Poate nu m-am exprimat foarte clar. Eu am propus ca adunarea generala sa hotarasca urmatoarele:
1. va exista un fond de reparatii urgente, alimentat de toti proprietarii apartamentelor de la cele 3 scari pe cota parte indiviza, fond ce se foloseste daca se sparge o teava de apa, se infunda o canalizare sau orice problema ce cauzeaza neplaceri tuturor locatarilor celor 3 scari.
2. fiecare scara isi va constitui un fond de reparatii propriu, fond ce va fi folosit pentru lucrari hotarate de locatarii acelei scari: zugraviri ale acelei scari, montare de alte usi, alte geamuri, vopsiri, schimbat becuri, etc. Acest fond se constituie tot pe baza de cota parte indiviza de catre locuitorii acelei scari si tot ei (si numai ei) il vor alimenta.
Problema este ca unele persoane de la celelate scari considera aceasta abordare ca fiind ilegala.
Va multumesc pentru raspuns. Propunerea mea nu s-a aprobat deocamdata in AG, deoarece s-a lasat cu scandal pe motiv de propuneri in afara legii. Am tot citit legea de infiintare si normele de aplicare si nu am gasit ceva care sa incrimineze aceasta propunere.
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in urmatoarea problema. Blocul in care locuiesc este format din 3 scari. Avem asociatie de proprietari. Proprietarii de la scara 1 (unde apartamentele sunt mai mari decat la restul scarilor) locuiesc toti in apartamente si in general sunt tineri si salariati, deci cu posibilitati materiale mai bune. La celelalte doua scari, fie proprietarii nu locuiesc (apartamente goale), fie au chiriasi, fie sunt pensionari. Evident, la aceste din urma scari, mai tot timpul sunt restantieri.
Problema este ca cei de la scara "bogatilor" nu vor sa stranga bani pentru diverse modernizari (gen schimbat geamuri vechi si putrezite, usa noua pentru ca cea veche nu se mai inchide bine, zugravit pe scara, etc) pentru ca daca s-ar strange banii de la toata lumea, pana s-ar strange banii de lucrare ar trece foarte mult timp (avem in spate experienta stransului de bani pentru acoperis, care s-a reparat in 3 transe, corespunzatoare fiecarei scari). Pe de alta parte, nu vor sa puna doar ei banii, pentru ca se pot trezi ca atunci cand se fac lucrari similare la celelalte scari, banii sa fie stransi de la toata lumea. Asa ca lucrurile treneaza. Avem strans fond de reparatii de la toata lumea (si fondul asta pana s-a strans...), insa el este destinat reparatiilor urgente (gen infundat canalizare, spart teava de apa).
Ca solutie la problema asta, eu am propus in adunarea generala ca acel fond de reparatii urgente sa ramana bun strans, iar scarile, fiecare, sa isi constituie fonduri proprii de reparatii, in functie de ce lucrare vor sa faca proprietarii de pe acele scari. Cu alte cuvinte, sa luam o hotarare in cadrul adunarii generale, in care sa defalcam exact ce fonduri de reparatii se strang si cum se folosesc.
Fondul de reparatii urgente (cel pe care il avem) sa fie destinat reparatiei tevilor comune de apa si canalizarii, iar fondurile de pe scari sa fie ceva separat, convenindu-se in aceasta hotarare ca lucrari de gen zugravit, schimbat geamuri, usi, etc se deconteaza pe scara.
Aici a aparut problema, cei de la celelalte scari sustin ca asa ceva e ilegal si ca nu se poate face decat prin constituirea scarii noastre ca asociatie de proprietari pe scara (adica cu mers la judecatorie, administratie financiara, etc).
Dvs ce parere aveti? Cum ar trebui procedat? Multumesc anticipat si scuze pentru postul lung.
A venit proprietarul sa isi vanda apartamentul. Cum nu a putut, a venit si pe la asociatie, a platit la zi tot, urmand ca folosind adeverinta primita in acest sens de la asociatie sa mearga la cadastru si sa scoata privilegiul.
Situatia s-a remediat dupa instituirea privilegiului imobiliar. Va prezint mai jos ce trebuie facut, este simplu.
Concret, pentru sector 2 Bucuresti se merge la oficiul de cadastru de pe strada Carada (zona universitate) cu urmatoarele acte:
- cerere semnata de presedinte + cenzor cu stampila asociatiei in care se descrie situatia si se solicita notarea privilegiului imobiliar in favoarea asociatiei, mentionandu-se de asemenea suma dorita a fi inscrisa. (nu este necesara cerere tip)
- copii xerox dupa listele de plata de pe ultimele 3 luni, stampilate cu stampila asocitiatiei, continand inscrisul "conform cu originalul" si cu semnatura presedintelui
- copie dupa hotararea judecatoreasca de infiintare a asociatiei
- copie dupa buletinul solicitantului
- imputernicire cu semnatura presedintelui si stampila.
Se plateste o taxa de 103 RON, termenul de notare este 2 zile.
Am urmatoarea situatie de la mine din bloc si vreau sa va cer parerea: exista un apartament ai carui proprietari au decedat. Fiul acestora, noul proprietar, nu locuieste in Romania, ci in SUA. Pe la apartament mai trece din cand in cand un cetatean care spune ca el are doar cheile si trece sa verifice sa nu se fi spart ceva si ca el nu este imputernicit in vreun fel sa fie reprezentantul proprietarului. Problema (clasica): acest apartament are restante la intretinere (reparatii minore care s-au facut, salariile admin+curatenie) + nu a platit reparatia acoperisului. Din cand in cand, in acest apartament se mai cazeaza pentru cate 2-3 zile diversi cunoscuti ai cetateanului care are cheile, sau diversi care spun ca il cunosc pe proprietarul din SUA. Proprietarul acesta nu vrea sa interactioneze cu nimeni din bloc (asa spune cetateanul care are cheile, precum si cei care se mai cazeaza din cand in cand), mai mult, le-a interzis celor enumerati anterior sa dea cuiva din bloc date de contact (telefon, email, orice).
Asociatia i-a tot pus somatii pe usa, l-a rugat pe omul cu cheile sa i transmita somatiile impreuna cu copii de pe listele de intretinere si cu copiile contractului si facturii de la reparatia acoperisului, insa nici un raspuns. Datoriile sunt de aprox. 3000ron.
Intrebarea mea este: ce e de facut in situatia in care nu ai cu cine vorbi? Se poate sista apa la acest apartament? Este legal? Coloana de apa este pe casa scarii si se poate interveni fara a sista apa la ceilalti locatari.
Stiu despre notificarea acestei datorii la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara (privilegiul imobiliar), insa datoriile acestui apartament cresc luna de luna, de aceea ar fi preferabila varianta sistarii apei, macar sa nu se plateasca la comun apa consumata de vizitatorii datornicului (nu avem apometre individuale).
Mai exista si varianta actionarii in justitie, insa nu se stiu datele concrete ale proprietarului, nici macar prenumele, nemaivorbind de adresa, etc...