subsecvente inceteaza o data cu revocarea actului principal.
Ideea este sa nu fie semnat actul aditional "nr 2", adica acela prin care sunt acceptate sumele finale de plata si lucrarile efectuate. Iar de aici poti negocia sau chiar da in judecata primaria pentru neindeplinirea cu buna-credinta a mandatului sau chiar pe presedintele asociatiei (care uneori actioneaza ca un angajat al primariei sau al firmei de constructii, daca ma intelegeti ce vreau sa spun...) si el numit tot printr-un contract de mandat, functie de unde este gasita vina.
Poate primaria imi poate justifica de ce doua apartamente identice, in doua blocuri identice, "reabilitate" in aceeasi perioada costa diferit ( adica la scara 1:400, nu orice fel de diferenta!)!Evident, nu pot lasa deoparte si varianta ca apar pe facturi lucrari neefectuate si ca ele au fost acceptate de administratia blocului din cine stie ce (sau cati) considerente.

Cred ca daca unii (mai ales autoritati publice, dar si sarlatani marunti) fac cu nesimtire ceea ce fac se datoreaza faptului ca noi nu luam atitudine.Cred ca este timpul sa ne trezim!
Stimate domnule Chesu,

probabil sunteti administrator de bloc sau poate functionar de la primarie sau reprezentant al unei firme castigatoare a unei astfel de lucrari...
Cum puteti spune ca nu se pot compara lucrarile facute la doua blocuri identice, la care lucrarile (aceleasi, respectiv anvelopare si montare tamplarie PVC) sunt furnizate de aceeasi primarie, singurele deosebiri fiind persoanele presedintelui si administratorului asociatiei de proprietari? Pot fi accepatate diferente de +/- 10-15%, insa ce e mai mult, dati-mi voie sa imi nasca indoieli.
Sa o luam logic: suprafetele identice, materialele nu pot diferi pt ca in speta discutam de aceleasi lucrari, aceeasi primarie despre care presupunem ca, in calitate de mandatar, reprezinta interesele asociatiei cu privire la licitatie corecta...Si atunci de unde ar putea veni diferentele de 400%?!!!

Cati dintre noi au cunostinte in domeniul reabilitarii termice? Probabil toti care am trecut prin asta, avem cat de cat cunostinte economice, comerciale si/sau in constructii si juridice si ne putem lauda cu un IQ acceptabil, astfel incat sa nu putem accepta ca un mp placat cu poliester si varuit poate costa mai mult decat un mp de teren in Snagov (aceasta din considerente pur comerciale).
Si sincer, speta devine de natura penala atat timp cat angajatul nostru (administratorul asociatiei) considera ca el face legea refuzand sa incaseze intretinerea fara plata fondului de reparatii si refuzand (ceea ce este cel mai grav) sa prezinte documentatia oficiala primita de la primarie pe baza careia solicita si incaseaza bani de la proprietari.
Dvs, dle Chesu, cand va duceti la magazin sa cumparati o scobitoare acceptati fara rezerve sa platiti pentru ea 2000 euro doar pentru ca vanzatorul spune ca atat costa, chiar daca refuza sa va prezinte eticheta si va dea bonul fiscal?!

Buna ziua!

reabilitarea este reglementata de OUG18/2009.
Atentie insa, pretul de 4000 ron/apartament este imens.Veti constata cu stupoare ca tamplaria PVC este subevaluata (pt un apartament de 3 camere + balcon se scad 1200-1800 ron, in conditiile in care pe dvs probabil v-a costat 1000 euro), in schimb materialele folosite la anvelopare sunt supra-evaluate! Aveti grija sa nu patiti cum am patit noi: pentru a fi convinsi sa aderam la proiect ni s-a comunicat un cost de 1100-1500 ron, dupa care , dupa ce lucrarile au inceput, ni s-a spus ca se retin 3570 de apartament!daca la dvs. au iceput cu 4000 ron, nu vreau sa ma gandesc ce va vor spune dupa...
Costul real al unui apartament cu 3 camere care are deja tamplarie PVC nu trebuie sa depaseasca 1100-1300 ron (cei 20% suportati de catre proprietar).
Vedeti mesajele postate anterior pe forum si mare atentie la ce documente semnati.
Mesajul este postat in 2009 si cred ca pana in 2010 v-ati lamurit cum poate fi mai ieftin sa faci reabilitare in regie proprie (100%) si sa te coste mai putin decat subventionat 80% de catre autoritati !
Exemplu concret Bucuresti, sector 6.Luam in discutie 4 apartamente identice, care aveau deja tamplarie PVC montata, reabiltate in 2009. Va furnizez si costurile :
- apartament 1- reabilitat de catre proprietar (cost 100%)- 2200 ron - apartament 2- reabilitat de catre proprietar (cost 100%)- 2400 ron (apartamentul mamei)
- apartament 3- reabilitat cu primaria sector 6 (cost 20%)- 900 ron (apartamentul unui var)
- apartament 4- reabilitat cu primaria sector 6 (cost 20%)- 3570 ron (apartamentul meu!!!)
Toate apartamentele se afla situate in acelasi cartier, la distanta de 1-3 strazi intre ele!
Si acum sa va raspund clar si la intrebarea cum poate costa reabilitarea efectuata in regie proprie mai ieftin?
Simplu:trebuie indeplinite cumulativ doua conditii:
-administratorul si presedintele de bloc sa nu fie implicati deloc in aceasta actiune (deeh, si apartamentele lor costa...)
- primaria sa nu aiba nevoie de bani, altfel puteti constata ca poliesterul va costa prin primarie 500 ron mp, cand dvs il puteti cumpara cu 100 ron mp (cel mai scump) , ca vi s-a pus si tamplarie PVC desi dvs o aveati de 5 ani...
Buna ziua!

La noi lucrurile stau , cred eu, mult mai rau deoarece la coalitia primarie-executanti s-au alaturat si administratorul si presedintele asociatiei de locatari.
Povestea este urmatoarea:
Anul trecut in vara ni s-a comunicat ca suntem admisi in programul de reabilitare a locuintelor, lucrarile urmand sa inceapa in luna septembrie 2009.
Ni s-a comunicat initial un cost de aproximativ 1100-1500/ apartament, cu care proprietarii au fost, in general, de acord.

Cu doua-trei zile inainte de montarea schelelor, a aparut la avizier o informare ca cei 20% pe care trebuie sa ii suporte proprietarii sunt, in suma neta, de 251.571 ron (deviz initial), adica in medie 4200/ apartament.

Desi am solicitat in nenumarate randuri sa ni se comunice oficial ce lucrari intra in acest cost (60% dintre noi avem deja tamplarie PVC, toate apartamentele au apometre si repartitoare, etc, deci aceste lucrari ar fi urmat sa fie scoase din deviz), administratorul si presedintele asociatiei au refuzat cu indarjire sa ne prezinte documentele oficiale, fluturandu-ne pe sub nas diverse tabele excel intocmite de ei si hartii nesemnate si nestampilate de nimeni.

La finalizare unei parti din lucrari (din cauza vremii nefavorabile, au mai lasat cate ceva de facut....), s-a calculat din nou costul. Surpriza: pentru un apartament de 3 camere cu tamplarie PVC existenta deja, costul (cei 20% datorati de catre proprietar) se ridica la 3570 ron. Avand in vedere ca un bloc similar de langa noi a fost reabilitat de aceeasi primarie a sectorului 6, iar acolo costul unui apartament identic cu 3 camere este de 900 ron (de 4 ori mai putin!!!), iar in regie proprie reabilitarea pentru un apartament identic a costat 2300 ron pret 100%, nesubventionat, am solicitat din nou documente oficiale: deviz pe lucrarile efectuate (vorbim doar despre tamplarie PVC la aprox. 40% dintre apartamente, anvelopare bloc si lucrari de refacere a terasei), facturi, orice document care sa justifice costurile si, mai ales, din care sa reiasa persoana/institutia raspunzatoare pentru eventuale licitatii trucate, deturnari de fonduri, etc. Acelasi refuz, jigniri, tipete si acelasi administrator care se considera seful, nu angajatul nostru!

Mai mult, pe chitantele de intretinere, costul de reabilitare mascat cf. Legii in fond de reparatii este cumulat cu intretinerea propriu zisa, a.i. citind chitanta orice ar putea spune ca de fapt nici nu se retine vreun fond de reparatii! Mai nou, aproape toti proprietarii au solicitat sistarea platilor catre “fondul de reparatii” pana cand nu sunt prezentate documentele mentionate mai sus.Evident, administratorul refuza incasare sumelor reprezentand consumul de utilitati.

Cel mai hilar lucru insa este faptul ca administartorul ne-a spus ca (citez): “cei cu posibiltati sa dea mai multi bani la fondul de reparatii si apoi, cand se va trage linie, sa ii recupereze de la ceilalti locatari”.Ati mai auzit vreodata asa ceva? Noi sa dam banii Administratorului, ca apoi sa ne luptam cu ceilalti locatari pentru recuperarea banilor..Ca sa nu mai spun ca evaluarea “celor cu posibilitati” ii apartine acestui domn...
Ce putem face in situatia in care nu stim ce s-a semnat, daca s-a semnat, daca s-a facut prerecetie?

Actul aditional la care dvs. faceti referire se incheie la finalizarea lucrarilor, inainte, ne puteti explica? Putem retrage imputernicirea acordata Presedintelui pentru a ne reprezenta in vederea unui control riguros al documentelor care vin la semnat la Asociatie?
Multumesc anticipat pentru raspuns.